Elitmotionären

Volym

Konditionslegenden Bjarne Andersson skulle hjälpa skidåkaren Staffan Larsson med ett träningsprogram. Bjarne var mkt bestämd och ansåg 800 träningstimmar/år som ett minimum för att lyckas som skidåkare.

-Men, hur ska jag göra med styrketräningen, undrade Staffan.

-Vad du gör på fritiden, det skiter jag i, svarade Bjarne.

När jag håller på och duttar med detaljerna i mitt träningsschema, brukar jag påminna mig själv om citatet. Det gäller att hålla koll på volymen.

Jämfört med en del andra elitmotionärer tränar jag lite, men jag försöker öka volymen successivt. Jag vet var jag vill vara veckorna innan veteran VM i augusti. Sen är det bara att räkna baklänges för att få fram hur mycket jag måste träna just nu. Det är ungefär som att fastställa en projektplan på jobbet. Jag har lagt in en avstämningspunkt i samband med 5 000m på Enhörna Challenge den 1 juli, och jag planerar en viss effekthemtagning till 10 000m på Veteran SM i Uddevalla. Sista veckan innan avfärd till Frankrike, går jag upp på hög volym igen. Jag vet att min uthållighet faller tillbaka snabbt annars.

Vittnesmålen om volym och uthållighetsträning är entydiga. Fredrik Svanfeldt höll en presentation för Hässelbys långlöpargrupp, där han visade ett tydligt samband mellan träningsmängd och maratonresultat. Fredrik har en lång historia av riktigt bra resultat. 2.25 som bäst på maran. Evy Palm gjorde sina bästa resultat när hon kommit upp över 150km/vecka. Engelskspråkiga tränare, som australiensaren Nic Bideau, framhåller ofta 100miles som ett veckominimum. Det motsvarar ca 160km.

Räknar man om dessa veckomängder till timmar, så hamnar man nära Bjarnes ”golv” på 800tim/år. Siffran var en gyllene regel, när jag tränade med längdåkare på 80-talet. Jag minns när vi var på Lidingöloppet 1985. Jag stod i målfållan och väntade på skidkompisar som sprang 30km. Bjarne Andersson 44år kom in på 1:44. (Lätt att komma ihåg!) Därefter droppade skidåkarna in en efter en. Flera under två timmar utan att egentligen vara löpare.

Den nivån handlade det om. Och alla tränade mycket för att bli bättre längdåkare. En analys av dåliga resultat under skidsäsongen gick snabbt och landade ofta i:

-Du tränar för lite.

Detta är helt sant, och ibland undrar jag var den här entydigheten har tagit vägen. Sanningen om volym och konditionsträning gäller fortfarande. Men den skyms av färgglad reklam som lovar snabba förbättringar med nya prylar och begränsade insatser. Motionsinstituten hänger på:

-Träna 30min med oss, och förbättra din kondition!

Ibland lovar de t.o.m. pengarna tillbaka om konditionen inte förbättras. Jag undrar hur de gör för att fastställa ev återbetalning.

Om det går dåligt på veteran VM, kanske jag testar ett erbjudande efter sommaren.

11 kommentarer till inlägget

1963 • Bromma
#1
14 juni 2015 - 12:28
Du skriver bra och roligt, Johan. Också.
1979 • Järfälla
#2
14 juni 2015 - 12:34
Alltid lika inspirerande att läsa dina blogginlägg Johan.
1964 • Ängelholm
#3
14 juni 2015 - 16:28
Volym var också a och b när jag cykeltävlade på 80 talet. Sedan på 90 talet började alla att köra runt med pulsklockare och träningen blev på något sätt mera vetenskaplig... Kanske bara jag men mina bästa resultat kom när jag fokuserade mera på volym än på intervaller:) Ny pulsklocka har man numera och jag tycker att det är roligt att analysera intervaller mera än volym * haha* fast det är fortfarande rena "kärnkraft vetenskap" hur man ska lyckas bäst. Du skriver några intressanta inlägg Johan :-)
1970 • Tyresö
#4
14 juni 2015 - 22:41
Det är verkligen intressant att läsa din blogg då den alltid innehåller något matnyttigt. Sedan håller jag fullständigt med dig om hur viktigt det är med träningsvolymen, det gäller dock att göra det försiktigt, vilket ju är en konst i sig, då man ibland vill lite mera än kroppen klarar av :)
1969 • Järfälla
#5
15 juni 2015 - 06:02
Tack alla för fin återkoppling!
Jag skriver om sånt som intresserar mig själv, och sen försöker jag hålla det någorlunda kort. Det går lätt när man har engagerade läsare.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
17 juni 2015 - 10:42
Bjarne sprang med oss i Kvarnsveden i slutet av 80-talet, han sade också att om man inte fixar milen på 35 minuter "på en gång" så har man ingen talang för löpning.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#7
17 juni 2015 - 13:26
Tack! Räknade om min nuvarande snitthastighet på träning och om man fördelar 800 timmar jämnt över året behöver jag snitta 20 km löpning om dagen. Men det är väl också det Bo brukar säga att man ska snitta minst 14 mil per vecka för att bli en bra löpare.

Så hur gör man för att komma upp i 14 mil per vecka? Öka sakta men säkert? Efter två års löpning snittar jag två mil per vecka. Med denna ökningstakten tar det väl 12 år ytterligare innan jag snittar 14 mil per vecka och då är jag 60 år. Ibland börjar jag tvivla på mina förutsättningar men det är väl bara att kämpa på.
1963 • Bromma
#8
17 juni 2015 - 16:24
Två mil per vecka, säger du. Hur många pass är de fördelade på? Börja med att öka antalet pass per vecka till kanske 3-4 i alla fall. En rimlig distans per pass är 10 km, vilket ger cirka 3-4 mil/veckan. När det har satt sig ett tag kan du börja öka längden på 1-2 pass/vecka o s v.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#9
17 juni 2015 - 17:26
Problemet är att jag haft flera träningsuppehåll under vinterhalvåret. Syns i min träningsdagbok att jag sedan April ligger på runt 35 km per vecka fördelat på ungefär 5 pass i veckan (kör 2-3 dubbelpass i veckan när jag springer till och från jobbet). Men haft problem med kontinuiteten över året. Man blir typ förkyld i några veckor och sedan är det svårt att komma igång igen. I år hade jag en tävling inbokad i Maj vilket fick mig att komma igång tidigare på säsongen. Så man kanske ska boka in sig på flera lopp för att hålla igång motivationen helt enkelt. Just nu tränar jag för en halvmara i September och ska försöka få in några långpass också.
1969 • Järfälla
#10
17 juni 2015 - 19:06
När jag tränade löpning som junior hade jag svårt att komma upp i volym. Jag har förstått nu att jag sprang för fort på distansen. Nuförtiden tränar jag med pulsklocka och håller nere farten för att kunna träna mer. Men det är en bra bit kvar till elitnivåerna. Det här året ser ut att landa på ca 400tim, och då är styrketräningen inkluderad.
1969 • Järfälla
#11
17 juni 2015 - 19:12
Kul att höra från ngn som sprang med Bjarne på den tiden. Han kanske uttalade sig väl excentriskt ibland, men en profil var han. Om jag minns rätt vann Kvarnsveden lagtävlingen det året. I klubben sprang även Håkan Eriksson. En orienterare som betraktades som överjävlig löpare. Han höll sig kvar i landslaget in på 00-talet. Det var hans 5000m rekord jag slog inomhus i vintras.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.