Konditionslegenden Bjarne Andersson skulle hjälpa skidåkaren Staffan Larsson med ett träningsprogram. Bjarne var mkt bestämd och ansåg 800 träningstimmar/år som ett minimum för att lyckas som skidåkare.
-Men, hur ska jag göra med styrketräningen, undrade Staffan.
-Vad du gör på fritiden, det skiter jag i, svarade Bjarne.
När jag håller på och duttar med detaljerna i mitt träningsschema, brukar jag påminna mig själv om citatet. Det gäller att hålla koll på volymen.
Jämfört med en del andra elitmotionärer tränar jag lite, men jag försöker öka volymen successivt. Jag vet var jag vill vara veckorna innan veteran VM i augusti. Sen är det bara att räkna baklänges för att få fram hur mycket jag måste träna just nu. Det är ungefär som att fastställa en projektplan på jobbet. Jag har lagt in en avstämningspunkt i samband med 5 000m på Enhörna Challenge den 1 juli, och jag planerar en viss effekthemtagning till 10 000m på Veteran SM i Uddevalla. Sista veckan innan avfärd till Frankrike, går jag upp på hög volym igen. Jag vet att min uthållighet faller tillbaka snabbt annars.
Vittnesmålen om volym och uthållighetsträning är entydiga. Fredrik Svanfeldt höll en presentation för Hässelbys långlöpargrupp, där han visade ett tydligt samband mellan träningsmängd och maratonresultat. Fredrik har en lång historia av riktigt bra resultat. 2.25 som bäst på maran. Evy Palm gjorde sina bästa resultat när hon kommit upp över 150km/vecka. Engelskspråkiga tränare, som australiensaren Nic Bideau, framhåller ofta 100miles som ett veckominimum. Det motsvarar ca 160km.
Räknar man om dessa veckomängder till timmar, så hamnar man nära Bjarnes ”golv” på 800tim/år. Siffran var en gyllene regel, när jag tränade med längdåkare på 80-talet. Jag minns när vi var på Lidingöloppet 1985. Jag stod i målfållan och väntade på skidkompisar som sprang 30km. Bjarne Andersson 44år kom in på 1:44. (Lätt att komma ihåg!) Därefter droppade skidåkarna in en efter en. Flera under två timmar utan att egentligen vara löpare.
Den nivån handlade det om. Och alla tränade mycket för att bli bättre längdåkare. En analys av dåliga resultat under skidsäsongen gick snabbt och landade ofta i:
-Du tränar för lite.
Detta är helt sant, och ibland undrar jag var den här entydigheten har tagit vägen. Sanningen om volym och konditionsträning gäller fortfarande. Men den skyms av färgglad reklam som lovar snabba förbättringar med nya prylar och begränsade insatser. Motionsinstituten hänger på:
-Träna 30min med oss, och förbättra din kondition!
Ibland lovar de t.o.m. pengarna tillbaka om konditionen inte förbättras. Jag undrar hur de gör för att fastställa ev återbetalning.
Om det går dåligt på veteran VM, kanske jag testar ett erbjudande efter sommaren.