Elitmotionären

Äter du efterrätt?

-Du är jävligt smal, äter du efterrätt?

En löpare på jobbet frågar mig i duschen efter avslutad friskvårdstimme. Jag skrattar först åt frågan, men den är ganska bra. Den leder till en längre utläggning om mina matvanor.

Jag älskar mat och älskar att laga mat. Att laga mat och äta tillsammans med dem man gillar är bland det meningsfullaste jag kan tänka mig. I vår familj prioriterar vi mat, matlagning och gemensamma måltider.

Jag tycker själv att jag är ganska bra på matlagning. Det händer att jag läser recept, men jag följer dem inte. Jag vill lära mig principerna, testa och tänka själv. Ungefär som med träningen.

Frågeställaren är inte nöjd. Han vill veta vad jag utesluter för att bli smal.

- Jag äter av allting, men inte obegränsat av allting, blir svaret.

Jag äter mig mätt och försöker låta bli att äta av okynne. Jag är inte med och tömmer faten. Det finns inget värde i att äta sig proppmätt och det blir inte roligare för att man pressar ned en extra portion. Hellre äter jag en gång extra mellan måltiderna om jag blir hungrig, vilket mina arbetskompisar brukar påpeka.

-Äter du nu igen!?

Visst finns det saker som jag nästintill utesluter. Snabbmat som pizza och pommes frites är jag inte särskilt förtjust i. Kombinationen öl och fotboll gillar jag, men jag har nästan aldrig tid att titta på fotboll numera, så då har ölkonsumtionen gått ned också. Lunch ute är också ovanligt, men det är mest av ekonomiska skäl.

Jag följer inte någon särskild diet, och kan ärligt säga att jag äter av allting. Av de näringsprofeter jag känner till, ligger jag närmast Paolo Roberto. Han gillar mat och kolhydrater. Jag har svårt att se hur jag ska kunna träna hårt och hålla mig frisk utan kolhydrater. En gång hade jag en diskussion med en kille i orienteringsklubben som följer LCHF. Det bjöds på soppa, och han valde ut gurka och skinka från smörgåspålägget.

-Du kan byta ut havregrynsgröten mot hallonbåtar. Det är samma sak. Du toppmatar kroppen med kolhydrater. Fettförbränningen kommer aldrig igång.

Min uppfattning är att jag behöver kolhydraterna och dessutom följer det med en del annat nyttigt om jag väljer gröt istället för hallonbåtar till frukost. Möjligen är fettförbränningen något jag måste jobba på för att bli bättre på maran. Men jag tror att det finns andra vägar dit än LCHF och Jonas Colting. Träna på fastande mage t.ex.

Idag är det midsommarafton. Den riktiga nationaldagen. Jag kommer att fira vid en sjö i Sörmland, och dagens träning inskränker sig till ca 30min simning i öppet vatten. Sen kommer jag att äta och dricka av allting under kvällen, men inte obegränsat. För imorgon är det träning igen. 11km tröskel står på schemat.

Förutsättningarna för löpträning är på topp just nu.

Glad Midsommar!

7 kommentarer till inlägget

1971 • Nykvarn
#1
19 juni 2015 - 08:14
Jag gillar ditt skrivande Johan! Intressant och underhållande! Trevlig Midsommar på dig!
1969 • Järfälla
#2
19 juni 2015 - 09:12
Tackdetsamma Staffan! och tack för komplimangen.
Extra roligt med återkoppling från en etablerad bloggare.
Jag har sett att du kommit igång med både skrivande och träning så smått. Det är bra, för vi har saknat dig.
1971 • Nykvarn
#3
19 juni 2015 - 09:13
:)
1971 • Gävle
#4
19 juni 2015 - 11:30
Skön inställning, verkar också vara ett vinnande koncept för din del! Glad löparmidsommar!
1963 • Bromma
#5
19 juni 2015 - 11:58
Det som är det jobbiga med LCHF-folket är inte deras diet - de får äta vad de vill för min del - utan deras sätt att opåkallat pådyvla alla andra sin Sanning, som man levererar med samma brist på ödmjukhet som hos Jehovas vittnen. "Du mår egentligen inte bra. Du saknar något i ditt liv".
1969 • Järfälla
#6
19 juni 2015 - 13:03
Jag håller med dig helt och hållet Gunnar.
1970 • Tyresö
#7
19 juni 2015 - 14:45
Intressant det här med kosten, själv brukar jag äta uteslutande kolhydrater när jag vill gå ner i vikt och det har fungerat utmärkt varje gång. Angående det här med att välja bort kolhydrater när man går på LCHF-diet så var det en släkting till mig som när vi bjöd på pasta och köttfärssås bara åt köttfärssåsen!!
Trevlig midsommar och lycka till med ditt tröskelpass i morgon!!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.