Salomon Sense 4 & S-Lab X-series

Salomon-S-Lab-Sense-4-Ultra-Shoes-SS15-Offroad-Running-Shoes-Red-White-SS15-L37324300
Har fått så mycket frågor om de här skorna sen jag började springa i dem, har inte så många mil i något av paren än men de kommer förmodligen bara bli skönare för varje mil som sina föregångare.

Vi börjar med nya Sense 4 som gått upp lite i vikt mot sina föregångare, något jag inte är så nöjd med då jag tyckte Sense2 som låg på 200gr var den ultimata skon för tävling. Anledningen till detta är hållbarhet, Salomon vill förmodligen inte ha skor som säljs till oss ”vanliga” med en livslängd på under 500km vilket man kan förstå. Lite synd är det dock för oss som accepterar en så kort livslängd om man i gengäld kan få en så grym sko.

I övrigt upplever jag den vara lite bredare i tåboxen än sina föregångare men utan att tappa känslan av att det är ett precisionsinstrument för fart och aerodynamik (barnen kollade på Pixars Cars nyss) man drar på sig på fossingarna. Känslan finns där, foten sitter fast och det går inte att hålla igen så fort man kommer på stigen.

Något jag reagerade på var att hälkappan verkar vara lite omgjord sen tidigare modeller (rätta mig om jag har fel), den är assymetrisk och ger lite extra skydd mot att skräp fastnar samtidigt som den är snäll mot hälsenan, perfekt för oss med lite känsliga fossingar.

Sulan är förändrad och har lite djupare mönstring än tidigare, layouten ser mer hållbar ut än tidigare modeller men det karaktäristiska mönstret med öppen rock plate är kvar. Hygglig på våta hällar och spång, vet inte om jag vågar säga att den är bättre än föregångarna då jag inte har ett fräscht par att jämföra med. Generellt kan man säga att det inte är några stora förändringar, bara småfix här och var men det krävs ett större grepp för att göra om den succén man haft när skon introducerades. Samtidigt så har jag inte hittat någon sko som är i närheten av denna så det blir Salomon på tävlingar även i år för min del, funkar Endofit-konstruktionen på din fot så finns det helt enkelt inte en bättre sko.

salomon-x-series-overall
X-Series då? Jo senast i fjol hörde jag att Salomon aldrig skulle göra en utpräglad vägsko men i år gjordes det en kovändning och de presenterade just en sån… trodde jag. Först ryggade jag tillbaks när jag läste om 8mm drop och avsaknad av rockplate men det tog faktiskt bara en dryg halvmil innan jag hittade flytet i löpningen och sen dess har jag inte tänkt närmare på det. Skon väger in strax under 240gr så det är ingen lättviktare och dämpningen är klart annorlunda än på övriga Salomonskor… och jag gillar det! Jag tror på variation i skoparken (trots att det står ett S i hälkappan på typ alla mina) och de här är annorlunda att springa i än mina andra skor.

Men vad händer när man tar X-Series ut på stigen då? Jo – de är asgrymma!

Med den nya sulan har fransoserna lyckats göra en sko som ger bra grepp över hala rötter, berghällar och spång, alltså bättre än Sense/Sense SG men såklart helt värdelös om det är geggigt eftersom de saknar mönster som hindrar glid i sidled. Jag har gjort ett par rundor i dem nu när det har regnat och jag gillar dem även om det känns rejält när man trampar på vassa stenar eftersom de saknar det skydd som Sense-skorna har.

salomon-x-series-comparison-forefoot
Rent tekniskt då:

Sense har 13/9mm, X-Series har 19-11, X-series är ett par millimeter bredare både i tåboxen (mer fyrkantig) och även i hälen. Båda är gjutna i en ”dual-density” EVA där X-Series har begåvats med lite mer dämpning framför allt i hälen än Sense. Även styvheten i skon är annorlunda, bägge är mjuka och fina i framfoten men X-Series är styvare baktill vilket jag inbillar mig ger lite mer stuns på asfalt än en helt mjuk sko som Sense. X-Series har dessutom en limmad sula med olika segment (som Salomon hade lite problem med i första generationen av Sense Ultra b.la) som ger möjlighet att blanda gummimaterial på olika delar av sulan.

Jag skulle kunna skriva väldigt mycket mer om de här skorna men jag överlåter det åt https://itsallaboutthevertical.wordpress.com som har en gedigen serie av bloggposter om de här skorna.

Ett råd bara, jag fick lite skav på hälarna av X-Series, jag tror det beror på att den högre dropen ger en annorlunda vinkel av hälkappa mot häl, efter ett par mil känner jag inte längre av det så jag gissar att den format sig lite, men brukar du ha problem – dra lite leukoplast på hälarna under första passen.

Sen är de här skorna inte för alla, jag tror många skulle tjäna på Sense Mantra 3 eller Sense Pro som mängdsko, det sliter en hel del att springa i de här skorna vilket man inte riktigt tänker på innan gubbvaden sitter där. Lyssna på kroppen.

(Bilderna stulna från Internet då jag är för slö på midsommardagen för att ta fram kameran, torka av de skitiga skorna och fota dem).

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.