Kretsloppet 21 km Borås

Har tränat på bra i sommar och kände mig väldigt laddad inför loppet. Har studerat kalkylatorer mm. och kommit fram till att jag borde klara av att springa i 4:45-tempo så målet sattes till 1:40. Det har känts nästan oöverkomligt men med ökade antal intervallpass i slutet av sommaren borde göra susen.

 

Var på plats 45 min innan och hämtade nummerlapp, kissade och fick till knappt 2 km uppvärming. David från jobbet var också med och hade också som ambition att springa på ca 1:40 så vi slog följe i början med målet att springa jämn fart hela vägen. Under första km tittade vi båda på klockorna och tittade på varandra och funderade på om det verkligen kunde stämma med att vi sprang ner mot 4:20 i början. Nåja, eftersom känslan var så bra så sprang vi på och första km passerades på 4:30.

 

Det rullade på rätt bekvämt men vid fem km som passerades på ca 23:30 vilket är 15 sek föra plan. Jag släppte iväg David lite och var stenhård med tempot, det skulle inte gå för fort. Lyckades väl inte riktigt bra eftersom det blev några 4:40-km fram till 10 km som passerades på ca 47 min.

 

Framme vid 13 km tappade jag kontakten helt med David och började känna mig sliten och för första gången i loppet var det någon gång jag tittade på klockan som den sade över 5-tempo. Jag slet på med några 4:55-km och kände mig mer och mer sliten. Vid 18 km kände jag att jag fan inte ska vika ner mig ytterligare ett lopp så jag bet i och försökte öka tempot vilket lyckades hyfsat väl. Andra milen gick på drygt 48 min vilket inte alls är illa med tanke på hur sliten jag kände mig och hur långsamt det kändes som det gick mellan 13 och 18.

 

Insåg vid det här laget att det inte skulle gå att gå under 1:40 men jag ville ändå gå i mål med en bra känsla. Var ordentligt sliten på slutet och gick i mål på 1:41:02.

 

Summering:

Vet fortfarande inte om den kontrollmätta banan är exakt 21 km eller en riktig halvmara.

Ingen km på hela loppet gick långsammare än 5-tempo!

Pulsmätningen verkar ha fungerat och ändå hade jag en ganska låg puls. Tydligt är att lokala kapaciteten i benen var begränsande faktorn idag. Hade inte kunnat springa fortare känns det som.

Allt som allt är jag otroligt nöjd med genomförandet. Även om inte det uppsatta målet nåddes så var genomförandet mycket bra och känslan i mål var att jag hade gett allt!

4 kommentarer till inlägget

1979 • Stockholm
#1
20 september 2015 - 14:08
Bra kämpat!! Om jag skulle till med en analys så tror jag du skulle tjäna på att variera träningen ännu mer dvs A1-distans, intervaller, backe etc för att få så hög utveckling som möjligt på central och lokal kapacitet. Jag har kört 85% A1 under sommaren och nu blir det mer och mer A3.
1977 • Landvetter
#2
21 september 2015 - 08:02
Tack för analysen men jag måste ändå ställa mig lite undrande till vurmandet för långsam distans för en sån som mig. Att det lönar sig att blanda in mer intervaller är jag helt med på och det är ju också till stor del därför det gick så pass bra i lördags.

Jag måste ändå fundera kring det här med lågintensitetsträningen du rekommenderar. Jag tränar i snitt 3 dagar i veckan, sällan mer. Jag förstår att du springer dina pass långsamt men du har också 3 gånger så mycket träningstid som jag har. Efter att jag har sprungit ca 10 km i 5:00-5:15-fart vilket är typ standard-distans för mig så känner jag mig aldrig sliten två dagar senare när jag ska köra nästa pass. Då har jag svårt att se att det skulle utveckla mig som löpare att springa den där milen i 6-fart istället. Det är nog någonting jag missar men vad?

Sedan tycker jag att det är en trygghet att träna ganska nära de farterna man har tänkt springa på tävling. Jag är otroligt fascinerad av dig som knappt tar ett löpsteg i 4:30-fart men ändå kör en halvmara i det tempot...

Har du någon vettig motivering till varför jag skulle tjäna på att springa långsammare trots att jag inte känner mig sliten efter mina pass?

Några teorier:
1) Jag tror att jag är utvilad men jag skulle kunna köra mitt intervallpass lite hårdare om jag ändå inte sprungit så fort på mitt distanspass.
2) Det sker något i kroppen vid lägre puls som gynnar träningen mer än vid medelhög puls.
3) Om jag skulle öka min veckomängd från dagens ca 30 km till 50 km så köper jag att distansen nog borde gå långsammare för att minska skaderisk, förbättra återhämtning mm.
4) Även om du kommer med en fantastisk väl underbyggd vetenskaplig sanning angående långsammare träning vet jag inte riktigt om jag skulle börja anamma det ändå, det är ju tråkigt att springa långsamt :)

Tack för input! Ha det gott!
1979 • Stockholm
#3
21 september 2015 - 09:07
Med de parametrarna så har du nog rätt. Men om du skulle lyfta en av dem (träningsdos) så tror jag du kan utvecklas mer. Om du var 14e dag byter ut ett av passen mot ett 2-3h A1 pass så kanske lokala kapaciteten stärks och du orkar hålla ett "normalt" tempo genom hela racet?

Framförallt eftersom du har ett inbitet mönster och något av det viktigaste med träning är omväxling så kanske du tjänar extra mycket. Våga prova! ;)
1977 • Landvetter
#4
21 september 2015 - 09:55
Det håller jag helt klart med om att en ökad träningsdos skulle vara utvecklande och då köper jag rakt av att jag skulle behöva sänka farten för att hålla mig frisk och skadefri. Omväxling håller jag också med om. "Problemet" på sistone har varit den nya fina löparbanan som har gjort att det blivit mer intervaller och mindre långa pass i skogen i sommar. Kanske nyhetens behag lägger sig och jag kan slita mig från banan och köra fler långa långsamma pass. ;)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.