Är vi födda löpare?

Ju mer man lär sig om löpning desto mer invecklat kan det bli eller så kan det bli desto enklare. I vår tid finns det så mycket input och mängder med olika typer av ”bevis” presenteras för oss. Inom löpningen finns det forskning som säger att vi ska ha tunna skor, det finns forskning som säger att vi ska ha tjocka skor, det finns forskning som förespråkar smala skor och det finns forskning som visar på att vi ska ha breda skor. Olika ”bevis” beroende på vem som betalat för den. Det kan bli för mycket input vilket kanske gör att vi tar vad vi får och nöjer oss med det. Men om vi gör det enkelt och förhåller oss till vad som borde vara logiskt då?

RunningEvolution

Om man tittar på den viktigaste delen av vår kropp som vi använder vid löpning, foten, så består den av 26 ben, 66 leder, 214 ligament och 38 muskler/senor. Vår fot är gjord för att kunna röra på sig i massor med olika vinklar och för att kunna expandera vid fotnedsättningen för att fördela tryck och stötar. Dessutom har vi tusentals receptorer i fotsulan som läser och känner av underlaget vilket de i sin tur berättar för hjärnan som i sin tur kan besluta hur vi till exempel ska parera mot underlaget.

Bara det borde väl rent logiskt säga oss att vi inte bör ändra fotens vinkel mot underlaget? Eller trycka ihop den i en trång sko? Eller bygga på med en massa extra dämpning??

Här berättar den framstående forskaren Dr. Daniel Lieberman mer om bl.a. foten:

 

Om vi sedan tänker oss den mänskliga evolutionen och där lägger till löparindustrins evolution så borde vi förstå att kroppen är tillräckligt bra på att springa och att vi inte bör ändra på något som genom tusentals år är finslipat på.

Här berättar Christopher McDougall, författaren till boken Born to Run, mer om den saken:

 

Så istället för att kapsla in en mycket avancerad och komplex del av vår kropp i ett par specialbyggda skor borde vi kanske göra det enkelt för oss och släppa foten fri? Jag vet inte hur många gånger jag hört om löpare som skadat sig, provat en annan typ av sko, kanske kunnat springa på lite till, skadat sig igen, provat en annan sko, sprungit lite till, skadat sig, skaffat inlägg, sprungit lite till, skadat sig och slutligen lagt löpningen på hyllan.

Vi verkar ju vara konstruerade för löpning och historien ger oss samma besked. Så rent logiskt borde väl skorna vara den felande länken? Jag märker en tydlig förändring i mitt löpsteg om jag ger mig ut med ”minimalistiska” skor och förändringen ligger i att min stegfrekvens ökar och att det faktiskt känns naturligare. Och mycket jobbigare! Våra fötter har blivit otroligt förslappade och vår platta värld gör det inte bättre. Tillsammans med det vanliga tänket att det är skon som ska göra jobbet så orkar våra fötter mindre och mindre. Klart vi blir skadade!

Vill du lära dig mer om detta och ta steget att förvandla din löpning till en mer naturlig process? Och faktiskt sluta komplicera saker och ting? Ta chansen och gå på workshopen och föreläsningen ”Släpp Foten Fri” med Anders Nordström från Art of Running.

38651-Affisch-A3

Så ta nu och fundera på din egen löpning och vad du kan lära dig! Tänk logiskt och använd din kropp så som evolutionen har tänkt att den ska användas!

Inlägget Är vi födda löpare? dök först upp på Traillöparen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.