Gubbkroppen protesterar

Jag har blivit en gubbe med knäskydd. Det stämmer inte alls med min självbild. What"s next? Melodikrysset på radio, tofflor, kofta, buskiga ögonbryn, Sven Bertil Taube"s, Bingolotto med Ingvar Oldsberg i fåtöljen med en filt över knäna?

Nä nu drar jag det för långt även om jag redan kan sätta check på knäskyddet, och faktiskt också på tofflorna vintertid och jag har ju en kofta, fast jag kallar den Cardigan, hjääälp....

Jag kände redan i påskhelgen när jag spelade fotboll med barnen att vänsterknäet var instabilt och irriterat men det gick ändå att springa med utan känningar. Veckan efter sprang jag lätt och utan känningar men för en vecka sedan blev jag irriterad på insidan av vänster knä efter ett löppass där jag inte värmde upp innan jag sprang lite fortare. Först var smärta ospecifik och svår att lokalisera men efter att ha helvilat sedan i torsdags då vi ändå varit i Örebro i helgen på innebandycup har det lagt sig lite och är nu bara lokaliserat till insida knä och jag känner igen symptomen sedan tidigare och känner mig säker nog att själv ställa diagnos. Det är en slemsäck (bursa) vid ett muskelfäste där tre lårmuskler (Semitendinosus, Gracilis, Sartorious) från låret fäster i Tibian. Det kallas för gåsfot (anseri"n av latin anser "gås") eftersom fästet där dessa tre muskler fäster ser ut som en gåsfot. och överansträngningen kallas pes anseritis bursitis.

Bild på insida knä med muskelfästet

Jag hade länge besvär med samma sak - stelhet och ömhet i det andra knäet efter den kalla upplagan av Stockholm Maraton 2012, då gick det att springa med. Det går att springa nu också men just nu gör det ont och därför väljer jag att vila lite extra, köra stretch, rehab och kyla det irriterade området med gel och is. Fördelen är att jag vet vad jag ska göra åt det. Det är en överansträngning som också beror på för korta hamstrings vilket belastar fästet. Lösningen är initialt vila och dämpa inflammationen med kyla, medikamenter men stavas sedan styrka för knä och insida lår, stretch av baksidor, insidor.

Det är naturligtvis trist att det händer just när jag ville öka intensiteten i träningen inför Stockholm Maraton och just nu deppar jag eftersom jag känner att kroppen inte riktigt är med. Det är en underbar känsla att känna sig stark och i form och en väldigt tråkig känsla att knappt ens kunna jogga tre gånger i veckan utan att ha ont. Jag har tränat bra hela Q1 och kanske jagat löpta mil för mycket men jag har ändå bara ökat mängden till 6 mil i veckan i snitt mot drygt 5 mil i veckan tidigare så det är ingen dramatisk ökning det handlar om. Jag vet dock att jag slarvat med att värma upp och dragit iväg på snabbdistans direkt några gånger nyligen.

Ännu så länge är det ingen fara men blir det långvarigt så vet jag inte hur det blir min mara och det tär på min motivation. Förra våren var det hamstringsfästet, nu detta. Jag vill inte höra "du blir äldre" och annat tråkigt, inte lyssna på att gubbkroppen börjar protestera, inte ännu.

Jag tycker det är roligt med den lite tuffare löpträningen, att jogga tre gånger i veckan för hälsans skull är tråkigt och motiverar mig inte! Det är inte tillräckligt. Inte för mig! 

Att avbryta ett löppass igår var deppigt och tankar på att helt lägga ner detta med (målmedveten löpträning) cirkulerade i huvudet men det kommer jag naturligtvis inte att göra. Nej, redan idag tänker jag istället att jag nog snart är tillbaka som vanligt igen.

Kvällens premiärcykling var dock rackarns trevlig och det är en väldigt trevlig träningsform också! Jag kommer nog snart tillbaka.

Annars är väl Sven-Bertil Taube, Melodikrysset i kofta och tofflor, ett korsord, en filt över knäna och en katt i knäet inte ett så dumt alternativ? Hmm...

11 kommentarer till inlägget

Birgitta Friesjö
1955 • Nossebro
#1
12 april 2016 - 20:20
Tack, nu vet jag (troligen) varför jag är öm på insidan höger knä. Känner alldeles för väl igen beskrivningen. Fast utan att vara i närheten av en mara.
Mormor med gungstol :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 april 2016 - 23:02
Melodikrysset och korsord låter inte alls tråkigt:-) Bara man kan springa eller nåt mellan varven.....
1967 • Torslanda
#3
13 april 2016 - 04:50
NU har du allt missupfattat detta, skadade blir unga och dumma;-) Att du får lite skador bevisar bara att du är yngre än du tror. När du blir lite äldre och får dina buskiga ögonbryn så kommer du inte bli skadad mer;-) Skämt åsido, hoppas det läker fort och att du får tid att göra ännu en kanontid på SM.
1958 • Borlänge
#4
13 april 2016 - 08:11
Känner igen symptomen, min naprapat säger att det beror på att knät "tippar" inåt något p.g.a att foten faller in i steget. Styrketräning och ett inlägg som stabiliserar hälen var hans ordination + stretch av alla inblandade muskler är också bra.
1971 • Nykvarn
#5
13 april 2016 - 08:17
:-) Birgitta, hoppas du blir hjälpt av detta men det kan vara vanskligt att ställa diagnos själv, svider det på insida knä om du sitter djupt på knä? Om du drar upp hälen mot rumpan som när du stretchar framsidan gör det kortvarigt ont när du sedan släpper ner foten och rätar ut benet igen? Det gör det på mig. Om det är mycket svullen i området (det är inte inte på mig), kan bursan vara infekterad, alternativt meniskskada. och du, Gungstol är mysigt :-)

Lars, Melodikrysset är heligt, för mina föräldrar, korsord är mest frustrerande tycker jag, beroende på svårighetsgrad såklart :-)

Matthias :-) Hoppas du har rätt, har isat området och sovit med knäskydd och kanske är det lite bättre idag redan.

Lars, det kan absolut bidra, "inward rotation of the knee during footstrike" finns ofta beskrivet som orsak, knästyrka nämns alltid!
1965 • Sala
#6
13 april 2016 - 12:53
Heter det inte pes anserinus bursitis?
1971 • Nykvarn
#7
13 april 2016 - 13:08
Alldeles riktigt Magnus, tack för att du såg det! Rättat nu!
1965 • Sala
#8
13 april 2016 - 16:58
Väl bekomme, Staffan! Kan skrinning på rullskidor eller rullskridskor vara en bra behandlingsform?
1971 • Nykvarn
#9
13 april 2016 - 18:43
Det tror jag absolut Magnus, den diagonala benrörelsen borde "ta" på lårens insidor som behöver bli starkare. Inlines borde fungera bra också!
1963 • Bromma
#10
18 april 2016 - 08:56
Återgång efter skada består av två delar: kurera det aktuella fenomenet och åtgärda den bakomliggande orsaken. (Ibland är det plural i båda delarna). Du är på god väg med den första, som du tagit dig an med stor och imponerande entusiasm.
Förmodligen slår jag in öppna dörrar nu, men se till att du har lagom proportion mellan distans och kvalitet. När/om du ökar måste du behålla proportionen. Det är ungefär som en smörgåstårta: du måste först bygga stabila bottnar innan du kan smälla på med mer lax och räkor, annars kapsejsar det.
1971 • Nykvarn
#11
18 april 2016 - 09:23
Tack för nyttig påminnelse Gunnar, även om det ibland känns som två steg framåt och ett bakåt- cykling igår gjorde att knäet gjorde sig påmint igen - så går det ändå åt rätt håll och precis som du skriver och det känns som om jag är på väg även med del två faktiskt. Och nej, det är inte läge att gå på med samma kvalité nu som innan känningen/skadan!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.