The Trails of Kalkatraz

Race report: Järvloppet Ultra - svett och vargar.

 

Efter några år av löpande på hård gotländsk kalksten där högsta punkten heter Lojsta Hed 82 möh började jag längta väldigt ordentligt efter mjuka skogsstigar och brantare backar. Jag anmälde mig till Järvloppet Ultra, ett lopp som knäckte mig under första försöket 2015 - men det blev en bra revansch i år. 

Järvloppet

Med start och mål vid Järvsö Zoo - som finurligt nog heter Järvzoo - finns det Järvmilen på 11K och en halvmara som mäter in på 21K. Det finns även barnlopp på 800 och 1600 meter.

När man ändå har funktionärer på plats och banan markerad så klipppte arrangören till med en Ultra av två halvmaror och en järvmil. Det blir 53K vilket är en helt hanterbar distans för mig. Utöver en liten detalj. Järvmilen har 500 meter klättring, halvmaran har 1050. Summa för Ultra - 2600 meter uppför. Eftersom det är ett varvlopp blir det lika många meter utför. Jajemän.

Allt detta i helt underbar natur där solen letar sig ned på skogsstigar blandat med delvis obanad terräng och utförslöpor på hyggen som öppnar upp mot dalen och Ljusnan. Beauty and the beast, med andra ord.

Det här var andra året jag åkte upp till Järvsö för att springa Ultradistansen. Förra året möttes jag av en superproffsig organisation och det fanns ingenting som indikerade att det var första försöket.

I år blev det än bättre eftersom man flyttat fram ultrastarten till 07.00 vilket innebar att de flesta Ultralöparna slapp en tjurrusning av halvmaratonlöpare i ryggen efter första varvning kring 23K - det kan det beskrivas som `inte jättemotiverande`.

Vi kom in sent på fredagskvällen till Järvsö och slog upp tältet vid startområdet. Tyvärr lite för sent för pastaladdningen och fredagskvällens föreläsning med multisportaren Björn Lans. Efter att jag blivit väckt i gryningen av en ylande vargflock stod tretton löpare i Ultradistansen, varav två damer, på startlinjen klockan 0700.

På Halvmaran som startade kl 11 kom ca 65 löpare i mål och Järvmilen gick ut klockan 12 med 130 löpare i mål. 

Det första vi gör är att hälsa på vargarna när vi klättrar 160 meter utefter varghägnet. Ser ut som schäferhundar. Är inte schäferhundar. Mäktigt. Undrar vad de tänker. Här springer frukost, typ.

Sedan upp över ett hygge med makalös utsikt över Ljusnan. Ned över hygget och upp igen i en rackarns lång stigning mot banans högsta punkt Gruvberget. Sedan ned igen till kramstatjärnen och en depå med allt man kan önska sig.

Efter det är det omväxlande terräng tills staketet kring Järvzoo och en flock renar dyker upp. En till klättring utefter staketet och här någonstans finns en skylt "4.600 meter till varvning/mål" och det känns motiverande tills man efter en riktigt brant utförslöpa ned mot byn står framför Trappstigen.

Trappstigen är 100 meter stigning i en stentrappa rätt uppför berget. Pro tip: Hyperventilera. Någonstans är det faktiskt ganska roligt att jobba sig uppför berget i en trappa med räcken. Eller åtminstone ovanligt. Eftersom Ultra kör två halvmaror och en mil så får vi ta trappen tre gånger.

Efter detta äventyr är det nedför på skidbackar utan snö förbi Järvsö BergcykelPark där cyklister tar liften uppför backen vilket är lite galet i sammanhanget.

Sedan in i depån, ladda om ryggan med mera gel och bars och ut igen - först på en till halvmara 21K och sedan på avslutande Järvmilen på 11K. Sedan varjag ganska färdig. Mer specifikt: Quadriceps helt rökta av utförslöporna.  Speciellt om man kommer från en kalkstensplatta i Östersjön.

I år hämtade jag hem 40 minuter på förra årets resultat, men är långt ifrån nöjd. Jag måste bli starkare och kunna hålla tempo även på den avslutande Järvmilen. Det får bli en träningsvecka eller två i fjällen nästa sommar.

Järvloppet borde ha ett mycket större deltagarantal - det är ett grymt bra arrangemang med fantastisk support i kontrollerna och banan är en ordentlig utmaning i vildmark. Det är många lopp just i augusti-september och i år krockade det möjligen med Fjällmaraton Sälen samma helg och Ultravasan veckan innan.

Aaaaand... we`re back for more 2017! 

Mera på http://www.jarvloppet.se/

FB https://www.facebook.com/jarvloppet 

Jag har även lagt upp en runda "Järvloppet Ultra 53K" http://jogg.se/Rundor/Rundor.aspx?routeid=677245 

 

9 kommentarer till inlägget

1967 • Torslanda
#1
31 augusti 2016 - 09:14
Tack för tipset och grattis till bra prestation. Detta lopp har jag bokmärkt och hoppas kunna springa nästa år.
Peter Anderberg
1971 • Torshälla
#2
31 augusti 2016 - 12:09
Bra jobbat! Och kul läsning. Det blir att fundera på det här loppet, kanske nästa år.
1972 • Hägersten
#3
31 augusti 2016 - 14:19
Håller med ovanstående. Tack för tips och kul läsning. Mer tack!
1984 • Eslöv
#4
31 augusti 2016 - 21:13
Grymt bra skrivet. Blir riktigt sugen. :)
1967 • Rydebäck
#5
31 augusti 2016 - 21:49
Väldigt roligt att höra att ni gillar texten! Jag hoppas Järvloppet kan etablera sig ordentligt närmaste åren och samtidigt behålla atmosfären - inklusive spritfest på Tevsjö Destilleri som after-run.
1981 • Linköping
#6
1 september 2016 - 16:22
Åh, vilket lopp!!! Vilket bra tips, har aldrig hört talas om det och det låter absolut som att det borde ha flerdeltagare! Hoppas det passar i min kalender för nästa år! Tack!
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#7
2 september 2016 - 15:01
Loppet är ju fantastiskt fint. Tyvärr sa mitt knä stopp vid första varvning.
Men glad är jag ändå som fick 21km på banan. revansch nästa år!

1967 • Rydebäck
#8
2 september 2016 - 16:56
Hallå Marcus, kul att ses i Järvsö - trist med knäet men klokt att bryta, tredje gången gillt nästa år, då sätter vi det här loppet!!
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#9
29 augusti 2017 - 10:24
Magnus, vi kör i helgen igen!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.