67% anser att det är jobbigare att springa på löpband

Det är jobbigare att springa på löpband. I alla fall om man får tro mina 1 230 följare på twitter (jmf med Magasinet spring som har 566 följare).

Det som fick mig att på twitter ställa frågan om det är jobbigare att spring på löpband eller utomhus på slätmark var mitt förra inlägg där jag med hjälp av Einsteins relativitetsteori på ett pedagogiskt sätt redogjorde och förklarade att det fysiskt sett inte är någon skillnad att springa på löpband eller utomhus på slätmark.

67% anser att det är jobbigare att springa på löpband

Om jag får utveckla mina tankar och dra några slutsatser kring mitt förra inlägg, och min undersökning på twitter där 67% ansåg att det är jobbigare att springa på löpband, så är min teori att löpband är jobbigare, eller i alla fall upplevs som jobbigare, då:

  1. Löpband i allmänhet placerarnas inomhus där fuktig och ganska syrefattig inomhusluft står still. Löpning på löpband blir alltså som att springa utomhus en varm och kvav sommardag vilket så klart upplevs lite jobbigare.
  2. Löpning på löpband belastar exakt samma muskler hela tiden vilket tröttar ut dem. Löpning utomhus tröttar inte ut musklerna på samma monotona vis då löpning utomhus hela tiden ger små variationer i underlag och tempo vilket ger en naturlig variation i belastningen.
  3. Tristessen. Det är tråkigt att springa på löpband, och då blir det också jobbigare. Det bara är så.

Mitt bidrag till den populärvetenskapliga forskningen kan alltså summeras med att det enligt fysikens lagar inte finns någon skillnad på att springa på löpband eller utomhus (enligt Einstein), men rent psykiska är det jobbigare att springa på löpband då de yttre omständigheterna inte varierar på samma sätt som utomhus.

En annan ganska självklar slutsats är också att löpbandets placering så klart påverkar. Jag menar, ställer man löpbandet i en bastu så blir det jobbigare än om man ställer det utomhus. Detta sagt då jag kan uppleva att inte alla tänker på det när denna fråga diskuteras.

2 kommentarer till inlägget

Morgan
1973 • Johanneshov
#1
14 december 2016 - 20:48
Om man får tro dina 1230 följare på twitter? Du menar förstås om man får tro 93 av dina 1230 följare. Med en svarsfrekvens på 7,5% så spelar det inte så stor roll att du har mer än dubbelt så många följare som det där magasinet.
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
14 december 2016 - 21:22
Morgan - Du har läst det finstilta märker jag :-).

Håller med om att det hade varit bättre om fler hade svarat som tex 500 st, men den svarfrekvensen kan man inte förvänta sig. En svarsfrekvens på 7.5% tycker jag ändå är rätt OK då det är långt ifrån alla som svarar (eller ens ser tweeten). Jag röstar/svarar tex endast i undantagsfall på den här typen av frågor. Både när det gäller twitter eller tidningar.

Kan sist tillägga att procentsiffrorna inte heller rörde på sig mycket under den tiden omröstningen höll på.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.