RunTobyRun!

Ingen god jul

  

Nej, det blev ingen god jul utan en ond jul. Inte Darth Vader-ond, förstås, utan ond som i ryggont. Igen. Någon julaftonsjogg med K blev det inte tal om och knappast någon skogsutflykt i morgon heller till Häckeberga. Skit också!

Det känns som i våras, dagen efter Sydkustloppet när jag vaknade med ett elakt ryggskott som förmodligen triggats av den tuffa andra milen i motvinden på lösa strandstigar. Smärtan gjorde att jag stapplade fram som en bajsnödig pingvin och prövade mig fram hos såväl massör som sjukgymnast och chiropraktor och först efter tre veckor kunde jag börja träna igen, försiktigt på mjuk löparbana och sedan, sakta men säkert, trappa upp träningen.

Har inte haft några problem sen dess – förrän i går morse. Eller rättare sagt: det var okej när jag vaknade, okej när vi åt frukost och tittade på första julklappsöppningen och sedan skulle vi bara städa lite grann innan det skulle bli dags för årets julaftonsjogg. Och då gjorde det plötsligt bara ont igen. Utan förvarning. Utan knak. Så resten av julaftonen blev förstås en plåga…

Ändå är det okej så länge jag är uppe och går. Att sitta still i soffan är inte bra och att resa sig upp ur sängen – eller vända sig – är fruktansvärt jobbigt. Men det är bara att bita ihop… Har dammat av några övningar, som jag fick i våras, och kör med dubbla doser smärtstillande (= Alvedon + Ipren) och följer rådet att röra mig så mycket som möjligt. Har precis varit ute en vända och gått, 2.6 km i lugnt tempo, och det funkar även om det ömmar till emellanåt i ryggslutet. Så det blir ett pass till i eftermiddag, först ett gäng stretchövningar och sedan en promenad till runt byn. Sen får myset ta över med lite godis och nya Ghostbustersfilmen och sen, ja sen får vi se hur kul det blir att ta sig upp ur soffan igen..

Ny rapport i morgon – då sammanfattar jag också årets löpning, inte utifrån en massa resultat utan vad jag faktiskt lärt mig under året som gått. Och sprungits.

RunTobyRun!

Läs bloggen i sin helhet med bilder, statistik etc på www.runtobyrun.se!

 

2 kommentarer till inlägget

Claes Lund
1954 • Järfälla
#1
25 december 2016 - 18:40
Visst är skador ett elände du fick ryggskott jag fick hälsporre. Det gäller att mixa vila och träning. På rätt sätt vilket man egentligen vet först efteråt.
Lycka till hur du än sköter din rygg.
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
25 december 2016 - 19:24
Tack för omtanken och lycka till med hälen - är det hälsporre brukar det sällan vara någon quickfix.

Första gången jag fick ryggskott var när jag skulle bära vinterdäck in eller ut ur förrådet. Andra gången när jag klippte högt blött gräs. Tredje och fjärde gången (nu) har jag inte haft någon aning om vad som triggade men borde kanske ta en funderare på att styrketräna (fast det är ju så himla tråkigt jämfört med att få springa i friska luften....). Så det får kanske bli ett nyårslöfte...
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.