En praktisk applikation
Vi kommer gå in i mer praktiska delar och vad denna teori innebär i praktiken i nästa artikel. Men redan nu ska vi ge ett exempel på hur man kan räkna på såna här roliga saker, vi tar Vätternrundan som exempel 
Energiomvandling från energi i sportdrycken till watt i pedalerna
Så länge vi känner till vår verkningsgrad kan vi rent teoretiskt räkna om kaloriintag till watt i pedalerna. Watt är måttenheten för arbete per tidsenhet där 1 watt = 1 joule per sekund. Vi kan rekommendera den här roliga konverteraren om du vill leka med siffrorna. Observera att den inte tar med verkningsgrad i ekvationen utan bara en ren konvertering mellan t.ex arbete i watt och kalorier.
Låt oss räkna lite på Vätternrundan:
Enligt energikalkylatorn förbrukar du 750kcal/timme om du cyklar med i en grupp och ska runt sjön på 8 timmar. Enligt konverteraren så motsvarar 750kcal/timme 872watt vilket du inte snittar över 8 timmar, den saken är säker. På cykel har du en verkningsgrad runt 20-25% vilket innebär att din energiförbrukning genererar en viss mängd watt, 750/5 = 150W eller 750/4 =190W. Så dina muskler sliter och kämpar och skapar ett arbete som kostar 750kcal varje timme, kcal är här då bränslet i tanken och dessa kalorier i sin tur utvinns ur ATP som är kroppens energivaluta, men det är en artikel i sig. Men, med en högre verkningsgrad, vilket det blir med bättre aerodynamik och lägre vikt så får du ut mer watt på samma kaloriförbrukning och såvida du inte glömt pumpa däcken så kommer du förhoppningsvis fram snabbare då med. Vi ska inte dyka ner här nu, men detta är grunden till att vi med en verkningsgrad kan räkna på att mer energi in i systemet = mer watt i pedalerna/snabbare löphastighet etc. Allt vi äter innehåller energi (sorry, negativa kalorier existerar inte). Äter vi mer än vi gör av med lagras det som reserv. Fett har bäst verkningsgrad för inlagring och därefter kolhydrater och sist protein. det vi äter innehåller energi, men vi äter inte “energi” och vi äter inte heller “kolhydrater, protein, fett” utan vi äter matvaror/livsmedel/kosttillskott/sporttillskott etc. I teorin så är fett absolut effektivast att överäta för att bli överviktig då det inte behöver omvandlas till fett, det är redan i rätt format för att kunna lagras in. Kolhydrater och protein måste genomgå något som kallas liponeogenes, vilket är omvandling till fett för att kunna lagras in. Denna process kostar en del energi (ca 25%) men i praktiken (nästa artikel) så kan en högfettdiet givetvis funka fint för att gå ner i vikt då det är en av många metoder för att få ner kaloriintaget (dvs du hamnar på en negativ kaloribalans i slutändan).
“The conversion of CHO into fat is a high energy-requiring process as compared to the direct storage of exogenous fat as body fat. About 25% of the energy content of CHOs is converted into heat, whereas the deposition of dietary triglycerides into adipose tissue requires only about 2% energy.”