Jooonas blogg

Löpkläder från 1800-talet

När jag är ute och springer vill jag ha kläder som väger lätt, om vädret tillåter, för att lägga till så lite tyngd som möjligt och inte bli varm. Inte långärmade plagg, eller alltför många onödigheter som dragkedjor, eller sömmar mellan tiotals olika tygstycken med olika "funktioner", eller för stela kläder, eller en massa fickor som man aldrig använder.

Men... när jag kommer till butiker som H&M, och även Stadium och Intersport, så möts jag först av att de inte riktigt insett hur tidigt löpare börjar sin utesäsong, alternativt att vi kanske vill ha lätta kläder inomhus på gym. Butikerna är kvar i något slags vintersortiment, med vissa tråkiga platta/raka/enfärgade mjukiskläder med dubbla lager tyg, som man varken vet om de är myskläder eller även funkar för träning och just löpning. Åtminstone på herrsidan.

Jag trodde kanske lite fördomsfullt att män sysslade mer med idrotter än kvinnor, och att det borde finnas ett utbud därefter. Det brukar ju påstås så inom många sporter. Om det nu stämmer, varför möts jag då av hundratals olika alternativ av sportkläder på damavdelningen, även i vintertid, i många former, material och färger, medan utbudet på herr lämnar mycket att önska? Är kvinnor sportigare, eller åtminstone mer köpstarka när det gäller kläder? Det tycks ju vara slutsatsen av butikernas sortiment.

Så i min jakt på kläder som "andas" och som liknar vad jag hade föreställt mig, så hittar jag som man faktiskt många fler alternativ på damavdelningen. Det funkar även för mig, alltså i de fall kläderna inte är extremt anpassade efter samhällets bild av kvinnor med extremt smal midja och breda höften och en massa rosa detaljer.

Men även fast vissa damplagg råkade passa vad jag sökte, så kan jag dock tänka mig att det säkert finns många kvinnor som upplever nästan det motsatta mot vad jag gör i jakt på löpkläder. Att de inte hittar vad de söker, för det mesta på damavdelningen ändå är ganska tunna, tajta, avslöjande kläder i glada färger. Och antagligen passar detta inte alla kvinnor, varken kroppsmässigt eller smakmässigt. Varför ska butiker förresten uppmana kvinnor att klä sig i vissa färger, tajta kläder och visa mycket hud? Är det vad kvinnorna själva efterfrågar? Kommer de in till butikerna och frågar: "Har ni inget tajtare som har lite mer rosa detaljer?".

Jag har ingen ovanlig smak när det gäller kläder, eller ovanlig kroppsform heller, men jag tycker butiker som dessa, som utger sig för att vara ganska breda i sitt sortiment, borde kunna ha lite variation för både män och kvinnor! Som det är nu så tvingas man vända sig till nätet, och det är synd eftersom det är extremt svårt att avgöra passform och material, och även om mindre företag på nätet ofta är extremt mycket billigare än i butik så kostar ju frakten och man får vänta lång tid och riskera att paketet försvinner i posten.

Nåväl, löpresultat avgörs ju inte enbart av kläderna, och jag får väl nöja mig med vad som finns i min garderob, vare sig det blir en gammal kavaj eller täckbyxor.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.