Viktor Johansson PT

Foam Roller - en del i träningen

Idag smygstartar jag igång löparsäsongen. Efter en lång rehabilitering/återhämtningsperiod ska jag snöra på mig skorna och lufta kroppen. En mysrunda helt utan krav.  

Bild från förra året - 3 timmar och sista långpasset innan Hallands Ultra 50 km. (här kan ni läsa om loppet)

Tidigare år har jag alltid haft känningar runt knäna. Jag stretchade varje dag, mycket “löparknä-stretch” vilket innebär att man lägger stort fokus på höft och sätesmuskeln samt yttre delen av låren (TBT-senan). Dessutom införskaffade jag mig den här rullen och genast hittade jag mina stela knutar.

Nu är denna rulle en del i träningen

image

När muskeln blir överansträngd blir den också stel. Detta leder till muskelvärk, dålig hållning och dålig rörlighet samt försämrad prestation. Lösningen är att öka blodcirkulationen vilket släpper muskelns spänningar vilket leder till att du kan arbeta mer effektivt igen. Detta kan behandlas hemma hos dig med hjälp av en Foam roller.

image

Kör varje övning 60 sekunder. Det är inte det skönaste i början men ha tålamod. Jag lovar er att det blir bättre. Bara efter tre dagar hade det gått från smärta till en skön (hård) massage.

Planerade lopp i vår: 

  1. Lxaloppet 10 km -   lördag den 29 april 
  2. Göteborgsvarvet 21 km - lördag 20 maj
  3. Hallands Ultra 50 km - lördag 10 juni

http://vasacoachen.nu/

 

 

4 kommentarer till inlägget

1974 • Mölnlycke
#1
23 mars 2017 - 19:46
Jag är också fast i foamroller träsket efter strilande vader. Jag kombinerar även med marathonstick och tennisboll för att kunna alternera trycket och massagen av knutorna. Fungerar bra men är slitsamt. Gäller att se det som en daglig rutin.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
25 mars 2017 - 20:50
Föredrar du taggig eller slät rulle? Jag har en taggig och tycker att den är svår att manövrera till precis dit man vill ha den (prickar alltid "vid sidan om det ondaste" liksom). Några tips?
1989 • Halmstad
#3
27 mars 2017 - 11:37
Jag kör precis som dig Henrik.. tennisboll funkar väldigt bra att hitta de inre knutarna. Det gör jävligt ont, men det är grymt viktigt att bli av med dom.

Monica - Jag kör både taggig och slät. Jag brukar börja med en slät, gå över till en taggig och avsluta med tennisboll.
1974 • Mölnlycke
#4
28 mars 2017 - 19:07
Hej,
Tennisboll eller bandyboll. Varierar lite för att få olika radie och därmed tryck. Min foamroller är "slät" men sen har jag en taggig brödkavel liknande sak och en helt slät marathonstick. Helt klart måste man anpassa verktygen efter hyr knutorna sitter och deras storlek.

Resultatet är som efter triggerpunktsbehandling.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.