Icebug Xperience 2017

Att springa ett lopp som sträcker sig över flera dagar är något som jag har funderat länge på men än har det inte blivit av. Till sommaren ska jag försöka ändra på det. I år ska Icebug Xperience springas!

 

Icebug Xperience

 

En bild säger mer än tusen ord och ovanstående bild är inget undantag. Det finns många lopp som samlar unga som gamla runt ett gemensamt mål och här har Icebug verkligen lyckats! Och loppet är verkligen populärt, det kommer deltagare från hela världen! Eller vad sägs om 12 från Österrike, 2 från Kanada, 3 från USA, 10 från Danmark, 18 från Tyskland, 16 från England, 1 från Nya Zealand, 1 från Samoa, 48 från Norge, 60 från Schweiz(!) och 316 från Sverige. Än finns utrymme för några till men man får nog skynda sig innan det är fullt.

När jag ger mig på att skapa en resa så är gemenskapen en huvudingrediens. Här är den känslan också mycket stark. Platsen för start och boende är noga utvald, Ramsviks Stugby & Camping andas gemenskap och samhörighet.

Runt omkring loppet så har man lyckats skapa en atmosfär och en fungerande logistik som gör att alla kan delta på olika sett, oavsett ålder. Själva loppet kan man springa om man vill det, men vill man så kan man gå. Är man barn, 6-14 år, så finns Kids Camp där erfarna guider tar hand om barnen som kan prova på alla möjliga aktiviteter.

Och när man klarat av dagen så väntar mer gemenskap, kanske en härlig bastu på bryggan och god, närproducerad, ekologisk mat. Allt för att hålla högsta klass. Vill man ha eget kök så finns förstås den möjligheten också.

Loppet

Själva loppet sträcker sig som sagt över flera dagar, tre närmare bestämt och passerar flera fantastiska naturområden.

Sträcka 1: Ramsvikslandet, 23 km 404 höjdmeter.

Starten på första sträckan utgår från Ramsviks Stugby & Camping och går sedan över Ramsvikslandets berömda röda granit och ibland stormiga hav. Efter ca 8 km springer man över bron till fastlandet, här kan det bli en paus då bron kan vara öppen för passerande segelbåtar(tidtagningen pausas i så fall), för att fortsätta på vackra stigar förbi berg och skogar för att slutligen gå i mål på den berömda piren i Smögen. Här serveras också dagens lunch innan bussar transporterar löparna till sina boenden.

 

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 1

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 1

Sträcka 2: Skogar och öar, 29 km 571 höjdmeter.

Den andra sträckan går från Bohus-Malmön, runt hela ön via stränder och fina granithällar. Då detta inte är någon Swimruntävling så blir det en liten paus när det är dags att lämna ön efter ca 11 km. I väntan på en färja över sundet så förses löparna med lite mat och dricka, även här pausas förstås tidtagningen. Efter en kortare tur med färjan är man så åter på fastlandet och 17 km ska avverkas från Tullboden via hala klippor, grönskande skogar och pittoreska grusvägar till målet i Kungshamn där man återigen blir skjutsad med buss till sitt boende.

 

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 2. Sträcka 1 av 2.

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 2. Sträcka 1 av 2.

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 2. Sträcka 2 av 2.

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 2. Sträcka 2 av 2.

Sträcka 3: Utsikt och målvittring, 21 km 430 höjdmeter.

Den tredje dagen går starten från hamnen i Hunnebostrand. Inledningsvis springer man i en mycket kuperad del kring Hunnebostrand och utsikten på vissa platser är helt fantastisk. Banan fortsätter genom vackra lövskogar fulla med fornlämningar och slingrar sig fram till bron vid Sotekanalen som passerades under den första sträckningen. Återigen stoppas klockan om bron är öppen för båttrafiken, kul inslag så det får man väl nästan hoppas att den är öppen. Avslutningsvis så får man några kilometer till på det underbara Ramsvikslandet(se min film därifrån längre ner) för att slutligen gå i mål vid Ramsviks Stugby & Camping.

 

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 3.

Bansträckning på Icebug Xperience, dag 3.

Jag ser fram emot detta event lika mycket på grund av den utmanande banan som den gemenskap som Icebug byggt upp runt omkring. Med all support innan, under och efter delsträckorna samt med god mat kan det inte bli annat än lyckat! Ses vi där?

 

Jag var nyss uppe och sprang ute på Ramsvikslandet. Här kan du se en liten film från löpturen.

 


Och här är Icebugs film från eventet.

 

Icebug Xperience from Icebug on Vimeo.

 

Inlägget Icebug Xperience 2017 dök först upp på Traillöparen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.