Internationella blodgivardagen

Blodgivardagen

Idag är det internationella blodgivardagen! Jag har tjatat om vikten av att ge blod tidigare vid flera tillfällen. Och eftersom tjat bygger på konstant upprepning, tänkte jag fortsätta på den inslagna vägen. Varje år har blodgivardagen ett värdland och ett tema, i år är det Vietnam som är värdland och för den som vill läsa mer går det utmärkt att följa denna länk. Temat i år fokuserar på katastrof- och krissituationer, med en slogan som lyder  ”What can you do?” med uppmaningen : “Give blood. Give now. Give often.”

 

Tråkig statistik

Statistiken för de senaste åren är dessvärre rätt dyster. Åtminstone i Sverige. Det är visserligen inga stora variationer, men man kan ana en negativ trend. Detta gäller både antalet donerade påsar, antalet personer som donerat blod minst en gång per år samt antalet personer som donerat blod de senaste fem åren. Fler blodgivare behövs, jag har någon sorts naiv förhoppning om att varje gång jag lyfter ämnet, ska det leda till att åtminstone en ny bldogivare letar sig till närmaste blodgivarcentral.

 

internationella blodgivardagen örebro sjukhus

 

Varför ge blod?

Det räddar liv. Bokstavligen. Det gäller inte bara för de som har en kroniskt behov pga sjukdomar, utan också vid olyckor. Och som vi vet sker olyckor när man minst anar det, det kan faktiskt vara någon närstående som behöver blod i framtiden, eller du själv. Utan blodgivare har dessa personer ingen chans alls. Som en ren bonus för den som ger blod, får man veta blodvärde, blodgrupp, man screenas för vissa sjukdomar och ser även Hb-värde. Och som grädde på moset bjuds man på ett trevligt bemötande tillsammans med lite fika och en trevlig present.

 

Föregå med gott exempel

Eftersom jag inte bara kan säga åt andra vad de ska göra, drog jag själv mitt strå till stacken idag. Lämnade visserligen plasma just denna gång, men det i sin tur används till medicin för blödarsjuka, mot skydd för gulsot samt vid massiva blödningar och vid brännskador. Valde att avstå en ”actionbild” då alla kanske inte gillar blod.

The post Internationella blodgivardagen appeared first on johnnysellven.com.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.