Viktor Johansson PT

Energiplan - Jönköping maraton

På lördag är det äntligen dags! Jag ska tillsammans med brorsan springa Maraton på hemmaplan i Jönköping. Vi räknar med en tid runt 4 timmar och om allt går enligt plan kommer vi tillsammans hjälpa varandra in på en sluttid som börjar med en 3 a.  

Ord från Tommy och Simon på Umara sports -  De generella riktlinjerna som du säkert har hört en miljon gånger snart, är att vid distanser över 2,5 timme så bör intaget vara 90 g kolhydrater varje timme och då från start och med en komposition av olika kolhydratkällor med både glukos (maltodextrin) och fruktos. Intaget ska fördelas till att intas lite och ofta om möjligheten finns. Tänk också på att du även ska få i dig 6-8 dl vatten i timmen för att optimera ditt resultat.  Mer om detta finns på  Prestera Mera

Ni som har läst mina energiplaner från tidigare lopp känner säkert igen detta nedanför. Senast var det Hallands Ultra 50 km i juni och då var det nästintill exakt samma plan, kanske något mer. Men när man har hittat sin energiplan och vet hur den ska intas så vill man inte ändra på något. 

Dagarna innan

På torsdag börjar jag ladda på glykogendepåerna. Jag kommer fortsätta äta som vanligt men kommer välja en kost som innehåller lite mer snabba kolhydrater som till exempel vitt bröd, havregryn och ris. Dessutom blir det juice till frukosten och lite extra frukt under dagen.  Förutom den vanliga kosten kommer jag ta sportdryck(2 skopor), en dos mellan frukost och lunch och en mellan lunch och middag. På fredag åker jag och Ella hem till mor och far utanför Huskvarna (Lekeryd, Tokeryd för er som kan metropolerna). Då hoppas framför allt Ella på att farmor och farfar bjuder på brakmiddag med glass till efterrätt.

Tävlingsdagen - uppladdning

3 timmar innan start - Havregrynsfrukost, macka, juice och en Resorb.
2 timmar innan start - 2 dl rödbetsjuice
1 timme innan start - 1 skopa sportdryck + 1 skopa intend i 750 ml vatten

 

Under lopppet

Vätskebälte: 2 flaskor med 100 g sportdryck i vardera plus 2 flaskor med rent vatten. (ny laddning vid piren, 18 km).

5 Gel med koffein fördelat:  1 h - 1:40 - 2:20 - 3:00 - 3:40 

3 Gel utan koffein: Som kan tas istället för sportdrycken.

Vatten: Tar jag på alla stationer plus lite och ofta hela tiden.

Saltgurka och övrig support önskas: Från privata langare utmed banan :)

Bild från en tidigare löprunda i våras. Här var jag imponerad att brorsan höll i 18 km, på lördag ska vi springa mer än det dubbla. Nu kör vi Emil!!

Vädret ser bra ut, i alla fall perfekt för oss löpare. Växlande molnighet med en temperatur runt 15 grader varmt. I skrivandet stund ser det ut att bli uppehåll (vi håller tummarna) så det kanske lockar ut er längs med banan. Kom gärna ut och hejar på på bröderna Johansson. Om ni har möjlighet och lust, får ni mer än gärna överraska oss på sträckan mellan 20-30 km, då är vi långt bort från stan och kan behöva det där lilla extra. 

 

http://vasacoachen.nu/

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.