Löparpsykot - en 50-årskris

Jag vägrar Maraton Des Sabres

Måndagen den 26 februari går Sahara Marathon. Loppet går mellan flyktinglägren i östra Algeriet. Meningen med loppet är inte att lattja i öknen och att ta selfies med människor som lever i misär. Mening är att uppmärksamma Marockos olagliga ockupation av Västsahara och diktaturens övergrepp och förtryck.

I april springs ett annat lopp i Sahara. Det är Marathon Des Sabres. Det arrangeras i Marocko. Jag kommer tyvärr aldrig att springa Marathon Des Sabres. Om jag fick bestämma  skulle ingen göra det.

Historielektion:

Under 1800-talet delade de Europeiska länderna upp Afrika mellan sig. Storbritannien, Belgien, Tyskland, Portugal och Italien var stora kolonisatörer. Frankrike tog ett jätteområde runt Algeriet och Marocko och Spanien tog en bit av kusten och området närmast Gibraltar sund i nuvarande Marocko. Den bit av kusten de tog heter Västsahara.

I slutet av 1900-talet bestämdes att kolonierna skulle lämnas tillbaka till de folk som de en gång stals ifrån. Sist ut att lämnas var Västsahara. En väpnad kamp fördes av Västsahariska Polisario mot Spanien tills de gick med på att lämna. Men Spanien ville inte helt släppa det ifrån sig så istället för att göra en riktig överlämning gjorde de upp i smyg med Marocko och Mauritanien att de skulle få ta över området, mot att Spanien skulle få förmåner från handeln med Västsaharas naturresurser.

I mitten på 1970-talet invaderade Mauritanien och Marocko från var sitt håll. Krig utbrott med Polisario. Mauritanen drog sig tillbaka men Marocko drev Västsaharierna ut ur landet med bomber och Napalm. Folk flydde över gränsen till Algeriet där de upprättade flyktingläger i öknen i närheten av militärbasen Tindouf. Detta ver 42 år sen. Än idag lever mellan 120 000 och 160 000 Västsaharier, eller Saharawier som de kallar sig, i dessa läger.

Västsahara är idag delat i två delar av en mur som Marocko byggt. Denna mur är världens längsta militära mur. Runt 100 000 marockanska soldater patrullerar den. På ena sidan ligger det befriade Västsahara. På andra sidan ligger det ockuperade Västsahara. Där styr Marocko.

Marocko är en diktatur. Formellt är det ett kungadöme där Mahmoud VI regerar, men det är inte ett demokratiskt land med demokratiska fri- och rättigheter.  Och för ”de södra provinserna” som Västsahara kallas är det ännu värre. Namnet Västsahara får inte nämnas i Marocko. Landets flagga får inte användas. Västsaharier som lever i sitt hemland under Marockos ockupation diskrimineras, de blir av med jobb om de lyckas få något, de får inte äga företag, de förföljs av polis och militär. Och de som engagerar sig i befrielsekampen eller ens kampen för att få rösta om självständighet, förföljs, blir av med jobbet, fängslas och misshandlas. Detta är fakta. Marocko för också en aktiv bosättarpolitik som går ut på att få så många personer från Marocko som möjligt att fatta till Västsahara för att på sikt göra Västaharierna till en minoritet.

FN har personal på plats, men de har inte rätt att rapportera brott som Marocko gör mot mänskliga rättigheter. Frankrike som har starka ekonomiska intressen och nära politiska kontakter med Marocko blockera varje försök att förändra detta i FN:s säkerhetsråd. Allt för att inte stöta sig med Marocko.

EU är också Marockos största handelspartner.

Det jag skrivit här är inget kontroversiellt. De Afrikanska ländernas råd har t.ex. Vägrat låta Marocko vara med på grund av detta. Sveriges regering har uttalat sitt stöd för Västsahara etc.

Problemet är att ingen verkligen bryr sig. Det är enklare att låta folket i flyktinglägren sitta och ruttna bort år efter år än att tvinga Marocko ut ur landet. Det är för svårt att säga nej till den fisk och den fosfat som Marocko stjäl av Västsahara och säljer till EU. Det vore så jobbigt om Marocko lät alla flyktingar från Afrika ge sig ut på medelhavet till Europa. Och det är så mysigt att åka till Marakesh och bada och köpa fina saker. De har så goda apelsiner.

Och det är ju ett väldigt äventyr att springa sex etapper i öknen på Marathon des Sabres. Vilket var där vi började.

I somras sprang jag 176 mil, från Timrå till Trelleborg, en sträcka som motsvarar 42 maratonlopp. Ett för varje år som Marocko ockuperat Västsahara. Ett för varje år som människor levt och dött i flyktinglägren i öknen i östra Algeriet. Jag samlade in pengar till en skola för flyktingbarnen och det gick jättebra. Jag mötte en enorm kärlek från löparsverige när jag sprang genom landet. Jag är inte säker på att jag skulle klara MDS, det hade varit roligt att försöka, men efter att ha fått veta vad Marocko gör mot människor i Västsahara och hur de fängslar och trakasserar och misshandlar alla som försöker utöva sina mänskliga rättigheter så kan jag inte tänka mig att åka dit. Än mindre springa ett lopp som sponsras av Marockos turistmyndighet.

Marocko är inte ett demokratiskt land. De ockuperar sitt grannland, plundrar deras naturtillgångar, utövar en bosättarpolitik och förtrycker landets rättmätiga invånare.

Jag vet att MDS uppmanar sina deltagare att hjälpa till med olika humanitära projekt. Jag tvivlar inte på att de har goda avsikter. Men loppet sker under diktaturens skugga. Vill du springa ett lopp i Sahara som verkligen handlar om att springa för frihet, så ska du springa Sahara Marathon.

En dag kanske Marocko blir ett fritt land som inte ockuperar Västsahara. Förhoppningsvis innan jag blir för gammal för springa MDS. 

 Jag vill inte lägga skuld på någon som sprungit MDS eller turistat i MArocko i god tro. Alla människor får göra sina val utifrån den information de har. Men nu har du fått veta något om sanningen om Marockos ockupation och förtryck. Nu kan du göra ditt val.

Under bilden finns länkar till mer information.

Läs mer på:
http://www.saharamarathon.org
https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stsahara
https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/morocco/report-morocco/

15 kommentarer till inlägget

1972 • Göteborg
#1
23 februari 2018 - 18:17
Om jogg.se är tänkt att vara en portal för politiska budskap så vill jag gärna veta detta från ansvariga för sidan. Är nämligen helt ointresserad av att vara med på en träningssite som sprider denna typ av information.
1967 • Göteborg
#2
24 februari 2018 - 09:53
Skriver någon om hur synd det är om flyktingar eller sprider typiska feministiska vänsteråsikter, så kommer inläggen vara kvar. Risken är annars stor att sajten blir klassad som ett nynazistisk forum.
1964 • Perstorp
#3
24 februari 2018 - 14:58
Snälla du sprid dina politiska åsikter nån annanstans,detta är en träningssite inget jäkla politiskt forum,håller helt med Runningmind.
2009 • Klippan
#4
24 februari 2018 - 15:17
#1-3 Yttrandefrihet är en utmanande verklighet för oss alla. Om ni finner innehållet i Olles bloggpost bryter mot svensk lag, vanlig netikett eller är kränkande så finner ni kontakt till jogg.se längre ner i de gemensamma reglerna för oss alla på Jogg.

Regler för forum och meddelanden på Jogg

Svensk lag och vanlig netikett gäller när du skickar meddelanden eller skriver i forumet på Jogg.
Du får inte skriva något som kan upplevas som kränkande mot en enskild person eller mot en grupp av människor.
Du får enligt Personuppgiftslagen inte lämna ut namn och andra uppgifter om personer som ej givit sitt samtycke.
Du får inte använda siten till att sprida reklam utan administratörernas godkännande.
Det är tillåtet för privatpersoner (ej företag) att lägga ut annonser för att köpa eller sälja saker (startplatser, klockor, skor etc.), men detta får endast göras i kategorin Köp & Sälj.
Länkningar till sajter som innehåller olagligt eller olämpligt innehåll eller copyrightskyddat material är förbjudet.
Ett inlägg kan redigeras upp till 30 minuter efter att det sparats.
Eventuella överträdelser rapporteras till support@jogg.se

Jogg förebehåller sig rätten att stänga trådar i forumet och stänga av användare utan förvarning vid brott mot någon av dessa regler.
1969 • Bara
#5
24 februari 2018 - 18:18
Ett annat inlägg ni kan klaga på. http://jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=33507

Kanske har missat det ;)
1983 • Hedemora
#6
24 februari 2018 - 22:20
1-3 ni var då bra gnälliga:) Bra text!
Acke5
1959 • Göteborg
#7
25 februari 2018 - 10:17
@ #5

Ja, det där inlägget är väl ett bra exempel på hur verkligheten numera inte längre stämmer så bra överens med hur man önskar att det skall vara.

Det såg inte bra ut då, och det torde vara betydligt värre idag: https://fof.se/artikel/dramatisk-okning-av-antalet-anmalda-gruppvaldtakter

Men Titanicorkestern spelade ju ända in i det sista. ;)
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#8
25 februari 2018 - 14:00
Jag tycker Olles inlägg är både välskrivet och relevant på Jogg. Här finns ju åtminstone en koppling till löpning vilket inlägget som #5 referera till inte gör. Likväl som man kan skriva sida upp och sida ner om varför man vill springa det ena eller andra loppet måste det vara ok att beskriva varför man inte vill delta i ett visst lopp. Sedan är det ju upp till var och en om man väljer att läsa inlägget.
#9
25 februari 2018 - 20:46
Intressant text. Också intressant att ett fåtal blir så provocerade av den...

Jag tycker det är svårt att veta hur man skall förhålla sig till diktaturer. Å ena sidan vill man inte inte gynna diktaturer som ignorerar mänskliga rättigheter, å andra sidan tror jag inte att isolation alltid är bästa lösningen. Kubas regim hade nog inte klarat sig så här länge om det inte vore för USAs handelsvägran, tex. Samtidigt gör det mig lätt illamående hur vi glatt pumpar in pengar i Kina, semestrar i Dubai (varför vill man ens det?) etc.

Kanske överskattar man lätt vår förmåga att påverka genom avståndstagande, och gör bättre i att ha utbyte, föregå med gott exempel och hopas på förändring inifrån? Samtidigt vill man att det skall löna sig att bete sig anständigt.

Jag har själv lösa planer på att springa Marrakech Marathon nästa år. Situationen i Marocco får mig dock att tveka en aning. Det finns ju andra lopp. Det lutar nog åt att jag åker, men HR-perspektivet borde vara mer på agendan, så långt håller jag med dig.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#10
26 februari 2018 - 18:25
Hej Tobias och ni andra.
Jag tycker precis som du. Det är svårt. Var går gränsen? Vill jag springa i Istanbul eller Moskva? Vad är ok?
Var och en måste bestämma själv vad och hur man förhåller sig. Och det är omöjligt att göra allting rätt.
Men information som hela världen delar (utom kungen av Marocko) borde inte vara så provocerande. Västsaharafrågan är liksom inte politiskt kontroversiell. Den är bara bortglömd.
Att ta ställning mot ett speciellt lopp är kanske det. Men jag vill att min löpning och mitt liv ska betyda nåt. Och som jag skrev i slutet av min kanske för långa text: jag hoppas jag hinner springa loppet innan jag blir för gammal, för öknen är häftig!
Lycka till, Thomas - och ni andra oxå. Jag har läst allt och begrundar. Roligt med ert engagemang!

Jag kommenterar inte nåt om gruppvåldäkter för det hör inte hemma i den här diskussionen, tycker jag.
Acke5
1959 • Göteborg
#11
26 februari 2018 - 19:18
"Västsaharafrågan är liksom inte politiskt kontroversiell."

Det är den antagligen inte, åtminstone inte bland världens regeringar?

"Inget EU-land har erkänt Västsahara som självständig stat och av det 80-tal länder som erkänt Västsahara har flera, främst inom Afrikanska Unionen, nu tagit tillbaka sitt erkännande." https://ledarsidorna.se/2018/02/vastsahara-ater-pa-den-politiska-kartan-infor-valet-2018/

Här ges en något annorlunda bild, för den som orkar läsa.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#12
26 februari 2018 - 20:51
Bra länk!
Visst finns det olika åsikter om frågan. Men det betyder inte att frågan är särskilt kontroversiell. Inte heller historieskrivningen.
Den som vill tycka att Marocko har rätt att ockupera VS och förbjuda yttrandefrihet och fängsla de som protesterar, samt att FN har fel, får tycka det. Den som tycker så är långt ifrån ensam.
Hur frågan ska lösas kan jag inte svara på. Men den kan inte tigas ihjäl. Västsaharas flyktingar, i vars läger jag just nu sitter och ser misären och viljan till ett bättre liv i ett eget land, borde inte få glömmas bort och lämnas att ruttna här i öknen.
Tycker jag.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#13
26 februari 2018 - 21:05
Förlåt, jag menar att det är bra att du länkar.

Tyvärr faller texten på grund av lite väl många faktafel. Tex om antalet boende i lägren.
Även om man skulle ignorera dem så är det tydligt att skribenten helt och hållet svalt den marockanska propagandan. Att Sharawi skulle vara ointresserade av frågan är propaganda och inte sant. Att den marockansk konstitutionen skulle garantera deras frihet etc är bullshit. De har inte ens rätt att säga ordet Västsahara högt ... Och en kille jag träffade i somras hade precis fått sparken från sitt jobb efter att han varit aktiv politiskt. Etc.
Den där texten tycker det är bra att Marocko håller tillbaka flyktingar från Europa och den förespråkar kungadikttur före demokrati av rädsla för islamism. Allt på Saharawis bekostnad.
Det tycker jag är en jävla rutten inställning.
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#14
27 februari 2018 - 11:32
Tack för den ögonöppnaren, jag hade ingen aning om att det var på det viset. Jag, till skillnad från gnällrövarna tidigare, uppskattar att få upp ögonen för att mina pengar kanske går till diktaturer som förtrycker och dödar sina medborgare. Det gör mig inte till politiskt aktiv direkt, jag vill bara inte vara en del av problemet. Så MDS sjönk som en sten på önskelistan. Kanske en dag när Marocko inte är diktatur, en dag.

Men inte förr.
1964 • Perstorp
#15
1 mars 2018 - 20:41
Och Spanien ockuperar i Marocko,så spring inga lopp där heller,ungefär som Turkiet Irak Syrien som ockuperar Kurderna,eller Sverige som tagit Sameland osv osv osv,eller i nåt EUland för EU har avtal med Marocko gällande fisket utanför "Västsahara",så mitt råd blir spring runt ditt hus så är det minst risk att du kränker nån.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.