Det stora matdagboksexperimentet

Jag håller på med ett experiment bakom kulisserna som jag inte berättat så mycket om. Jag har nämligen gett mig fanken på att föra en detaljerad matdagbok och ta reda på exakt hur det egentligen ser ut om dagarna. Det är allmänt känt att människor är extremt dåliga på att uppskatta hur mycket dom äter, och en noggrann dagbok är enda sättet att få en rättvis bild. Så i snart 2 veckor har jag skrivit ner varenda smula jag stoppat i munnen, först i mobilen så att jag inte ska glömma den, och sedan har jag fyllt i min detaljerade matdagbok hemma om kvällarna.

Jag använder mig inte av någon app när jag gör det här, utan ett egen matdagbok i excel som jag byggt själv, och som input använder jag mig av livsmedelsverkets databas. En del livsmedel finns dock inte med där, och då använder jag näringsinnehållet på förpackningen. När det gäller vitaminer och mineraler så försöker jag uppskatta utifrån livsmedel som finns i databasen. Det här är ett ganska omfattande jobb, men eftersom jag på gott och ont äter mycket samma sak så är det ofta bara att kopiera raderna från en dag till en annan.

Vad har jag kommit fram till?

Det första som slår mig är hur absurt mycket jag äter. Normala energibehovet för en kvinna ligger runt 2000 kcal. Det har inte gått en enda dag då jag ätit under 3000 kcal den här tiden! Jag har ju samtidigt börjat med löpträningen igen och drabbats av en enorm aptit och hunger på riktig mat. Men en nyckel till att jag faktiskt lyckats kostregistrera så noggrant under så lång tid är för att jag inte samtidigt har börjat på någon diet. Jag har helt enkelt ätit på den hunger som jag haft, följt mina vanliga vanor och inte avstått från någonting som jag vill ha eftersom jag inte vill skriva ner det i matdagboken och få misslyckandet på papper. I min kost just nu finns inga rätt eller fel, utan jag bara noterar och dokumenterar utan att värdera. Och då går det! Det är till och med riktigt kul.

Jag ska fortsätta föra matdagbok veckan ut och sedan ska ni få en riktigt lång och matig sammanfattning om exakt hur det har gått dessa två veckor. Ni ska få se i detalj hur mycket skit jag stoppar i mig om dagarna, och hur min näringsstatus ser ut. Vi ska helt enkelt nörda ner oss totalt i mina siffror och det kommer att bli ganska så utelämnande. Men jag tänker och hoppas att eftersom jag ändå har lyckats undvika att värdera mig själv efter min kost så tänker jag att ni klarar det också. Och då känns det lättare att dela med sig till er. Jag ser det här från ett vetenskapligt perspektiv och syftet är helt enkelt att identifiera de åtgärder som ger mest resultat med minst ansträngning.

Har du fört matdagbok någon gång? Vad kom du fram till då?

 

The post Det stora matdagboksexperimentet appeared first on Emma Hällbacka.

1 kommentarer till inlägget

1969 • Västervik
#1
7 maj 2018 - 08:39
Det kommer att bli spännande att ta del av vad du kommer fram till. Jag har också fört matdagbok i perioder, men önskar att jag nyttjat din strategi istället för div appar/hemsidor. Jag har kommit fram till (många gånger) att jag i grund och botten har bra vanor, men att jag i perioder överäter, framför allt sötsaker av olika slag. Fett och socker, det är gott det. Lycka till.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.