@tommy.ultra.runner

Stockholm Marathon 2018

Stockholm Marathon 2018

Min målsättning inför 2018 med alla lopp jag planerat att springa, var att dessa skulle ses som fullservice träningspass där inga tidsambitioner skulle finnas. Med ett undantag: Stockholm Marathon :)

Banan

Jag hade nämligen en plan att försöka gå runt 3:30... Den grundade sig på att när jag sprang min allra första mara, just i Stockholm för två år sen, så gick det på 3:38 nånting. Då fick jag världens kramp och sista milen blev en kamp mot att hålla sig på gränsen till löpande. Jag var ändå supernöjd där och då! 2017 blev det DNS p.g.a. stressfrakturen som förstörde våren. Efter det har jag kunnat hålla igång mycket bättre och känner mig helt enkelt lite bättre tränad för längre distanser, därav målsättningen om 3:30.

I vilket fall, uppladdningen inför Stockholm var kanske inte helt optimal med Borås Ultramarathon 88 km en vecka innan - men fick iallafall träna ordentligt på att hålla mig i rörelse i värme (även om magen bröt ihop). För prognosen inför lördagen visade på uppemot 30 grader eller mer!

På väg till Stockholm

Jag och K tog tåget till Stockholm på fredag eftermiddag. Enligt SJ-tradition var vi ca 90 minuter sena, och under resan kom beskedet att all tågtrafik till och från Göteborg skulle ställas in p.g.a. värmen! Kul, hur skulle vi lösa hemresan?! Det visade sig att vi hade kompisar på plats för golftävling som vi kunde få åka med hem. Men Trafikverket tog som bekant sitt förnuft tillfånga och ställde in alla helgens arbeten så ordinare trafik kunde köras så det lilla orosmomentet försvann iallfall ;)

Lonesome Runners

Lördagsmorgonen började med uthämtning av nummerlapp på expot, därefter tog vi oss till Östermalms IP och den plats där Lonesome Runners skulle träffas. Rätt omgående dök de första löparkompisarna upp och vi fick upp vepan och installerade oss i den lilla skugga som gick att få. Redan vid 10-tiden var det ruskigt varmt och det kändes att det skulle bli en väldigt varm dag!

Riktigt kul att få träffas IRL. För flera var det första gången, alltid lika kul att träfa människan bakom facebook-profilen! Det blev mycket snack om både det ena och det andra men det stora samtalsämnet för dagen var förstås värmen! Vi var alla överens om att här gällde att släppa ev. tidsmål och gå ut lugnt och anpassa farten efter kroppen...

Jonas och jag

Så småningom var det så dags för start! Jag samlade ihop de sista grejorna och dumpade väskan vid väskinlämningen och vi drog oss mot startfållorna. Jag och Jonas hamnade ihop vid starten, övriga försvann när jag gick och kissade en sista gång :)

Innan starten

Vid startområdet var det en härlig känsla att blicka både bakåt och framåt. Mycket folk och alla var förmodligen lika skräckblandat förtjusta och förväntansfulla som jag... Hur skulle detta gå? I mitt fall var det framförallt värmen, men det kändes ändå som att det borde gå att hantera på ett bra sätt.

Startögonblicket var fantastisk, med överflygning av Flygvapnet och nationalsång som gav ståpäls!! Startskottet gick och sakta började folkmassan röra sig framåt. Vi i grupp D behövde några minuter på oss för att komma till själva startlinjen, men sen började det rulla sakta. Det var rätt så trångt i början, men det gjorde ju inget, blev en lugn & fin uppvärmning på det viset :)

Odengatan

Att komma in på Odengatan var en mäktig upplevelse. Bilden gör absolut inte rättvisa åt känslan att se det fantastiska folkhavet ett par kilometer framför sig! Så häftigt! Ståpäls, igen ;)

Det var förvisso väldigt varmt. Termometern vid Östermalms IP visade 31 grader vid start! Men det fläktade lite och det blev aldrig så påtagligt jobbigt med värmen, mest för att det var så tätt mellan vätskestationerna och duscharna.

Det som dock var lite jobbigt (som alltid vid de här stora loppen) är alla motionärerar som tror de tillhör yppersta världseliten och bara rusar och tränger sig stationerna. Hur mycket tid tror de att vinner på att bete som som de gör? Ta det lugnt istället och drick försiktigt och njut av folkfesten :)

Stefan och Linda

Sprang förbi några löparkompisar och flera Lonesome Runners. Bl.a. Stefan och Linda, Linda är synskadad och Stefan springer som hennes ledsagare. Ett supercoolt par <3

Jag rullade vidare, tog det lugnt och försökte precis som under Göteborgsvarvet gå på känsla och inte rusa iväg, utan hålla ett tempo som kändes behagligt. Jag har glömt var Skyltmannen (Rasmus) stod första gången men det var rätt så tidigt i loppet, jag hann ge honom en kram på vägen som tack för pepp!!

Massor med folk som hejar

Det var för övrigt likadant i hela centrala stan. Folk som står överallt och hejar och tjoar. Extra kul var att se Mia Thomsen stå och heja på sin grabb Alex. Tror vi sågs sex-sju gånger utmed banan, hon var snabb som blixten runtom alla platser! 

Farthållare

Strax innan vi skulle ut mot Djurgården kom jag ifatt en 3:30-farthållare. Där och då insåg jag att tempot ändå var rätt så högt, det hade alltså flutit på bra trots att min upplevelse var att jag tog det lugnt. En go` insikt & känsla att få, som gav lite ny energi!

Kaknästornet

Väl ute på slingan runt Djurgåren kom så småningom halvmara-passeringen, jag hade 1:49, och där och då kändes allt så jäkla bra. Hade visserligen tappat 3:30-farthållaren ur sikte när jag stannade och drack vid ett par av vätskestationerna, men vad gjorde det? Enda missen var att jag vid det tillfället lyckades tappa svampen som svalkat så skönt i nacken :)

Västerbron

Mittendelen av loppet flöt på bra. Hejade på några Lonesome Runners jag passerade. Minns dock att jag reagerade på lite förvirring vid ett avsnitt på Söder där vi sprang parallellt ett tag, men tänkte inte mer på det där och då. När jag så småningom kom upp på Västerbron var det ett par löpare som sprang tillbaka?! Tyckte allt att det var lite konstigt, men släppte det.

Först i efterhand begrep jag att det var flera (många) som sprungit fel just där och råkat vika av för tidigt... Surt, en klar arrangörsmiss, där borde de ha spärrat av och märkt upp tydligare! Nu var det många som sprang för kort och många som sprang för långt. I och för sig gillar vi ultralöpare vilsespring som ger fler km, det hör till - men kanske inte under ett Stockholm Marathon ;)

Målgång

Sista delen flöt på utan mankemang. Hade ju bestämt mig för att fortsätta i mitt behagliga tempo hela vägen in i mål men ökade nog ändå lite, lite, grann för sista halvan gick några minuter snabbare än första. Passagen in mot Stadion kändes underbar - och att få komma in på själva Stadion var ju ashäftigt! Målgången var förstås fantastisk - att känna att en hade så mycket krafter kvar var underbart!

I mål

Efter målgången trippade jag bort till Östermalms IP och studsade glatt nerför trapporna! Det berättar jag inte för att skryta eller framhäva mig själv på något sätt - det var bara en så jäkla härlig kontrast till målgången 2016!! Då kunde jag inte gå i trapporna, utan fick gå baklänges ner och det tog ett par dar att återhämta sig :)

Avslutande fest på hotellet

Efter målgång lyckades jag och K hitta varandra, sen snabbt tillbaka till hotellet för en kall öl, dusch och ombyte. Vi Lonesome Runners som bodde på samma hotell plus några andra LR satte och oss käkade tillsammans och njöt av det vi genomfört, var och en på sitt sätt! Fantastiskt rolig kväll, tack till Daniel som ordnat allting och tack alla ni som var med!! Kul att träffas, det blir fler gånger!!

Nästa utmaning blir High Coast Ultra 129 km, helgen 16-17 juni. Mer om det senare ;)

6 kommentarer till inlägget

Raz
1977 • Katrineholm
#1
12 juni 2018 - 12:28
Bravo!
Therese Eriksson
1982 • Vänersborg
#2
12 juni 2018 - 12:48
Härlig och inspirerande läsning, du är grym!! Kul att du fotade under loppet också :)
1966 • Bräcke
#3
12 juni 2018 - 16:57
Härligt jobbat. Hon Linda känner jag igen från Trosa Ultra i april.
Vi ses på torget i Övik på fredag natt. Jag börjar bli lite spänd inför loppet men hoppas att det skall gå bra.
1978 • Johanneshov
#4
12 juni 2018 - 17:40
Kanonbra jobbat, trevlig läsning och fina bilder!! HCU kommer bli en fantastisk upplevelse!
1968 • Hässleholm
#5
12 juni 2018 - 17:56
Härligt inlägg och som alltid riktigt kul att ses ????
1967 • Trollhättan
#6
13 juni 2018 - 08:03
Tack Raz, Therese, Hans, Daniel och MLA <3

@Hans - vi försöker hitta varann på torget och skaka tass :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.