En hyllning till "Mellanmjölken"

mell`anmjölk  substantiv ~enmell·an|­mjölk·en?mjölk vars fett­halt (1,5 procent) ligger mellan fett­halterna för standard­mjölk och lätt­mjölk vanligen berikad med A- och D-vitamin"
Eller, ur löparlexikonet:

"Mellanmjölk" adjektiv - Lite föraktfull löparprosa för de där passen som springs för snabbt för att vara riktigt lätta och för långsamt för att ge en bra träningseffekt på mjölksyratröskel eller syreupptagningsförmåga.

Ni har hört det förut, garanterat. "Många motionärer springer för snabbt på de lugna passen och för långsamt på de hårda passen. Då blir det bara mellanmjölk av alltihop. De blir slitna och får inte avsedd träningseffekt".

Men, ibland är det bara så skönt, och gott med mellanmjölk! Utan målsättningar, riktig ork och motivation att träna hårt är mellanmjölkspassen både bra och sköna som ett alternativ. För trött eller sliten för att springa ett intervallpass men heller inte lust med att "bara" jogga en runda? Då passar mellanmjölken perfekt. Du får komma upp lite i steget jämfört med den vanliga distanslunken, du blir lite flåsig och trött men utan att bli speciellt sliten. Jag vet att man bör hålla de lätta passen lätta och de hårda just hårda vid en hög träningsvolym men vid en lägre träningsvolym blir det lätt för hög andel bekväma distanspass och då passar det fint att varva med några av de så bespottade mellanmjölkspassen ibland!

Någon elitlöpare, jag tror det kan ha varit Lars Södergård, skrev också vid något tillfälle att fyra pass mellanmjölk på en vecka kan vara ganska formskapande och jag håller med om det!

I måndags hade jag exakt en timma på mig för löpning när dottern tränade innebandy och ibland är det bra att ha lite bråttom! Kvällen före hade jag ett pass som var ganska tufft och jag kände mig lite sliten men ville ändå något mer än att jogga. Jag började lugnt men kom snart in i ett bra flyt i lite högre fart och bestämde mig för att hinna 13 km och också få några minuters nedvarvning innan dotterns träning var slut. Pulsen låg mest i zon 3, för mig ca 162-172 som jag brukar undvika och som är för hårt för att vara lätt distans men för lätt för att vara tröskelträning och även om den ökade mot slutet upp i zon 4 så blev det ändå inte speciellt jobbigt.

Ett skönt pass där jag kände att jag sprang, inte bara joggade, jag blev lite trött utan att bli helt slut, hade en positiv känsla hela passet och en känsla av att kunna springa länge om inte tiden varit begränsad och både jag och dottern åkte hem glada och endorfinmarinerade efter våra genomförda träningspass! Tack för det mellanmjölken! Du är bra att ha!


17 kommentarer till inlägget

1958 • Borlänge
#1
18 oktober 2018 - 13:39
Om man inte löptränar varje dag så tror jag "mellanmjölkspassen" ger ganska god effekt, man är aktiv i steget och får troligen in en del på kontot för löpekonomi. Om det inte ger något så kan man fundera över hur så många löpare sprang så fort på 80-talet.
1971 • Nykvarn
#2
18 oktober 2018 - 14:20
Enig med dig Lars vilket jag hoppas också framgår av texten. "Förr" var det ju mycket halvhård löpning över längre pass än dagens ibland väldigt krångliga intervallstegar t ex.
1967 • Torslanda
#3
18 oktober 2018 - 15:15
Det här är ju mitt favoritämne, älskar mellanmjölk, både att dricka och springa. Mellanmjölk byggde denna kropp så att säga. För egen del tror jag att mellanmjölk i vissa skeden kan vara väldigt nyttig. Jag bytte skruvar i fötterna i våras och var borta från löpningen i 4 månader. Började springa igen och drog en lekmara efter en veckas träning på så där 4:30. En månad med mestadels mellanmjölk varvat med lite tröskel och mara fart senare sprang jag en ny mara på 3:24. För just mig i min form funkade det utmärkt. Jag sprang superhög på endorfin från både drucken och sprungen mellanmjölk och njöt, och njuter, enormt. Kanske inte optimalt fysiskt men jag springer ju för att det skall vara kul och mellanmjölk är kul för mig. Nu blir det nog mindre mängd mellanmjölk men nog attans finns det plats för skogslöpning i mellanmjölk som ren och skär njutning. Med modesta mål med löpningen är det riktigt bra med viss del mellanmjölk om inte annat för själen.
1966 • Oslo
#4
18 oktober 2018 - 16:19
I Norge har vi ikke «mellanmjølk», her heter det «lettmelk». Derfor må jeg spørre hva det presist betyr, om det har noen presis betydning. Er det sone 3-fart? Er det snabbare enn mara-fart? Eller er det alt over sone 1, men under terskel?
1982 • U
#5
19 oktober 2018 - 08:46
Oj vad jag håller med!
Bara den där känslan, att man springer på och det går lite så där "lagom fort" den känslan är härlig!
1971 • Nykvarn
#6
19 oktober 2018 - 08:55
Mathias :) ja, jag tror att so motionär ska man inte underskatta det där att springa lite halvhårt/halvsnabbt, det är lätt hänt för mig att många pass blir lite för bekväma som sagt och därmed inte optimala ur utvecklingssynpunkt och kanske än viktigare, lite enformigt och tråkigt.

Frode, det är ett uttryck mest. I ett system med fem pulszoner skulle "mellanmjölksfart" vara zon 3, för ansträngande för ren distansträning och under tröskel. För mig är "mellanmjölk mitt emellan maratonfart och lätt distansträning. Om min maratonfart är 4:10 min/km och min lätta distansfart är 5:00 min/km så är "mellanmjölksfart" ca 4:30-4:40 min/km.

Ja visst är det så Martin!
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#7
19 oktober 2018 - 15:26
Helt off topic så föredrar jag löparbloggar, och inte minst din, framför flashiga löparbilder på Instagram och med tillhörande text. Du tar upp konkreta aspekter på löpning utifrån ett elitmotionärperspektiv och går på djupet. Som motvikt till att bloggar verkar vara på nedåtgående till förmån för instagram.
1966 • Oslo
#8
19 oktober 2018 - 15:37
Takk for presisering. Det er tydelig at det blir mye mellanmjølk på meg også. Min marafart er ca 30 sek saktere enn Staffan, men det er utrolig sjelden jeg løper i 5.30-fart (lugn distansfart). Kanskje bare dagen etter et hardt kvalitetspass. Jeg er enig i at det er tråkigt å løpe så sakte. Godt å høre at en autoritet som Lydiard anbefaler slik grunntrening. Jeg tror Sondre Nordstad Moen (under Canovas regime) også løper ordinære distanspass ganske nær mellanmjølk. Men det er litt vanskelig å vite hva som er mellanmjølk-fart for en som løper maraton på 2.05.
1971 • Nykvarn
#9
19 oktober 2018 - 15:45
Precis Stefan, S som i Steady, inte Slow. Ja, jag har sprungit en större andel, lugn återhämtande distans i år och det gör löpningen tråkigare, mera enahanda. Roligare då att springa på lite.

Tack Carl, blir glad av din fina kommentar!

Frode, intressant! Ja som jag skrev till Stefan så har jag sprungit fler långsammare pass i år och det blir faktiskt ganska tråkigt, både du och jag har en volym som gör att vi hinner få återhämtning ändå. Haha, ja vad Sondres mellanmjölksfart är vågar jag inte säga, 3:15 min/km? :)

Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
20 oktober 2018 - 09:37
Frode, du vet det svenska "lagom"? Det är mellanmjölk, precis som definitionen som inleder Staffans blogginlägg säger:
"mjölk vars fett­halt (1,5 procent) ligger mellan fett­halterna för standard­mjölk och lätt­mjölk", typiskt svenskt va? Vi är ironiskt medvetna om att vi aldrig vill vara extrema åt något håll... :)
1966 • Oslo
#11
20 oktober 2018 - 10:40
Det med svensk «lagom» er nok historisk korrekt. Personlig mener jag 17,5 % til Sverigedemokraterna er ganske ekstremt. Men det er utenfor temaet for denne tråden!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#12
20 oktober 2018 - 13:07
#12: håller med, men ja, vi sätter punkt för den extrem-delen i denna diskussion!
1971 • Nykvarn
#13
21 oktober 2018 - 20:03
Precis Monica, Lagom it is, "landet lagom, landet mellanmjölk" men också som Frode påpekar, ett ganska, tyvärr i just det här fallet med politiken, extremt land.

Enligt world value survey http://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp

är ju Sverige och hela skandinavien ganska extremt fast vi tycker vi är mest normala :)
1974 • Mölndal
#14
22 oktober 2018 - 13:14
Är jag mellanmjölkens kung bland dina löparvänner? :D

1971 • Nykvarn
#15
22 oktober 2018 - 15:42
Hahaha, nej du är snarare marafartskungen Mikael :)
1974 • Mölndal
#16
22 oktober 2018 - 18:12
Hahaha,

När du skriver det så ... för att hedra utmärkelsen körde jag ett sånt pass även idag.
1971 • Nykvarn
#17
22 oktober 2018 - 20:13
:)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.