En kort lunchrunda för magens skull

Var odisciplinerad och åt två nävar chips igår. Chili och ingefära lät som en god smak. Det var en god smak, men i avsaknad av ändtarm så visade sig det kosta minst lika mycket som det smakade. Fick tillbringa halva natten på toa sen. När jag vaknade upp var jag lite osäker på magens form och jobbade hemifrån ett par timmar. En fördel med att jobba med webb.

har funderat lite över magens instabilitet på senare tid. De senaste månader har varit den stabilaste sedan operationerna i fjol. Det verkar som att magen är stabilare när jag springer mycket. Så före jag gick på lunch gav jag mig ut och sprang fyra kilometer för att se om det skulle bättra på läget.

Under helgens runda kändes det som vårlöpning. Idag var det full vinterlöpning i fullt snöfall. Så på med Joe Nimble softtoes igen. Skulle jag få problem med trampdynorna igen? Det var knöligt, men idag passade sulornas mönster bra i den nyfallna kramsnön. Sprang ganska avslappnat och halkfritt fyra km på 22 minuter.

8 kommentarer till inlägget

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
23 februari 2019 - 19:39
Vad är det som inte funkar för dig, är det mat som är fet eller är det kryddor som ställer till det?
1973 • Växjö
#2
24 februari 2019 - 09:14
Hej, Monica. Vet inte om du följt min story, men jag hade cancer i tjocktarmen. Behandlingen var i huvudsak att ta bort den drabbade delen av tarmen. Konstigt nog vet inte läkarna exakt vad som påverkas när man plockar bort den delen så jag har inte fått något exakt svar på vad jag inte tål. Genom egna experiment lutar jag åt vissa fetter (bacon, ister, ost) och hög halt av gluten (fransbröd, pasta) eller inte helt genomstekt potatis. För mycket av någon eller några av de grupperna och så går det rakt igenom systemet i raketfart eftersom jag inte längre har någon ändtarm som fungerar som uppsamling och bromssträcka. Men till min glädje och förvåning verka magen tåla mer de dagar jag sprungit en runda. Så när jag kommer i balans med jobb, livet, vader, skavsår, ishalka och annat ska jag nog gå över till runstreak.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
24 februari 2019 - 09:48
Jo, jag har följt din bakgrund, det var därför jag var lite extra nyfiken på om du klurat ut vad som funkar bra eller mindre bra för dig, kostmässigt. Och det är verkligen intressant med alla våra metrar tarm, det finns såklart en anledning till längden, och väldigt olika funktioner på de olika delsträckorna... inte minst på slutet.
Tack för att du delar med dig, intressant.
1973 • Växjö
#4
24 februari 2019 - 09:56
Tack. Enligt en egen personlig uppskattning är det 25 personer per år som kommer att dela min situation i landet. När jag inte hittade någon som helst information om hur man ska hantera en förändrad mage så bestämde jag mig för att dela mina insikter. Förhoppningsvis kan förenkla något för någon annan framöver.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
24 februari 2019 - 11:07
Det är ju ganska populärvetenskaplig, men ändå. "Charmen med tarmen" av Julia Enders, jag lärde mig rätt mycket om olika funktioner inuti tarmen, t ex de där sista delsträckornas funktioner. Man förstår att om man kapar en bit, kan funktionen på helheten bli kraftigt förändrad.
1973 • Växjö
#6
24 februari 2019 - 17:10
Ja, att det kommer att ändras är ganska självklart. Men som sagt, sjukvården har inte gett mig några kostråd eller andra tips alls. De säger att alla är unika. Med tanke på mängden personer som opererats i tarmarna tycker jag dock att det borde gå att få fram ett ganska bra underlag på vad som fungerar och inte när man tar bort en viss mängd av en viss del tarmar. Antagligen har det inte lagts resurser på att sammanställa detta till användbara råd.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
24 februari 2019 - 18:02
Kan nog vara så. Och att man som opererad kanske tycker att det är jobbiga problem att prata om, att behöva akut stressa till toan ibland. Att man själv kanske mörkar sin situation, snarlikt en del andra problem "i de nedre regionerna".

Men känns det inte som det är saker på gång inom forskningen, att man mer och mer börjar förstå vad tarmarna har för betydelse för immunförsvar mm? Hur olika typer av föda tas upp i olika delar av matsmältningssystemet. Hur man påverkas under sina första levnadsår, till sin egen unika tarmflora. Men att komma till några råd borde ju inte vara omöjligt, så länge man är tydlig med att det kanske inte finns ett svar som är rätt för alla, borde ju ändå att kunna ge tips som man får prova sig fram genom, som individ. Hoppas. Öppenhet och diskussion kan förhoppningsvis förbättra!
1973 • Växjö
#8
25 februari 2019 - 06:36
Jag vet inte om det är något som är på väg att hända just nu eller om det är selektiv varseblivning i mitt fall, men jag har sett en del sen jag steg upp från operationsbordet. Bland annat det där med hur mycket i vår kropp som styrs av bakteriefloran och att det börjat genomföras fekal transplantation. Som jag ser på det i mitt fall där jag börjat må bättre senaste månaden när det enligt läkarna egentligen inte finns någon anpassningsförmåga i tarmarna som gör att andre delar "kan ta över" från de saknade bitarna känner jag tyder på att jag troligen fått tillbaka en bättre bakteriebalans igen. Det skulle förvåna mig om inte bakteriefloran förändrades av 3 veckors svält när jag gick enbart på dropp.

Ja, jag fattar inte poängen med att mörka saker. Det har jag aldrig gjort i något sammanhang. Att dölja saker brukar alltid komma tillbaka med sur eftersmak. Jag har varit helt öppen med att jag saknar en del och behöver springa oftare på toa än andra. Det är som det är helt enkelt.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.