Sörmlandsleden Läggesta-Malmköping

Min första tvådagars! coolt. En övernattningmysiga Lilla Vasskärs Bed & breakfast rekommenderas varmt. Sörmlandsleden har verkligen lärt mig att man inte behöver åka så långt bort för att hitta de bästa upplevelserna.

DAG 1:

Etapp 15:1 Läggesta – Långaedet, etapp 15 (6 km) – denna etapp har jag sprungit förut så den räknas inte in i totalen igen.

Etapp 15: Fredriksberg – Skottvångs gruva (10,5 km) – den här etappen sprangs uppdelat i två omgångar för att få med hela, framgår av kartan.

Etapp 15:2: Skottvångs gruva – etapp 15 (9 km) – fortstte upp till slutet av 15:1-etappen för att få med hela etapp 15.

Etapp 16: Första biten från Skottvångs gruva till Lilla Vasskärrs bed & Breakfast (2 km av totalt 11 km)

Summa dagens distans: 27,5 km varav ”nya” på Sörmlandsleden ca 19 km.

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/QTEJe8E0YY

DAG 2: 

Etapp 16: Från Lilla Vasskärrs bed & Breakfast till Harsjöhult (9 km)

Etapp 17: Harsjöhult – Finnsjön (6 km)

Etapp 18: Finnsjön – Ånhammar (11 km)

Etapp 19: Ånhammar – Henaredalen (12 km)

Etapp 20: Henaredalen – Malmköping (6 km)

Summa dagens distans:  44 km

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 396 km (huvudetapper 1-22 och 56-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1-15:2, 22:1-22:2).

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/OwoArnH0YY

Transport från Stockholm: Resa dit: SJ-tåg till Läggesta. Resa hem: buss från Malmköping till exempelvis Flen och därifrån SJ-tåg mot Stockholm.

 

img_9938
Redo att springa iväg från Läggesta station.

Ett hav av lila och grönt! Så vackra ljunghedar och så mycket bär i skogen. Ja en riktigt vild och naturskön tur var det.

img_9946
Massor av blåbär i skogen.
IMG_0016
…och en del lingon också.
IMG_0070
Vackra ängar.
IMG_0060
Långa sträckor gick på ljunghedar som denna. Jag måste skaffa långa strumpor, benen såg inte roliga ut efteråt.

Området kring Marvikarna var helt fantastiskt. Hit kan man ta sig med bil och det ska jag försöka göra vid tillfälle och tälta med barnen, det var flera som tältade där såg jag. Och så kan man äta på Skottvångs gruva.

Till Marvikarna återvänder jag absolut en annan gång. Så fint.

Jag såg ovanligt många djur under dessa två dagar. Inga större men flera ormar, både huggorm, snok och kopparödla, grodor, olika fåglar tex flera ripor och miljarder myror.

img_9967
En ekorre som varit i farten.
img_9968
Och vildsvin.
Efter att ha tagit etapp 15:2 och de delar av etapp 15 som jag inte fick med tidigare under dagen kom jag snart fram till dagens slutpunkt, nämligen Lilla Vasskärr som visade sig vara ett top deluxe bed and breakfast helt i min smak. Ett glas kallt vitt vin var det första jag fick i min hand när jag kom fram lite trött och svettig, sen en värmande utomhusdusch och ovanpå det en fantastisk middag med trevligt sällskap av ägarna till stället. Jag var enda gästen.

img_9982

Lilla Vasskärrs ”sommartallrik” – allt detta bara för mig.
Glass med hallonsylt och grädde var perfekt som avslutning för att ladda depåerna inför nästa dag.
Utomhusdusch med härligt varmt vatten.

 

Efter en väldigt god frukost gick jag ett varv och beundrade den fantastiska trädgården (se bilder nedan). Den ena ägaren Per-Inge berättade att de ofta får besökare som kommer för att titta på trädgården och de har också varit med i olika tidningar och magasin.

IMG_0006IMG_0007IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0011

IMG_0014
Jag och den ena av de gästvänliga ägarna.
img_0004.png
Fint väder även andra dagen.

Morgonen efter var jag inledningsvis lite slö och seg från gårdagen eftersom jag inte kommit fram förrän efter kl åtta kvällen innan. Om jag hade vetat hur lång tid det skulle ta dag två till Malmköping hade jag nog försökt komma igång lite tidigare. Men runt niosnåret kom jag i alla fall i väg.

IMG_0018

Efter en stund kom jag fram till en s.k. jättegryta som en gång i tiden var en offerkälla. Jag kollade och den var ca en halvmeter djup.

img_0028.jpg
En älskare… och…
IMG_0033
…en prins…
IMG_0021
Många gruvhål lite överallt. Ofta med stängsel runtomkring. 

Ungefär halvvägs genom dagens tur passerade jag den den så kallade bottallen. Man trodde förr att om man var sjuk och kröp genom tallen så skulle man bli botad. Jag började bli lite stel så det var med viss möda jag klämde mig igenom och samtidigt förevigade det hela på kort. Om någon krämpa blev botad vet jag inte men en liten stund senare började jag få ont i ena knät. Jag kanske fick överta någon annans onda, vem vet?

IMG_0069
Bottallen på etapp 18.

 

IMG_0066
Jag kröp igenom men tveksamt om det hade någon effekt, snarast det omvända i så fall.

Det var väldigt öde i skogen, på två dagar mötte jag endast ett fåtal personer. Det enda något uppseendeväckande var när jag utan förvarning sprang på två nakna danskor i skogen vid ett vindskydd, de var kanske i 30-40 årsåldern. Ja, den ena var naken, den andra hade en t-shirt på överkroppen och var naken från midjan och neråt. Jag vet inte vad de höll på med. Jag antar att det hade något med bad att göra då det var en sjö i närheten. I alla fall stannade jag till och försökte säga ”hej hej” i en lagom käck och normal ton, trots att det var lite svårt med en person som står framför klädd som ur öppningsscenen i Lucas Moodyssons film ”Tillsammans” (för er som minns den). Tjejerna skrattade obesvärat och svarade något obegripligt på danska. Jag stannade inte för att småprata utan begav mig vidare.

På etapp 19, en liten stund efter mötet med danskorna, kom jag fram till en stenbrygga som heter Bågberget – en 10 meter lång naturlig stenbro – mellan två berg. Väldigt speciellt.

IMG_0079
Stenbryggan på etapp 19.

Efter dryga tre mil var jag bara någon centimeter från att trampa på en huggorm som låg och solade sig på stigen. Den ringlade snabbt iväg men jag blev kanske lite skärrad och  efter det blev minsta pinne en orm i mitt huvud. Jag trodde mig också se ett lik, en slemmig arm som helt plötsligt stack fram vid sidan av stigen och sträckte sig mot mig. Jag både skrek och hoppade till av rena förskräckelsen innan jag såg att det bara var en konstigt formad rot. Då insåg jag att något började stiga mig åt huvudet och att det nog var dags att ta en liten rast och fylla på med vätska och näring.

Sista biten in mot Malmköping fick jag kämpa. Fika hade jag gott om så det blev över. Ett rejält smörgåspaket hade jag med från lilla Vasskärr tillsammans med egna bananer, energikakor och kex. Det som bevärade mig var att mina ben blev väldigt stela och att knät ömmade. Ja min löpstil de sista kilometrarna är inget man vill ha på film… Något bad blev det inte trots att det var badväder och jag passerade flera sjöar. Det hade varit härligt men jag ville inte rasta för länge och riskera att komma fram för sent till Malmköping eftersom hemresan tar ett par timmar därifrån. Det dröjde ändå till kl nästan kl sju på kvällen innan jag var framme.

Ja, den här turen var kanske något i överkant distansmässigt för mig, jag har aldrig sprungit långpass två dagar i rad förut. Men pga att etapperna ligger ute i vildmarken var det svårt att få till logistiskt på något annat sätt eftersom det inte gick att ta sig till och från på något bra annat sätt. Och jag har anmält mig till min första ultramara SUM (Sörmland ultra marathon) i oktober så jag behöver träningen inför det.

Packning: Överdragskläder, ombyte underkläder och t-shirt, regnjacka, plåster m.m., toalettartiklar, 2 bananer, 4 bars, ett halvt paket kex, två små flaskor saft (att fylla på löpande), laddare till telefon och löparklocka, extra telefon, karta, turbeskrivningar, badhandduk, SL-kort, bankkort.

img_9932.jpg

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.