Den urbana löparvågen

Det sägs att löpning blev en breddrörelse med den första "joggingvågen" på 1970-talet. Under de 14 år jag sprungit regelbundet tycker jag mig ha upplevt tre omgångar när löpning har ökat i popularitet och också skiftat fokus.

Den första omgången var relativt fokuserad på tider och resultat, många ville springa en snabb mil, springa maran under x timmar o s v. Detta sammanföll med att bloggande blev populärt och nätet är fullt med insomnade löparbloggar från den här perioden. Några löpare gick sedan vidare till triathlon/Ironman. Några år senare kom en andra våg när stressade motionärer mitt i livet med blandade resultat försökt uppnå de där resultaten. Nu trendade hashtaggen #träningshets i sociala medier och fokus flyttade från tider och resultat till hälsa, välmående och rörelseglädje, gärna kopplat ihop med yoga, meditation, vegetarisk/vegansk mat mat, ett "holistiskt" synsätt, upplevelse och äventyr. Löpning i naturen blev populärare och producenterna av löparprodukter var inte sena att haka på med med nya produkter och upplevelser inom "trail". Fjällmaraton-eran inleddes, Salomon flerdubblade plötsligt sin försäljning och Swimrun växte fram och blev ett bredare begrepp utanför den innersta krets som en gång kom på idén att ta sig simmandes och springandes mellan Sandhamn och Utö i Stockholms skärgård vilket är grundkonceptet bakom numera etablerade världsmästerskapet Ö till Ö.

Nu ser jag ett nytt fenomen, löpning som urban trend. Löpare har av naturliga skäl tränat och tävlat i bebyggda miljöer och städer lika länge som det funnits sådana. En av löpningens absolut största fördelar är dess tillgänglighet, det finns ingen "arena" man behöver ta sig till för att utöva sporten utan det räcker med att snöra på sig skorna (för vissa behöver inte ens det men det är ett annat ämne) och sticka ut genom dörren och då många av oss bor i städer innebär det att vi springer i urbana miljöer.

Nya lopp växer fram, Urban trail/Urban Run i Stockholm/Göteborg som kombinerar upplevelser och löpning i häftiga miljöer, t ex genom muséer och gallerior, miljöer där det händer något med hjälp av musiker och skådespelare, lopp arrangeras genom övergivna tunnlar, "Apokalyps"-lopp där du jagas av zombies och så vidare. Nya modeller av löparskor lanseras med påståenden som detta (kopierat från en webb-butik vid lanseringen av en ny modell):

"Pulseboost HD är en helt ny typ av löparsko som är till för den nya löpartypen som vuxit fram. Vi kallar de för City runners eftersom de springer mycket inne i storstäder"

Inte minst växer fenomenet med löst sammansatta sociala grupperingar, trendiga "running crews" som ett komplement till de traditionella löparklubbarna. Grupper där nivån på löpning inte spelar så stor roll och där tröskeln för att vara med kanske upplevs som lägre än i en traditionell förening för långdistanslöpning. Grupper där man gärna avslutar löprundan på ett hippt café eller varför inte på en bar i innerstan för en drink. Dessa running crews är ibland drivna av de stora varumärkena inom sporten som ett kompletterande erbjudande till deras produkter, som "Adidas runners" eller Saucony-sponsrade "We who run-club" eller så uppstår de spontant genom några lokala eldsjälar eller kompisgäng, här är en annan artikel som handlar om samma fenomen.En snabb Google-sökning på "Urban running"

Ett lopp som illustrerar detta väl är Stockholm halvmaraton som i och med sponsorbytet till Ramboll Stockholm halvmaraton genomgått en tydlig förändring mot de urbana. Organiserade running crews som hejar utmed banan, via en app kan du bli peppad i lurarna längs banan av en känd sportkommentator, Filmer produceras där en bartender träffar löparprofiler på ett trendigt hak i stan och under korta samtal om löpning mixar en alkoholfri drink som ska matcha deras person och deras löpträning.

Jag betraktar det lite fascinerat på avstånd. Jag som medelålders gubbe boendes på vischan tillhör inte målgruppen och en liten grinig del av mig vill muttra "det var bättre förr" men till största delen tycker jag att det är roligt att flera hittar till den här underbara och lättillgängliga träningsformen och kan speciellt unga, där vi idag har enorma utmaningar med stillasittande fås att komma ut och springa är det väldigt positivt! Det är också fascinerande hur agila och trendkänsliga producenterna är när det gäller att möta nya behov med nya produkter och upplevelser.

Jag undrar också nyfiket vad som kommer härnäst? När fokuset i de olika trendvågorna flyttats från tävlingsbanan/stadsloppen ut i naturen och tillbaka in till stan igen, i vilka nya miljöer och sammanhang kommer morgondagens löpare utöva sporten?

Till sist om någon av mina läsare undrar så blir det tyvärr inte någon uppföljning av min höga målsättning eller någon race report från Sommarspelen 5000 m på Stadion i tisdags då jag inte ens kom till start. Jag kände mig hängig med huvudvärk och halsont måndag-tisdag och hur mycket jag än hade tränat för och sett fram emot att tävla på Stadion så var det inte mycket att fundera på denna gång. Det kommer fler tävlingar.

12 kommentarer till inlägget

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
22 augusti 2019 - 16:19
Nästa steg: trailrunning går tillbaka till klassisk terränglöpning....
Samuel Sundberg
1973 • Harbo
#2
23 augusti 2019 - 08:57
Hmm, jag känner igen den där känslan att inte riktigt vara innesluten i målgruppen... :) Sen tror jag inte heller att det är speciellt hälsosamt att inhalera stadsluft i den mängd som man får i sig under ett löppass. Men det blir ju bra reklambilder i alla fall... :)

Tack för en bra spaning! :)
1971 • Nykvarn
#3
23 augusti 2019 - 09:08
Monica, vet inte om jag tror på det men en spaning är att terränglöpning i elitsammanhang sedan några år tillbaka betyder, inte löpning i skogen eller i terräng-/motionsspår utan löpning på gräsfält med små, ofta konstgjorda stigningar, enligt amerikansk modell för "terränglöpning", eller Cross-Country som det heter där.

Samuel, tack för läsning och kommentar :) Vi har väl fallit för åldersstrecket :) och sedan håller jag med dig, löpning i större städer blir ofta påverkad av trafik, buller, dålig luft och många avbrott, t ex trafikljus, korsningar, andra trafikanter, cyklister etc. Men snygga bilder blir det :)
1982 • U
#4
23 augusti 2019 - 10:10
Bra iakttagelser!
Jag hoppas att nästa trend är mer åt amerikanska cross country med gräsbanor som är ganska kuperade och att det återigen poppar upp många mindre lopp här och var. För 25 år sedan fanns det ju motionslopp i var och varannan by !
1971 • Nykvarn
#5
23 augusti 2019 - 13:22
Tack Martin, så kanske det kan bli även om jag tror att tröskeln är lite högre för motionärer att anmäla sig till den typen av tävlingar i alla fall i dagsläget.

Jag hoppas på detsamma vad gäller små lokala lopp men inser själv svårigheterna med det, då föreningslivet har en djup svacka och det verkligen kräver engagemang av lokala eldsjälar, jag är själv medlem i en liten men anrik löparklubb som arrangerar några olika lopp endast 45 min med bil eller en dryg timma från Stockholm med tåg och buss och även så nära storstan har vi svårt att locka deltagare till våra lopp.

Kanske är man rädd som motionär att det endast är elitlöpare som ställer upp i våra lopp då föreningen tidigare har varit en elitklubb och har långa anor, kanske är man rädd för att komma sist eller att få springa helt själv eller att "göra bort sig" eller något annat. Allt detta är tyvärr ogrundat då alla som kommer och springer hos oss brukar kommentera den välkomnande atmosfären och den fina gemenskapen även om det inte är så många deltagare. Tyvärr verkar folk föredra massloppen i storstäderna.
1967 • www.sapiens.se
#6
23 augusti 2019 - 14:31
Samtidigt i en annan del av Europa så ser jag tävling efter tävling samla gott om löpare, där nästan samtliga är medlemmar i någon klubb och tävlar i klubbens färger. Ett enormt engagemang och ett blomstrande föreningsliv där varje förening anordnar ett antal lokala lopp varje säsong och där det finns en förening i hart när varje liten by. :-)
1957 • högdalen
#7
23 augusti 2019 - 17:56
Nån som vet on det finns några running crews i globen till farstaområden?
1971 • Nykvarn
#8
27 augusti 2019 - 08:49
UK Fellrunning menar du Mackan, ja jag har förstått att det finns en stark kultur där med små lokala lopp!

Vet inte Mark.
1974 • Mölndal
#9
27 augusti 2019 - 22:37
Stefan: Jag är den förste som skulle ställa uppboch springa ett lopp pånen nedlagd banvall :)
Inte för inte som jag och en kompis kallar oss för Team Jippolöparna. Som du skriver så är det alltid nåt jippo kring varje lopp. Det är därför jag envist undvikit att springa Varvet på grund av den otroliga jippoinramningen och ett lopp/arrangemang som vuxit sig alldeles för stort. I år gjorde jag ett undantag då det blev en gratis startplats till mig.

1974 • Mölndal
#10
27 augusti 2019 - 23:03
Ursäkta min stavning då jag skrev på telefonen
Lars M
1977 • UPPSALA
#11
28 augusti 2019 - 13:07
Intressant läsning och jag tror nog Stefan (#9) är inne på rätt spår.

Många är med för att delta och för upplevelsen/jippot. Ta det nya loppet Uppsala Night Run: sub-22 på 5 km räcker för top-25 herrar och top-3 damer. Sub-25 min så är du top-100 totalt. 820 personer sprang 5 km. Så helt klart var det nästan bara motionärer på 5 km-loppet.

I och för sig lite bättre tider på 10 km där sub-50 endast räcker till top-200 av 563 deltagare, men sub-40 är top-15 herrar och top-2 damer.

Hur kunde det loppet locka så många motionärer? Orphei Drängar sjöng när löparna passerade Universitetshuset, det var sambaorkester på gågatan, eldshow, cheer leaders mm längs vägen. Mycket publik som så klart också vill se/höra OD och det andra som händer längs banan. Loppet är inte billigt heller 345-445 kronor beroende på när du anmäler dig och det är ett aktiebolag som ligger bakom loppet. Så både jippo och kommersiellt.

Men helt klart kul med ett nytt lopp, även om det är ett jippo. Och framför allt att det finns så många som springer. Jag tänker lite som så att om barnen ser att så många vuxna deltar i lopp av olika slag, även om det bara är på jipponivå, och ser hur roligt de verkar tycka det är så kan det säkert locka några barn till att börja med löpning. Vilket bådar gott för framtiden.
1971 • Nykvarn
#12
6 september 2019 - 08:44
Tack för din kommentar Stefan och jag kan bara instämma i dina betraktelser och även i din kommentar Lars, det positiva är väl att fler rör på sig eftersom vi verkar vara mer stillasittande idag än någonsin tidigare.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.