@tommy.ultra.runner

Icebug Xperience Ultra 50 miles

Prolog

Jag sprang IX Ultra 50 miles förra året, då det var premiär, se race report från 2018. Det var ett fantastiskt lopp i otroliga miljöer. I år skulle man vända på banan, så vi skulle starta i Hunnebostrand och ta oss till Bohus-Malmön. Alltså var jag bara tvungen, trots ganska hög prislapp, att anmäla mig. Jag ville uppleva loppet med lite mer fräschet i benen, jämfört med förra årets smärta & pina :)

Dessutom är det ju snudd på hemmaplan! Tyvärr fick Annika avstå för att vila sin fot i form, men Sofia och Axel från TV88 hängde på. Så även Andreas som sprang tillsammans med Axel förra året och även Therese följde med. Jättekul!

Så blev det då äntligen fredag och avfärd till Hunnebostrand! Hyfsat tidig läggning, starten går kl. 06:00 på lördag morgon.


Kul att träffa Philip IRL

Raceday

Lördag morgon, tidig väckning & frukost. Fixa med kläder och den sista utrustningen. I det finstilta stod att ALLT skulle märkas med startnummer. Minsta nötcreméspåse skulle det noteras startnummer på… Så bra då att det inte framgick några startnummer på hemsidan ;)

Vi traskade i samlad tropp iväg till startplatsen och hämtade ut nummerlapp, och hälsade på gamla och nya löparvänner. Det är alltid lika kul att träffas på de här tillställningarna! 


Axel och Ante redo för start


50 miles av löpning väntar oss

Startögonblicket närmar sig och den vanliga förväntan sprider sig i leden, snart får vi sätta igång!

Starten går, och vi sätter av i stilla mak. Många pinnar på i ganska högt tempo, men vi tar det som överenskommet lugnt :)

Jag vill ju spara mig till BRR 100 miles, Sofia känner sig inte i helt form och vill också ta det lugnt. Therese, som ju är backyarddrottning, ska ge sig på sitt första 50 miles A-till-B lopp och vill även hon ta det vackert!


Klockan är 06:20 och solen är på väg upp ordentligt

Så vi tuffar stilla på, med vetskapen om att det är ett ganska långt och utmanande lopp som väntar oss och de tuffaste stigningarna på hela banan kommer tidigt.


Uppåt & uppåt


Snudd på klättring


Uppe! Och nu är även solen uppe <3

Sofia, Therese och jag hängde ihop. Vi kom upp och förbi TV-masten och fortsatte framåt. Det var stundtals en del utmanande partier, men som sagt otroligt vackert.  


Lera & rötter skulle möta oss många gånger :)


Härliga lövsalar


Var hälsad, solen <3

Solen började stiga alltmer, det var disigt, men varmt ute. Vi kände att det skulle komma att bli en varm dag.


Sofia och Therese traskar på


Therese balanserar fram över stenarna


Även stenhällar skulle vi springa över, många gånger


Det finns en skreva även i Hunnebo - inte lika pampig som i Skule nationalpark, men ändå :)


Första depån väntar vid stenhuggarmuseet

Så småningom närmade vi oss första depån, vid stenhuggarmuseet. Gött att fylla på med vatten och lite energi! Redan rann svetten ymnigt, trots att tempot var lågt, men det var tämligen varmt ute.

Strax efter halv åtta på morgonen närmade vi oss återigen hamnen i Hunnebo. Bara några hundra meter från starten, en liten omväg på drygt 12 km :)


Bryggspring

Vi tassar över bryggan/bron och tar oss mot Sotekanalen, som vi ska följa fram till bron över kanalen, innan Ramsvikslandet. 


Sol och glittrande vatten


Sotekanalen

Vi följer Sotekanalen hela vägen fram till bron. Där stoppas klockan, så vi kan ta det hyfsat lugnt vid depån och tanka upp lite, fixa med toabesök o dyl :)

Vi passerar bron och tiden startas igen, vi pinnar på genom skog & ängar fram till Ramsviks camping, där det finns en depå där vi fyller lite mer vatten och passar på att få förmiddagens första kaffe. Jättegott <3


Jättegott med kaffe!!


Vi tar en selfie och skickar till Annika som är hemma och kurerar foten <3


Sten, sten och åter sten


Mixat underlag ;)


Böljande och omväxlande landskap 


Therese trippar snyggt fram på stenarna <3 


Jodå, det finns en sol där uppe


Hällrunning :) 


Ödsligt och otroligt vackert

Ramsvikslandet är så otroligt vackert. Förvisso ganska hårt underlag att springa på, men vi tar oss framåt med hyfsat tempo. Förra året var en plåga att springa här, med trasig hälkudde var stenhällarna inte snälla – men i år kunde jag njuta till max! Underskön känsla! 

Det var lite disigt ute, klockan började närma sig tio. Men det var varmt ändå, trots att det blåste som attan här ute i det öppna kustbandet.


Härliga Ramsvikslandet


Ramsvikslandets egen Nimis?


Muu

Vi närmar oss slutet på Ramsvikslandet. Några kreatur står i vägen, men vi ber dem vänligt men bestämt att flytta på sig. Jag klättrar resolut över den sista stättan, typiskt nog en singelstätta där man får klättra rakt upp för att ta sig över, innan vi kommer ut på parkeringsplatsen.

Plötsligt börjar Sofia & Therese att skratta? Va, vad är det nu?!

Jaa – det var ju ingen stätta... Det var en helt vanlig grind!! Som är superenkel att öppna :))

Min kropp var van vid alla stättor från GAX och Trans Scania, så det var en naturlig reaktion att bara klättra upp, över och ner :)

Jaja!! Roligt att kunna glädja sina medlöpare lite extra, vi skrattade gott en bra stund åt den lilla fadäsen :))


Broöppning

Vi är strax framme vid bron igen efter vår lilla runda runt Ramsvikslandet. Naturligtvis blir det broöppning precis när vi kommer fram men vad gör det, tiden är ju åter stoppad.


Depåstopp

Vi kan ta det lugnt och tanka upp ordentligt och få lite mer kaffe. Såå gott!!


Grönt är skönt

Vi fortsätter, det är fina stigar. 


Stilstudie i hur hinder ska passeras snyggt

Lite brötigt ibland så klart, och en del hinder i vägen – men vi tar oss framåt.

Nånstans på vägen så tappar vi dock Therese, som sackar efter lite. Vårt delmål är depån i Väjern, så vi tänker att vi nog återträffas där.

Väl framme i Väjern, där vi också har våra dropbags, så passar vi på att återigen fylla på vätska och tanka energi. Therese kommer snart in i depån så hon var inte så långt efter.

Sofia och jag tassar stilla iväg igen, men Therese får lite trassel med att fylla vätskeblåsan så vi hamnar lite före. Senare visar det sig att det ska dröja till färjeläget mot Bohus-Malmön innan vi ses igen.


Smögenbryggan

Vi närmar oss Smögen/Kungshamn, där vi ska ta en liten svängom runt bl.a. Smögenbryggan. Vi kommer över bron, och når bryggan vid lunchtid. Nu har vi varit ute i sex timmar.

Massor med folk är ute, inte så konstigt då det är en jätteskön lördag – den sista i augusti, ju!


Depån vid Smögenbryggan

Det är väldigt varmt så Sofia tar en huvuddusch vid depån! Tyvärr fanns inga pannkakor med Nutella, som var förra årets höjdpunkt här men vi tar det med jämnmod och fortsätter tassa fram bland allt folk på bryggan. Vi får formligen kryssa oss fram och de allra flesta undrar nog vad det är för stollar som springer här?


Mååål?? Näää!!

Vi passerar en lekplats, med en Mål-skylt och jag blir jätteglad, äntligen målgång!! Men snälla Sofia påpekar vänligt men bestämt att det är nog inte helt rätt plats för vår målgång. Attan oxå, vi har lite kvar ;)


Stairs to heaven?


Snart i Kungshamn

Vi tar oss vidare, över Smögenbron igen och ner under bron för att ta oss till Kungshamn. I Kungshamn är det målgång för West Coast Trail tredagars-löparnas andra dag. Där träffar vi bl.a. Johan som gått i mål på etapp 2.


Nu lämnar vi Kungshamn, åter mot mjukare stigar


Passager med rep gillar vi ;)


Grönt är skönt

På vägen mellan Kungshamn och färjeläget mot Bohus Malmön möter vi massor med West Coast Trail-löpare på väg mot Kungshamn, det ger så mycket energi att få ge, och att få pepp från alla. Jättekul! Möter flera kändisar :)


Inte alltid enkel löpning


På väg mot Örn


Brygga/pir av sten i Örn. Här fanns också en vätskedepå!


Härliga ljunghedar


Äntligen framme vid färjeläget!

Vi når färjeläget, där tiden stoppas igen, och färjan strax ska till att avgå. Vi bestämmer oss dock för att invänta nästa tur och hoppas på att Therese kommer fatt. 

Sofia skulle hälla lite vatten över sig  för att svalka, men lyckas på något sätt åstadkomma en kallsup och får världens hostattack – men det ordnar snart upp sig :)


Kallsup på torra land är inte att leka med :)

Efter en stund kommer till vår glädje Therese tassande, lite trött men vid gott mod!!

Kul, vi är samlade igen!


Therese är lite trött men fortfarande stark till tusen

Färjan kommer, och vi tar oss över till Malmön. Innan vi passerar linjen där tiden startar så sätter vi oss en stund och klurar på upplägget. Det är ca 12 km kvar till mål, vi ska i princip runda Bohus Malmön innan vi får gå i mål vid pensionatet som ju bara ligger någon km bort. SÅ nära, men ändå så längt borta :)

Men ingen tid att förlora, så vi sätter oss i rörelse.


Trångt mellan husen/bodarna


Vackra och välordnade miljer

I början är det tämligen lättsprunget, men snart når vi lite mer brötig terräng, inte så jättekuperad men stenig & lerig. Therese säger att hon vill ta det lite lugnare, så jag och Sofia fortsätter.


Fina, lättsprungna stigar. Iallafall här i början!


Det blir snart mer sten

Det går förstås inte särskilt fort för oss heller. Sofia är lite låg på energi och magen börjar protestera. Men vi har ingen brådska, så det får helt enkelt ta den tid det tar.


Ingen grusväg men väl en stenväg :)


Stundtals lite blött mellan hällarna


Springa eller gå? ;)


Snårigt

Sofia kämpar på trots lätt bråkande mage. Mitt vatten har precis tagit slut, men vi har bara ett par kilometer kvar till målgången så det är ändå okey.


De sista hällarna innan målgången


Adjö, sköna men jobbiga miljö

Med ca 500 meter kvar till målgång så tar Sofia sitt sista vatten. Tyvärr kommer det upp lika fort igen, typiskt - nu när vi är nästan framme!

Vi fortsätter dock på vägen framåt, rundar och där ser vi pensionatet med målportalen! Skönt, trots allt, att vara i mål!


Målgång, finishers IX Ultra 50 miles 2019 <3

Så efter drygt 11 timmar passerar vi mållinjen och kan slappna av en smula. Vi får vår medalj och lite att äta, och framförallt dricka :) 

Efter en stund kommer så en trött men jätteglad Therese! Grymt bra jobbat, kompis <3


Glad finisher

4 kommentarer till inlägget

1966 • Mölndal
#1
8 september 2019 - 14:25
Härlig läsning! Kul lopp det där!
Ann-Charlotte Aghamn
1958 • Mölndal
#2
8 september 2019 - 15:45
Kul läsning och kul med en massa bilder! ??
Ann-Charlotte Aghamn
1958 • Mölndal
#3
8 september 2019 - 15:45
Frågetecknen vet jag inte var de kom ifrån. ??
1966 • Bräcke
#4
8 september 2019 - 17:58
Fina bilder. Blir lite sugen på att prova fler lopp i södra landsändan. Nyss hemkommen från lopp i Skuleskogen där man fick passera skrevan två gånger.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.