Break in sports - om du ska göra

Träning för kroppen är en kraftfull stress, och trötthet byggs gradvis upp. Detta gäller särskilt nervsystemet, vars återhämtning kräver betydligt mer tid i jämförelse med musklerna. Detta antyder att korta pauser i träningen kan vara fördelaktiga. Idag kommer vi att prata om att ta en paus i idrotten.

Under vetenskaplig forskning visades det att missbruk av idrott kan påverka det fysiska och psykologiska tillståndet negativt. Var inte lika med professionella idrottare. Deras träningspass är otroligt, men de använder olika typer av sporter för att påskynda återhämtningen. Glöm inte heller hälsan, eftersom du gör det för dig själv och inte för register.

Som vi redan har sagt påverkar överdriven entusiasm för träning negativt hela organismen. Om du fortsätter på samma sätt kan du i ett ögonblick befinna dig i det tillståndet, som kallas specialister för överträning. Låt oss prata mer i detalj om de negativa aspekterna som är möjliga i detta tillstånd.

Varför är en paus nödvändig i idrott?

På frågan om att ta en paus i idrotten svarade vi redan, men låt oss nu se vad som kan hända med kroppen om du tränar intensivt utan pauser.

  1. Du börjar bli trött snabbare. Trötthet kommer gradvis att byggas upp och med tiden kommer dina aktiviteter inte längre att vara lika produktiva som de var tidigare. Vid varje träning tappas glykogenlagren, och detta ämne är den viktigaste energikällan för muskler. Forskare har bevisat att en minskning av glykogendepot bromsar syntesen av mjölksyra. Detta ämne är i sin tur en bärare av energi i kroppen.

  2. Kanske utseendet på nytt kroppsfett. Det kan låta lite konstigt eftersom människor tränar bara för att bli av med fettansamlingar. Det är emellertid bevisat att om du tränar marängbrottet, kan kroppen börja samla fett och inte bränna det. Detta beror på att överdriven belastning provocerar produktion av en stor mängd kortisol och kortison. Dessa är stresshormoner som inte bara kan förstöra muskelvävnad utan också utlösa lipogenes. Forskare har bevisat att en hög koncentration av kortikosteroidhormoner i kroppen undertrycker immuniteten. Som ett resultat kan du inte bara få nytt kroppsfett utan också öka riskerna för att utveckla smittsamma och förkylningar.

  3. Hjärtmuskeln sliter snabbare. Kontinuerlig intensiv träning leder till en ökning av hjärtfrekvensen. Lyssna på din kropp och låt den vila med jämna mellanrum. Kom ihåg att med överdriven stress kan hjärtat misslyckas.

  4. Kvaliteten på träningen faller. Om ditt träningsprogram inte innehåller pauser börjar du gradvis göra tekniska misstag när du utför rörelser. Som du bör vara medveten om, kan alla övningar vara fördelaktiga endast om alla tekniska aspekter observeras under dess implementering. Om detta inte händer, upphör träningen att vara effektiv. Och vid en viss punkt kan du börja förlora muskelmassa.

  5. Den allmänna hälsan förvärras. Under lektionen förorsakar vi mikroskador på muskelvävnadsfibrerna. Detta är en av de nödvändiga förutsättningarna för massförstärkning. Men för att aktivera processerna med hypertrofi måste kroppen först lösa alla dessa skador. Ofta tillåter inte kroppen att återhämta sig helt, vilket leder till utveckling av inflammatoriska processer i musklerna. Detta faktum påverkar negativt hela kroppen.

  6. Sinnets tydlighet försvinner. Som vi sa i början av artikeln, kräver nervsystemet betydligt mer tid att återhämta sig. Trötthet byggs gradvis upp och det centrala nervsystemet är deprimerat. Psykologiska förändringar förekommer senare i jämförelse med fysiologiska. Som ett resultat kan du vara deprimerad, din koncentration kommer att minska och du kommer att känna slav.


Det är uppenbart att bara en envis person kan uppnå stora resultat inom idrott. Allt måste dock göras klokt för att inte skada kroppen. Faktum är att sport och casino utan spelpaus händer inte. Långa pauser inom sport påverkar också din form negativt. Vi pratade om att ta en paus i sporten. Frågan kvarstår dock om pausernas längd. Håller med om att om du vilar länge, kommer du att börja förlora din form.

Hur snabbt försvinner sportkläder under en paus i idrotten?

Varje fitnessentusiast utövar sin fritid från vardagens oro. Livet gör dock ofta anpassningar till vårt schema. Varje idrottare missar ibland träning, eftersom det inte finns någon annan utväg. Om det här är isolerade fall tappar du inte din form utan bara ger kroppen extra tid att återhämta sig. Många fruktar dock att till och med att hoppa över en lektion kommer att påverka deras form negativt.

Vi har redan pratat om att ta en paus i idrotten och svaret på denna fråga visade sig vara bekräftande. Tack vare korta pauser kommer kroppen att kunna återställa arbetsförmågan hos nervsystemet, led-ligamentous apparater och muskler. Men alltför lång vila är redan negativ. Forskare identifierar två huvudfaktorer som har maximal effekt på formförlustgraden - pausens varaktighet och beredningsnivån före pausen.

Hur snabbt förlorar erfarna idrottare form?

Det enklaste sättet att returnera formuläret till erfarna idrottare. Om du genomförde tre eller fyra sessioner i veckan under ett år eller mer, bevaras muskelminne och uthållighet bättre jämfört med nybörjare. Det finns emellertid ytterligare en punkt att komma ihåg - vilken typ av last du använder.

I de flesta fall börjar erfarna idrottare förlora styrkan först efter 14-12 dagar efter den senaste träningssessionen. Detta är dock möjligt om du är sjuk och kroppen är i en stressande situation. Om du är helt frisk, kommer hållfasthetsparametrarna att upprätthållas under hela månaden.

I början av detta århundrade genomfördes studier där forskare studerade graden av förlust av styrkaindikatorer hos idrottare med makt och cykliska idrott. I varje grupp tappade idrottare inte formen ens en månad efter avslutad träning. Detta gäller dock den allmänna indikatorn, men specifika muskelfibrer förlorade fortfarande styrka.

Låt oss prata om förlusten av aerob förmåga. Till skillnad från styrkaindikatorer förloras uthålligheten snabbare. I en studie konstaterades det att idrottare med träningserfarenhet mer än ett år, tre månader efter avslutad träning, minskade uthålligheten med 50 procent.

Dessa resultat bekräftas av det andra experimentet, under vilken efter en paus på 4 veckor uthålligheten hos idrottare minskade med 20 procent. Oroa dig dock inte, eftersom det är känt att denna indikator återställs mycket snabbare jämfört med styrka. Under forskningen visade det sig också att aeroba förmågor efter att ha återupptat träningen på kort tid för att återgå till sin ursprungliga nivå.

Hur snabbt förlorar nybörjare idrottare form?

Om du tränar lite tid, försök inte att göra långa pauser. Men styrkan hos en nybörjare idrottsman efter återupptagandet av träningen kommer att återhämta sig snabbare jämfört med den erfarna. Detta är ganska logiskt, eftersom ju längre du går från den initiala nivån, desto svårare är det att behålla din form.

För ett par år sedan genomfördes en studie i Japan, där nybörjare idrottare deltog. De utförde en kraftrörelse med samma intensitet. I den första gruppen fortsatte emellertid träningen i 15 veckor utan pauser, och företrädare för det andra fältet med 1,5 månaders träning vilade i tre veckor. Sedan började de träna igen. I slutet av experimentet skilde sig inte alla deltagares prestanda ut.

Men med uthållighet är situationen annorlunda. Forskare har varit ganska aktiva i att utforska denna fråga. Under ett av experimenten tränade en grupp frivilliga i två månader på motionscyklar. Innan detta ledde de alla en passiv livsstil. I två månader med regelbundna klasser uppnådde studiedeltagarna goda resultat. Men efter en paus på 8 veckor förlorades alla deras framsteg.

Är det möjligt att bromsa formförlusten under en sportpaus?

Du vet redan om du ska ta en paus i sporten. Men om pausen var avsiktlig, kommer du definitivt inte vila på länge och kommer inte att förlora formen. En annan sak är om livsvillkor tvingar dig att hoppa över träningen. Situationen kan vara annorlunda och pausen kan försenas. För att bromsa formförlusten rekommenderar vi att du använder några tips:

  1. Använd lätta hjärtbelastningar - om du har tid och styrka (blir inte sjuk), se till att göra flera lätta körningar hela veckan så att uthålligheten inte tappar.

  2. Anslut styrketräning - det kan finnas många skäl för att stoppa klasser, till exempel skada. Du kan dock ta upp några övningar, där den skadade delen av kroppen inte kommer att delta i arbetet. Om du har hög feber, är det definitivt värt att spendera tid tills fullständig återhämtning i pasteller.

  3. Ät korrekt - om du organiserar ett kompetent näringsprogram under en paus mellan träningen kan du minimera formförlust.


Om du ville veta om du behöver ta en paus i sporten, kan du säkert vila i en eller två veckor för att återställa kroppen. En sådan paus kommer inte att skada idrottare med någon träningsnivå. Observera att ibland bara en paus i träningen hjälper till att övervinna en platå.

Om pausen tvingades, om du har arbetat i mer än ett år i en månad kan du i princip inte vara rädd för någonting. Tack vare ett gott muskulärt minne kan du återfå dina styrkarparametrar och uthållighet kommer att återhämta sig tillräckligt snabbt.

För nybörjare idrottare är situationen något annorlunda. Som vi redan sa, kommer de att kunna snabbt återställa sin styrka, men med uthållighet är allt något värre. Nykomlingarna hade dock inte mycket tid att gå vidare med sina framsteg och faktiskt har de särskilt ingenting att förlora. Vi har berättat för dig hur du kan minimera förlusten av atletisk form och se vid behov till att använda dessa tips.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.