Vad är ett VPN? (Allt du behöver veta)

Från 2016 till 2018 ökade VPN-användningen med häpnadsväckande 165%. Faktum är att nu cirka 26% av Internetanvändarna litar på VPN: er (eller cirka 1,1 miljarder människor). Därför är det säkert att säga att VPN: er är mer populära idag än någonsin.

Men personer som har känt till VPN för inte så länge sedan ställer ofta samma fråga: "Vad är ett VPN?" Dessutom bad många befintliga användare oss att förbereda en artikel som i detalj beskriver allt du behöver veta om VPN. Och det är därför VPNetic beslutade att publicera en universell artikel om detta ämne. Här är allt du behöver veta om VPN.

Vad är ett VPN?

Med enkla ord är det en onlinetjänst som kan dölja din IP-adress och plats samt kryptera din internetdata och trafik. Detta gör att du kan skydda dig från övervakning av regeringen, internetleverantören eller cyberbrottslingar.

Men vad betyder VPN?

Förkortningen står för Virtual Private Network. Det låter dig konfigurera ett privat nätverk (som inte kommer att vara fysiskt - därav ordet "virtuell") ovanpå allmänheten (i detta fall Internet).

Enterprise VPNs vs Personal VPNs

För att bättre förstå vad ett VPN är, måste du lära dig att skilja företag från personliga VPN.

I ett nötskal är en personlig VPN en tjänst som erbjuds av VPN Services - tredjepartsföretag som erbjuder VPN-funktioner till alla användare på Internet. Syftet med personliga VPN: er är att hjälpa dig, en vanlig Internetanvändare, säkert att surfa på webbplatser och kringgå alla begränsningar du stöter på.

Å andra sidan är en företags VPN (även kallad en fjärråtkomst VPN) en VPN-anslutning som stora företag skapar på egen hand. Företags VPN: er har i princip ett mål - att ge anställda, ägare och intressenter säker, fjärråtkomst till företagsdata.

Hur fungerar en VPN?

Så snart du startar VPN-klienten och ansluter till VPN-servern börjar klienten att kryptera all trafik som du skickar till servern. När klienten upprättar en anslutning till servern kommer din IP-adress  att ersättas av serveradressen.

Sedan dekrypterar servern all data som mottagits från dig och skickar dina anslutningsförfrågningar till den webbplats du vill se. När servern har tagit emot de begärda uppgifterna (till exempel en webbsida) krypterar de dem och skickar dem till klienten. När VPN-klienten på din enhet tar emot trafik, dekrypteras den för dig.

Vad är en VPN-server?

En VPN-server är en fysisk eller virtuell enhet som VPN Services använder för att tillhandahålla sina tjänster till användare. De gör detta genom att installera ett VPN-program på servern. Vissa VPN-tjänsteleverantörer har sina egna fysiska servrar, men de flesta hyr servrar med bra skyddsnivå i betrodda datacentra. Fysiska VPN-servrar är något mer populära än virtuella, och om de är konfigurerade korrekt kan de vara lika säkra.

Vad är en VPN-klient?

En VPN-klient är en mjukvara som är installerad på enheten och används för att ansluta till VPN-servern. De ansvarar för att kryptera trafiken som du skickar till servern och dekryptera all data som du får från servern. De flesta VPN-klienter har också ytterligare funktioner, till exempel kan du växla mellan VPN-protokoll, välja olika portar och aktivera / inaktivera ytterligare funktioner (till exempel som en nödkoppling från Internet Kill Switch ).

Det är viktigt att skilja mellan inbyggda VPN-klienter och tredjepartskunder. Den första är inbyggd programvara, som till exempel kan integreras i ditt operativsystem (till exempel en VPN-klient i Windows 10).

Vad är VPN-tunneling och hur fungerar det

VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan din enhet och Internet, som ger dig en VPN-tjänst. När det gäller driften av VPN-tunneln, kapslar den vanligtvis din trafik i krypterade datapaket. Det vill säga "tunneln" är en ytterligare nivå av VPN-kryptering som läggs till dina anslutningar. Dessutom använder VPN: s tunnelprotokoll (känd som VPN-protokoll) för att ytterligare konfigurera och optimera anslutningar.

Vad gör en VPN?

Nu när du vet vad en VPN är är det dags att ta reda på hur det kan vara användbart för dig.

Här är de viktigaste fördelarna du kan få genom att använda ett VPN:

  1. Du får förbättrad internetsäkerhet. Därför behöver du inte längre oroa dig för att cyberbrottslingar kan övervaka vad du gör på Internet eller stjäla dina data.
  2. Du kommer att kunna komma runt alla begränsningar som du stöter på, vare sig det är brandväggar eller geoblock , eftersom VPN döljer din IP-adress.
  3. Med hjälp av en VPN kan du öka sekretessen på Internet avsevärt, samt garantera att din Internetleverantör, statliga tillsynsmyndigheter och annonsörer inte kommer att kunna övervaka din aktivitet på Internet.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.