Icebug OutRun: Den "klimatpositiva" skon

Icebug OutRun är en ny sko utvecklad med hjälp av crowd funding avsedd att ge ett så lågt klimatavtryck som möjligt, och Icebug hävdar dessutom att den till och med är klimatpositiv. Om så är fallet är det bara att gratulera. Återanvänt material samt alternativa tillverkningsmaterial av t ex alger, som finns i sulan på OutRun (Reebok Floatride Grow är en annan ny sko delvis tillverkad av växtbaserat material) är framtiden, inte bara för skoindustrin.

Nog om det, nu ska jag skriva om hur den är att springa i!

Hittils har jag sprungit 49 km i dem. Den längsta enskilda löpningen på 21 km i 6:16-tempo gick över asfalt, grusväg, traktorstigar med hårt packad lera och gräs, knölig stig över en äng, smålerig stig, samt en del tekniska partier med mycket rötter ock stenar, och jag måste säga att de funkar alldeles utmärkt överallt. Tillräckligt stabil plattform för ojämnheter där jag tycker att det blir jobbigt med med vanliga asfaltsskor, och nog så smidiga på de tekniska stigarna. En bra allroundsko, och mitt nya transportmedel till jobbet!

Den flexar ganska mjukt långt fram nära tårna, och för mig som sällan springer fortare än 5:30-tempo funkar de jättebra. Jag tror inte det är en racer när det är dags att springa fort.

Dämningen är tillräcklig för mig att springa asfaltssträckor, och enligt Icebugs kundservice är dämpningen och sulan densamma som i deras sko NewRun, som är en sko för väglöpning. Sulan är dock inte tjockare än att man har en god markkontakt och känner vad man har under fötterna. Det är absolut inte några maxdämpade skor.

De är bekväma att ha på fötterna utan att ha för mycket lulllull som kapslar in. Det skulle också gå emot själva koncepet med en miljövänlig sko. Mer material, större avtryck! Resultatet är en sko som rent utseendemässigt är, i mitt tycke, stilren och snygg. Om Salmings slogan "No Nonsense Running" skulle handla om utseendet skulle deras skor också se ut mer som den här.

Kanske är det ett resultat av materialvalen, men ovandelen är lite styv och veckar sig över tårna när man lyfter på hälen, så jag var lite orolig om det skulle irritera tårna över längre distanser, men hittills har det inte varit ett problem när jag springer. Dock så är det irriterande när jag går i dem, men det är också den enda kritiken jag har mot skorna.

 

2 kommentarer till inlägget

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
30 april 2020 - 17:12
Ser snarlik ut överdelen på Oribi 5 BUGrip, håller med om att det ser plastigare och stelare ut än det känns - tursamt nog! Jag kör iofs med ganska fluffiga löparstrumpor, vet inte om det skulle kännas annorlunda med tunn strumpa?
Intressant, tack för att du delar!
1980 • Norrtälje
#2
30 april 2020 - 18:05
Jag sprang ett pass på 15 km i tunnare strumpor utan att det skavde, men man kan liksom känna, eller snarare förnimma, tyget mot tårna i löpsteget. Tror inte det är ett reellt problem. Kanske om man springer väldigt långt och all friktion kommer börja skava, men med strumpor på fötterna tror jag man klarar sig.
Undrar om det styva materialet gör att skon håller längre? I så fall är det värt det.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.