Saucony Guide Iso 2 - Recension

Detta är ett par skor jag köpte eftersom dem satt väldigt skönt, bredare tå box osv, enligt mina kriterier helt enkelt. Det jag inte var medveten om, var att jag hade köpt ett par löparskor för löpare som överpronerar. Jag märkte därav att dem kändes skumma att springa i, framförallt ju mer jag sprang i dem. Nu har jag i alla fått erfarenhet hur det känns att springa i "stabila" skor och vet nu bättre för vilka löpare dessa skor skulle passa. Jag bryter i denna artikel ner skornas konstruktion, prestation och mina övriga tankar som jag anser att man bör vara medveten om innan man väljer att klicka på "KÖP" knappen.

 
 

Statistik:

- Pris= 1000-1600kr

- Stabil (måttlig överpronation)

- Vikt: Man=280gr, EU 42, (330gr, EU46), Dam= 250gr, EU 39

- Häl: 27mm, framfot: 19mm - Drop: 8mm

 
 
Tåbox:
 
Saucony brukar inte konstruera deras skor smala i framfoten jämfört med andra modeller. I denna modellen så valde jag till och med extra "bred" vilket blev ännu följsammare utan att vara för slappt.
 
 

Ovandel:

Består av vävd "Jauquard Mesh" vilket ger en slittålig samt följsam passform. Ventilationen är okej, jag skulle säga att skon är lite varmare än alla mina andra löparskor jag äger. Guide Iso 2 har vad Saucony kallar för "ISOFIT" som ger är säkrad snörning så att foten sitter som gjutet i skon, för det flestas fötter kan jag lägga till.
 
 

Hälen:

Har ett inbyggd material vilket är ganska styvt och låter som plast när man trycker på den. Skon satt mjukt i hälen och har därav säkerställt att den inte glappar på mig, så trots det styvare materialet har hälen levererat.
 
 

Tungan:

Är kilad vilket förbinder tungan med snörningen och förstärker Sauconys "ISOFIT" teknik.
 
 

Snöret:

Dem är långa, mjuka och möjligör att man kan knyta dubbelknut utan problem. Skon har ett extra hål för att knyta en "Runners Knot", ett stort plus från min sida.
 
 
 
 
 

Innersulan:

Är tjockare än andra modeller, samt mer uppbyggd på insidan av mellanfoten. Väldigt bekväm helt enkelt.
 
 
 
 

Mellansula/Yttersula:

Under inläggssulan är så har vi mellansulan som är byggd av Sauconys "EVERUN" material. "EVERUN" sägs vara unik eftersom den kombinerar "TPU" material som ger både mycket stötdämpning och "bounce" i steget samtidigt som den tål kyla/värme bättre än annat material. Ovandelen av mellansulan är formad efter fotens anatomi vilket Saucony kallar för deras "FORMFIT" teknik. Under den har vi "PWRFOAM" skummaterial som återigen ger en balans mellan komfort, stötdämpning och energiåtervinning i steget. Jag kände här att mellansulan var lite åt det hårdare hållet vilket inte passar allas tycke.
 
På tal om hårt så hittar man på mellansulans mediala kant en grå bricka. Det är detta stödet som hjälper foten att undvika att man överpronerar. Idag framställs ny teknik inom skoindustrin för stöd för överpronation som tex "guide rails" som är mindre aggresivt än brickorna.
 
Yttersulan består av två olika gummi material varav båda är mjuka och extremt slitstarka. Den har också "TRI-FLEX" mönster som ger foten en mer kontrollerad "guiding" genom steget. Skon fungerar faktisk bra i terräng tack vare yttersulan. Jag uppskattar att denna skon kommer hålla upp till 1000km.
 
 
 
 
 
 
 

Prestation:

Denna skon har passat mig när jag ska ut på en planerad "lugn" löptur eftersom den väger mycket för att vara en löpsko. Den har därav säkerställt att jag inte springer för snabbt, det säger dock inte att den inte kan det heller. Jag tog ner den i 3:00 min/km i 100 m i slutet på en löptur och den kändes lite onaturligt att springa med dessa i den farten för min egen del.
 
 

Övriga kommentarer:

Denna skon skulle utmärkt passa tyngre löpare, med sämre löpteknik eller som är en ovan löpare, under en viss period. Målet bör alltid vara att bli så oberoende så möjligt gällande yttre faktorer som tex stabilitet och stöd. VI måste själva bygga upp vår fysiska kropp för att tåla löpningen, skorna kommer inte att göra det åt oss.
 
 

Slutsats: 7/10

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.