New Balance Beacon V2 - Recension

Det går inte att prata om denna skon utan att först lägga märke till vikten, den har absolut det bästa priset, samt vikt i förhållande till stötdämpning i min skorotation. Den är mitt första val när jag ska ut på mina lugna distansrundor utan att behöva känna att jag har någonting på fötterna. Jag bryter i denna artikel ner skornas konstruktion, prestation och min övriga tankar som jag anser att man bör vara medveten om innan man väljer att klicka på "KÖP" knappen.

 
Statistik:
 
- Pris= 900-1000kr
- Typ av sko: Neutrala
- Vikt: Man=218gr, EU 42, (235gr, EU45), Dam= 183gr, EU 39
- Häl: 26 mm, framfot: 20mm - Drop: 6mm
 
 
Tåbox:
Trots att den inte ser bred ut så har den generöst med utrymme för att tårna ska kunna spreta på sig. Jag upplever inte att de klämmer alls, och trots bredden så sitter mina fötter på plats utan att de rör på sig onödigt mycket.
 

Ovandel:

Den är tillverkad av "Mesh" och stickat material, vilket jag gillar eftersom det tillåter stor andningsförmåga så att man inte bli för varm i skorna. Kombinationen av ovandelen, tungan och snörena gör att foten sitter ordentligt på plats i skorna, det glappar inte i hälen för min del, ett stort plus från min sida.
 

Hälen: Den har i version 2 fått vad New Balance kallar för en "Ultra Heel", som sticker ut för att minska möjliga irritationer på hälsenan. Den är mjuk, tunn och har inte väckt min uppmärksamhet, vilket är positivt ur bekvämlighets synpunkt.

 

Tungan:

Är lagom tjock vilket gör att jag kan knyta snörena utan att få ont på framsidan av underbenet.
 

Snöret:

Flexibla, men en aning korta för att jag skall kunna göra en en ögla i det extra hålet så kallad "Runners Knot"utan att knyta för hårt.
 
 
 
 
 
 

Innersulan:

Är tunn, men inte lika tunn som i Hoka skor.
 
 
 
 
 

Mellansula/Yttersula:

Längs med mellansulan har vi vad New Balance kallar för"Fresh Foam" som jag upplever är en blandning av både styvhet och mjukhet. Svårt att förklara, man behöver verkligen prova dem på fötterna för att förstå vad jag menar. På yttersulan har vi strategiskt utplacerat gummi, vid både häl och vid framfoten, där skon slits som mest för att öka hållbarheten. Efter 11 mil i skorna så ser jag enstaka slitage och uppskattar därför att de kommer att behöva bytas ut vid omkring 500km som högst.
 
 
 
 
 
 
 
 

Prestation:

När jag springer i dessa så har jag alltid fått en automatiskt ökning av stegfrekvensen med en ökning av 5 steg/minut i snitt. Detta tack vare vikten och mellansulan upplever jag. Jag har dessutom kunnat springa på både gräs, grus och jord utan fått behöva fara omkring till höger och vänster. Jag säger inte att denna är en terrängsko utan den är robust nog för de flesta underlag, trots att den är skapt och bäst lämpad för asfalt (vem vill springa på asfalt ens?) Jag rekommenderar att man använder denna sko till sina långa distans rundor framförallt, dock så kan den också kan tåla högre farter ner mot 4 min tempo tack vare vikten, dock så slits sulan snabbare då. Skon kan för vissa ha för lite stabilitet för längre pass, uppemot 2 mil, och för snabbare intervall pass kan mellansulan vara för mjuk.
 
 

Övriga kommentarer:

Jag anser att New Balance Beacon v2 inte är bäst lämpad för människor som har en tydlig överpronation eller som är vana vid att ha en låg stegfrekvens, för skon är inte lämpad för detta.
Löpare med smalare fötter kan uppleva att det samlas för mycket material på ovandelen framme vid tåbox, men hos löpare med bredare fötter så sitter skon finfint!
Kombinationen av ovandelen, tungan och snörena gör att foten sitter ordentligt på plats i skorna, det glappar inte i hälen för min del, vilket är ett stort plus för mig.
 
 

Slutsats: 8.5/10

 
 
 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.