Sörmlandsleden rundslingor i Katrineholm

Etapp 27:1 Stora Djulö – Glysas grav (4 km) (tur och retur)

Del av etapp 27 (tur och retur)

Rundslinga Ramsjöhult (7 km)

LUNCH vid Stora Djulö + biltansport till Askesund utanför Forssjö

Etapp 28:1 Forssjö natur- och kulturmuseum (11 km)

Summa distans: 34 km (23 km + 11 km) varav 22 nya på Sörmlandsleden.

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 688 km (huvudetapper 1-34, 36-41 och 56-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1-15:2, 22:1-22:2, 23:1-23:2, 24:1-24:3, 27:1, 28:1, 33:1, 32:2, 35:1, 37:1-37:2).

Check out my run on Strava:

https://strava.app.link/iXBGk40tf8

https://strava.app.link/JJlhNA4tf8

Transport: Bil till Stora Djulös vandrarhem utanför Katrineholm. Mellantransport till Askersund där rundslingan 28:1 börjar (man kan börja på flera ställen men för en vägbeskriving se http://www.sormlandsleden.se/vandring/rundslingor/forssjo-natur-och-kulturmuseum).

Svettig skogslöpning i ett hav av blåbär och blommor – en riktig högsommartur! 

I går åkte jag tillbaka till Katrineholm för att springa ett par rundslingor där som varken jag eller mitt löpsällskap mäktade med på vår tvådagarstur i slutet av juni. Det blev trevlig löpning och ett par turer som jag kan tipsa om ifall man råkar befinna sig i trakterna runt Katrineholm. Dock skulle jag inte säga att de är värda en egen resa Stockholm med två timmar i vardera riktningen. Men nu är det ju så att om jag har sagt att jag ska springa hela Sörmlandsleden inklusive anslutningsetapper och rundslingor så ska jag göra det också och då går det ju inte an att ha tomma fläckar i Sörmlandsledsprotokoll. Så därför fick detta bli en egen tur i går.

Jag parkerade bilen vid vandrarhemmet i Stora Djulö, det verkade vara ett trevligt ställe som jag bestämde mig för att kolla in lite närmare när jag kom tillbaka. Men nu var jag redan lite sen iväg på grund av en kombination av lite morgontrötthet och två timmars bilkörning. Solen stod redan högt på himlen och temperaturen hade stigit till uppemot 25 grader.

IMG_4907
Hembygdsmuseum vid Stora Djulö utanför Katrineholm, precis bredvid här börjar etapp 37:1. 

IMG_4906
Nu drar jag!

Den första kilometerna på 37:1 från St Djulö går på asfaltsväg. Efter en uppförsbacke hade man fin utsikt över Djulösjön med vackra vetefält i förgrunden.

IMG_4946
Fin utsikt över Djulösjön

Etappen är bara 4 kilmoter lång och snart var jag därför framme vid etappmålet Glysas grav där etapp 27:1 ansluter till etapp 27  (någon grav såg jag aldrig till och vet heller inte riktigt historien bakom).

Jag hade ju siktet inställt på Ramsjöhulslingan och vek därför in på etapp 27 i riktning mot Katrineholm och Knorranvägen.

Trots att jag sprungit Sörmlandsleden och avslutat vid Knorranvägen två gånger (från två olika håll) varav den senaste gången så sent som för tre veckor sedan var detta som nya marker för mig. De båda gångerna innan har jag nämligen varit så trött sista milen in mot etappmålet Knorranvägen att jag inte minns något mer än att det var väldigt jobbigt och att när man väl var framme vid Knorranvägen så hade man tre evighetslånga kilometer kvar in till tågstationen i Katrineholm. Ja bara ordet Knorranvägen ger mig nästan rysningar. Men nu var det alltså inte alls så utan i dag var en ny dag och jag var hyfsat pigg och kunde njuta av turen, dessutom sprang jag nu inte ända fram till Knorranvägen utan vek av innan och tog Ramsjöhultslingan och sen vände tillbaka samma väg jag kommit, så jag slapp återuppleva själva platsen, vilket kanske var synd då det kunde ha varit bra för min mentala bearbetning…

Oj vad mycket  blåbär det var i skogen. Ja detta är ett riktigt blåbärsår. Jag stannade en lång stund och åt. Så gott!

IMG_4911IMG_4918

IMG_4925
Skylten som markerar början av Ramsjöhultslingan. 

IMG_4926
Slingan var generellt ganska lättspringen men på vissa ställen hade det inte skadat med en machete. För att inte tala om hur mycket fästingar det var där och fästigkontrollen i går kväll glömde jag alldeles bort…

IMG_4931
Jag är så dålig på olka sorters skalbaggar men den här var jättefint och ovanlig stor.

IMG_4936
Torpet Ramsjöhult låg helt öde, ja här var det helt dött .

IMG_4939
Jag passerade flera fångstgropar av olika slag och nu med denna beskrivning förstår jag också  hur de användes:-)

Denna den första av mina två rundor i dag kan jag rekommendera som ett trevlig ”lagom långt” pass om man råkar befinna sig i närheten av Katrineholm (jag mätte till 23 km men då hade jag en ordentlig felspringning på ca 1 km så 21-22 km är nog närmare sanningen.) Gärna med någon form av socialt avslut fika/lunch på herrgården.

IMG_4942
Behaglig skogslöpning på fin stig – också lite skönt med skugga för det var rätt varmt ändå. 

Väl tillbaka vid Stora Djulö åt jag min medhavda lunch som möjligen var lite i kalorisnålaste laget för att återställa balansen för jag hade hunnit bli ganska utsvulten.

IMG_4948
Min aningen spartanska lunch

IMG_4953
Stora Djulö herrgård var välbesökt såg trevligt ut.

IMG_4952
Serveringen på bryggan utenför Stora Djulö herrgård.

Efter maten tog jag en liten tur ner till Stora Djulö herrgård som visade sig vara ett vädligt populärt ställe med ganska mycket folk som satt och åt lunch, glass m.m. Det såg fint och trevligt ut och hade jag vetat det hade jag nog ätit lunch här i stället. Det får bli en annan gång för tiden gick och jag ville vidare.

Jag tog därför bilen en kvarts körväg till starten av etapp 28:1 (mitt ute i nowhere, se länk till vägbeskriving ovan).

IMG_4962
Starten av etapp 28:1 Forssjö natur- och kulturmuseum 

IMG_4957
Kolarkoja vid startplatsen för etapp 28:1

Vid startplatsen fanns rester av en kolmila och kolarkoja och lite annat som var trevligt att titta på. Ja hela denna etapp – man kan välja mellan 11 eller 5 km (jag tog den längre) – var full av olika sevärdheter så man ska inte ha för bråttom när man vandrar/springer här. Jag var inte superpigg får erkännas för värmen började ta ut sin rätt och jag hade nog druckit och ätit lite för lite så jag stannade inte överallt.

IMG_4956

En riktigt blomsterprakt av högsommarens alla blommor var det längs vägen. Här är bara några exempel och fotona gör dem inte rättvisa för jag bara knäppte av lite nästan i farten men så här såg det i alla fall ut längs med vägen.

IMG_4969

IMG_4972IMG_4965IMG_4967IMG_4968

IMG_4974
Lisstorpsblocken

Något som också var kul att se var några stora stenblock (Lisstorpsblocken) som passerades mitt ute i skogen. De var inte heller så lätta att fånga bra på bild men stenarna är av en ovanlig vulkanisk bergart som hade vittrat sönder på ett sätt som gjorde att det såg väldigt speciellt ut.

 

IMG_4983
Kopparödlor verkar det också vara gott om i år  detta är en av de jag såg .

IMG_4985
Mot slutet av rundan sprang man ett par kilometer under en stor kraftledning. 

Den stora behållningen av denna slinga var nog alla vackra blommor. Det lär ska finnas gott om orkideer här också men de hade nog inte blomningstid nu för jag såg inga.

Väl tillbaka vid utgångspunkten drack jag nog minst en liter vatten och åt några kex innan jag satte mig i bilen och styrde mot Stockholm.

Packning: Två flaskor apelsinsaft, kex, karta, turbeskrivningar, plåster, våtservetter, bankkort, körkort, solstift och badhandduk. Plus kaffe, lunch, smörgås, kam och överdragskläder som fick stanna kvar i bilen.

 

 

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.