PIGGELINA.SE

Race report: Helsingborg marathon 2020 – promenadversionen

När världens bästa marathon är inställt får man ta saken i egna händer. När vänster fot är inställd får man gå istället för att springa. Och när man har en lättlurad vän får man sällskap. Även när starten går klockan 07.00. Så här.

helsingborg marathon

Klockan är innan tuppen när Malin håller corona-säkrad uppvärmning utanför Dunkers. Med endast stenkaniner som publik.  Vi letar efter farthållarballonger med tiden 10 timmar men hittar inga, och när vi efter lite letande lokaliserar den osynliga startlinjen  ger vi oss av.  Men vi hinner bara 600 meter innan Espresso House tornar upp sig och kräver ett kaffestopp. Det sätter ribban för dagen. Ingen stress.

Till Råå hittar vi utan karta och på bron över ån river vi av hejarklacksramsan som alltid brukar höras här. Blir peppade av vår egen insats och lever på energiboosten länge.  Sen åker kartan fram. Den som håller oss på banan ända till Ramlösa där stöter vi på patrull. Utan det vanliga partyt känner vi inte igen oss alls. Går vilse och irrar rundor en stund innan vi konstaterar att vi ”aldrig varit här”. Trots att vi sprungit banan 6 gånger!  På samma sätt som Malin varken sätt Pålsjö slott eller ingången till den magiska trädtunneln som leder där ifrån!

Innan Kärnan gör vi en avstickare. Sånt som är tillåtet när det inte är ett riktigt marathon. Vi tar trapporna ner i stan för en lunch på Bruket. Och kaffe. Såklart. Malin får ringa och beklaga sig för sin mamma över mitt val av lunchställe. Hon ville ju ha pommes frites och inte hummussallad. Mamman ifråga är full av medlidande. Dottern älskar ju pommes!

bruket kaffebar

Vi träffar löpare på banan hela tiden. Åt rätt håll, åt fel håll och åt alla håll. Nästan samtliga iklädda Helsingborg marathon-tröjor. Vi hejar i samförstånd. Vi är alla här för att fira det som inte blev. För att hedra den inställda festen och skapa något eget. De som springer kommer vara klara flera år innan oss. Det tar tid att gå!

helsingborg marathon

När man själv sätter reglerna kan man bestämma vad man vill. Dricka kaffe istället för sportdryck, ta lunchpaus när man är hungriga och välja en alternativ färdväg. Vi väljer bansträckning enligt originalupplagan, med den ökända serpentinbacken. Den som fanns med de två första åren och dödade mängder av lår för att sedan försvinna. Vi vill uppleva den igen.

serpentinbacken

Klockan visar 36 kilometer när vi når backen som på bilden ser ofördelaktigt flack ut. Att gå i en backe är inte i närheten så jobbigt som att springa och vi är uppe i ett tjillenix. Snart är det bara nerförsbacken och målrakan kvar. Frågan är om välkomstkommittén ska hinna till målet i tid? Vi har gått en timme fortare än prognos, och från en orienteringsträning på Söderåsen får vi höra att vi måste gå LÅNGSAMT sista biten för att de ska hinna. Så det gör vi.

helsingborg marathon

Vi unnar oss ett chokladstopp med 200 meter kvar för att målgången ska hinna riggas. De missar på portalen av uppställda cyklar men levererar både guldfilt, choklad och medalj.

Helsingborgvädret 2020 inbjuder inte till dopp och vi får fightas i vinden för att ens få guldfilten om oss.  Men vi får en målbild av rang. Och ont i benen. Att gå är fasen minst lika jobbigt som att springa! En fantastisk dag på alla vis, men ändå. Nästa år hoppas vi allt är som vanligt!

helsingborg marathon

Inlägget Race report: Helsingborg marathon 2020 – promenadversionen dök först upp på Piggelina.

2 kommentarer till inlägget

Per Månsson
1956 • Lund
#1
5 september 2020 - 19:32
Jag vet hur jobbigt det är att gå, Hade också fått ömma ben efter en mara. Jättestarkt att klara 42 km.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#2
23 september 2020 - 07:39
Vilket trevligt inlägg. :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.