Träningstävling Enhörna IF 10000 m på Södertälje IP

Igår ordnade klubben en träningstävling på 10000 m för att testa ett tidtagningssystem klubben köpt in. Det här var ingen prioriterad tävling även om det alltid är en viss anspänning innan ett lopp så fanns det noll nervositet när jag väl kom in till IP. Efter mitt förkylningsuppehåll i augusti har jag tränat både bra och förståndigt med flera bra, kontrollerade tröskelpass så jag hade ändå vissa förhoppningar om att springa hyggligt. Förhållandena var väldigt bra, helt vindstilla, lite kyligt initialt med ca 10 grader men ändå perfekt med splitshorts och linne då man blir varm ändå.

Strax dags för start. 

Loppet blev ganska händelsefattigt. ingen av mina klubbkompisar med liknande kapacitet som jag startade och jag hamnade helt själv från start. Efter någon kilometer fick jag en inbjuden löpare i rygg som jag hört siktade på låga 37 vilket lät bra. Han låg i rygg fram till 4000 m någonstans när han gick om och där valde jag att inte gå med vilket säkert var fel beslut men då han fick en liten lucka tyckte jag det gick lite för fort. Han gick sedan i mål på pers 36:51 och det hade jag nog inte i mig även om jag fått draghjälp. 

Resten av loppet fick jag springa solo med en hel del löpning på bana 2 och varvning av långsammare löpare och det syns på varvtiderna mellan 4000 m och 6000 m att jag kanske blev lite bekväm/omotiverad att vara obekväm. Passerade 5000 m på 18:50 vilket var något långsammare än jag hoppats på och hade något 93-varv men bättre fokus sedan och med hjälp av avslappning och bättre hållning (framåtluning)  och teknik kom jag tillbaka till 90-91 varv igen och låg helt rätt i ökande, obekväm ansträngning de sista 3-4 kilometerna och var hela tiden säker på att i alla fall gå under 38 väl medveten om jag alltid kan avsluta bra. Försökte därför öka lite på hela sista kilometern vilket gick sådär med ett 90”-varv på näst sista varvet men som vanligt ett snabbt sista varv på 77” där jag tog ut det jag hade kvar. Trött i mål men inte så jag behövde lägga mig ner. Återhämtade mig snabbt och peppade de löpare som var kvar på banan, joggade ner lite kort och snackade med klubbkompisar innan hemfärd ihop med min löparkompis Maria som jag bjudit in.

Nöjd efter omständigheterna, för få varv under 1:30 mot vad jag siktat på men jag sprang väldigt jämna varvtider och halvor vilket tyder på att jag sprang bra totalt sett. Jag sprang också löptekniskt jämnt med bra rytm. Jag tycker fortfarande milen är en svår distans att bemästra och disponera men båda 10000 m-loppen jag sprungit i år tycker jag att jag utfört på ett bra sätt även om de haft olika karaktär, på LLK hade jag klungor och löpare att springa med och var då lite mer offensiv, och förhoppningsvis blir jag lite bättre varje gång jag springer distansen, detta var bara mitt sjätte lopp på 10000 m. Hade jag haft flera löpare med liknande kapacitet hade jag kanske vågat gå med i någon klunga och kanske kommit ner på 37 låga i alla fall men det är såklart omöjligt att spekulera i.

Tiden från chiptidtagningen (en lite plastremsa på vänster sko och vänster höft som lästes av vid varvning) blev 37:42,5 och därmed avrundning uppåt till 37:43 enligt IAAF"s regler för chiptidtagning på bana. Lite roligt i sammanhanget är att jag sommaren 2011 sprang Enhörna Challenge med ett stort mål att gå under 38 minuter för första gången och då satte pers med exakt samma tid jag sprang på ikväll, nio år äldre på en träningstävling utan draghjälp! Som jag skrivit många gånger tidigare, än blir jag inte sämre i alla fall.

Slutligen några ord som skor och skoval. Jag valde att springa i Vaporfly Next%, förbjudna på bana sedan i somras men jag ville inte bli så sliten och chansen att jag skulle sätta ett svenskt rekord :-) eller eget personbästa kändes inte stor. Jag upplevde det som en markant skillnad att springa med Next% på Södertälje IP"s mondobanor jämfört med tartanen på Stockholm Stadion där jag också använde Next% på LLK i juni. Jag upplever mondobanorna i Södertälje som snabba och både hårdare och mer sviktande jämfört med tartan och med hårdare bana borde effekten av kolfiberplattan vara större men känslan var att Next% var ganska stumma jämfört med på asfalt. Jag har tidigare tränat i Vaporfly 4% FK på Södertäljes banor och haft en bättre känsla då än i Next%. Har säkert ingen betydelse men jag tyckte det var lite intressant.

Såvitt jag förstår så tittar regeringen på om också arrangemang utomhus som löpartävlingar kan få liknande lättnader på upp till 500 personer som meddelades i veckan. Om det inte blir så antar jag att detta var sista gången jag satte på mig en nummerlapp i år. Trots att det varit ett mycket speciellt år kommer jag ändå vara väldigt nöjd när det lite senare är dags att knyta ihop det här löparåret men mer om det senare.

Väldigt jämna varvtider men visst syns det att jag sprang lite långsammare mellan 4000 m och 6000 m.
5 kommentarer till inlägget

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
1 oktober 2020 - 18:02
Otroligt stabilt!
1993 • Tullinge
#2
5 oktober 2020 - 21:01
Var det bara klubb-aktiva som kunde delta eller hade en intresserad motionär kunnat vara med?
1971 • Nykvarn
#3
5 oktober 2020 - 21:44
Tack Oldboy! Är nöjd med insatsen!

Bara klubbmedlemmar Morgan men så bjöd vi medlemmar in några icke-medlemmar då det inte blev fullt. Vi i Enhörna tränarverktyg onsdag på Södertälje IP (inomhus i Södertäljehallen vintertid) och ute i Enhörna på måndagar. Kom gärna och provträna med oss om du vill, vi är ett väldigt blandat (och trevligt) gäng både vad gäller ålder och löpkapacitet. Fokus år på bredd-och motionsverksamhet och inte alls elit som Enhörna var förut.
1993 • Tullinge
#4
7 oktober 2020 - 13:28
Låter spännande Staffan, är lite av en ensamvarg när det kommer till träning, men vore kul att testa. Har bott i Södertälje två år pga jobb och bor nu i Tullinge, men är ju inte alltför långt bort ändå!
1971 • Nykvarn
#5
7 oktober 2020 - 13:51
Du är väldigt välkommen om du vill prova Morgan. Först var jag med i en liten Stockholmsklubb men sprang många av Enhörnas lopp och slogs varje gång av den välkomnande atmosfären och eftersom jag bor nära var det logiskt att byta till Enhörna vilket jag gjorde hösten 2018.

Ta gärna kontakt med någon av våra ledare om du undrar något, Peter Ness eller Henrik Kvarnlöt och hälsa från mig :-) Klubblinnet är snyggt och klassiskt getingrandigt och alla i Löpar-Sverige känner igen det vilket är roligt och det är inte så stora krav på att vara funktionär som det kan vara i andra större klubbar men givetvis ser klubben gärna att man hjälper till vid något arrangemang.

Jag är inte med så ofta heller på de gemensamma träningarna, det kan vara svårt att hinna med i vardagen, kanske någon gång i månaden på sin höjd och det finns heller inte krav på att regelbundet deltagande.
Fundera som sagt, träningarna är som sagt måndagar i Enhörna och onsdagar kl. 19 med samling på Södertälje IP så länge det går att träna utomhus, sedan blir det inomhus i Södertäljehallen bredvid. Atmosfären är väldigt prestigelös och familjär och det är väldigt blandat både vad gäller ålder och kapacitet.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.