forsbackarunner

Backyard VM äntligen slut!

Team Sweden. Foto: Jacob Zocherman

För några år sen poppade Backyard Ultra upp som en ny företeelse här i Sverige. Världens första backyard ultra, Big’s Backyard Ultra (eller Big Dog’s), arrangerades 2011 av Gary “Lazarus Lake” Cantrell på Garys och Sandras egen bakgård i Bell Buckle, Tennessee. Big var deras hund.

Till Sverige kom konceptet via Norge och den första svenska backyarden var Lurs Backyard Ultra som hölls sommaren 2015. Christer Tinnerholm som jag delvis sprang med under Trans Scania vann detta med 29,5 varv a 6,25 km. Året efter korrigerades distansen till den officiella 6706m. Sedan Sweden Runners med paret Ekenstierna i spetsen började arrangera sina lopp har intresset ökat lavinartat och det arrangeras nu så många backyard ultras i Sverige att jag inte tror någon vet exakt hur många. Läste siffran 25 lopp 2019 men den siffran är troligen i underkant.

Detta år har inget varit sig likt. Därför valde Laz att arrangera Big Dog’s Backyard Ultra – Satellite World Championship med upp till 15 startande per land. Här finns fortsättningen på hur det gick för svenskarna och de övriga

3 kommentarer till inlägget

2009 • Klippan
#1
21 oktober 2020 - 22:46
Tack för intressanta rapporten!

mvh
Andre'
1976 • Tvååker
#2
24 oktober 2020 - 07:15
Tummen upp för det! 😅
Christer Tinnerholm
1968 • Grillby
#3
29 oktober 2020 - 22:11
Tack för omnämnandet Jörgen. Många kallar Backyard för sociala tillställningar men vill man komma långt behöver man få sömn ofta. När jag vann det första ( om än kortare varv) i sverige så lyckades jag klämma in 7- 10 min sömn under många av varven. Detta gjorde att jag när tävlingen led mot sitt slut mådde oförskämt bra. Jag är begåvad med förmågan att lätt kunna somna. Jag vill minnas att jag hade känslan av att kunna hålla längre än jag fick. Tack för senast och grattis till fint FKT.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.