MarathonMia

5 -jobbahemifråntips

Jag arbetar för ett Amerikanskt mjukvaruföretag och vi har haft ”WFH” Work-from-Home sedan i mars. Jag har alltså inte träffat mina kollegor live, utan allt sker hemifrån mitt vardagsrum via videolänk. 10 månader är en lång tid. Längre kan det kännas att vi ska jobba hemma ända till slutet av juni. Eftersom jag inte har ett arbetsrum att stänga till får jag nalla på min boyta och i början var det lätt att arbeta för mycket – allt gick ihop och jag kunde ju ändå inte träffa familj eller vänner, så varför inte jobba då?

Mitt hemmakontor med portabelt ståbord och en dagsljuslampa. Min absoluta favorit för överlevnad i december! Foto: privat

Mina överlevnadstips:

För att inte smeta ihop privatliv, jobb, hem och kontor allt för mycket har jag gjort en rad förändringar och skapat rutiner.

  1. Varje morgon tar jag en promenad till hemmakontoret på 30-60 minuter. Jag får tid för mig själv och lyssnar ofta på böcker. Två till tre dagar i veckan har jag dessutom träning med vänner utomhus.
  2. Plocka undan jobbdator/prylar när arbetsdagen är slut. Välj en låda, smarata ihopfällbara kontrosprylar eller gör en specifik hörna.
  3. Behåll de sociala evenemangen digitalt eller utomhus, ställ inte in – fortstätt med morgonfika med kollegorna, bokklubbsträffar i skogen, walk-and-talk (byt några videomöten) och hitta på lite roligheter bland all tristess.
  4. På söndagen eller måndagen förbereder jag mat som går snabbt att fixa till lunch.
  5. Planera och reflektera. Jag brukar försöka titta på helheten, är det mycket jobb en period så backar jag på annat, är det lugnt ökar jag träningen och tid spenderat på projekt i hemmet.
En morgonpromenad från oktober när solen visade sig! Foto: privat

Resultatet för mig har blivit att jag har mindre stress (lägre snittpuls/dygn), mer tid för träning och återhämtning. Håller mina deadlines och känner mig oftast i fas. Nu gäller det bara att identifiera de förändringar som ska behållas och utvecklas.

Har du några bra tips?

3 kommentarer till inlägget

1963 • Bromma
#1
8 januari 2021 - 14:19
Jag tror att den extra halvtimmen sömn per natt starkt har bidragit till mitt skadefria 2020. Plus att jag cyklar till vardags istället för att åka kollektivtrafik.
1970 • Stockholm
#2
8 januari 2021 - 22:01
Sant. Jag sover 8-9h vilket jag inte "hann" tidigare med pendling och tjänsteresor. Sömnen är SÅ viktig och det är häftigt att se resultatet!
1974 • Mölndal
#3
12 januari 2021 - 15:35
Har som rutin nu (sen hemmaarbete från mars) att efter jag skjutsat barnen till skolan tar jag min löptur på 6-8 km. Stannar på mitt lokala café (folktomt i princip) svarar på jobbmejl över en frukostkaffe. Sedan springer jag hem 3-4 km.
Tidigare var det transportlöp till jobbet. Men skönt att slippa den rundan för ett tag efter 8-9 års transportlöp haha
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.