RunTobyRun!

Varför nöja sig med en vanlig löprunda?

Surfar man runt efter kombinationen löpning och corona dröjer det inte länge förrän man hittar kreativa knasbollar som tagit träningen till nya nivåer.

Den skånska vintern brukar man kunna sammanfatta i blåst och regn på tvären, men just nu är det ovanligt mycket vinter. I går blev det bara 5.8 kilometer och i kväll blir det väl något liknande, med tanke på kylan och det luriga underlaget, vilket kan tyckas tråkigt... Man kanske skulle hitta på något mer kreativt, något som sticker ut och som gör avtryck i löparvärlden.

Läser exempelvis om norrmannen Jonas Felde Sevaldrud, som nyligen sprang en halvmara i snö - barfota - ett stolleprov som kanske inte har så mycket med Coronan att göra men ändå kvalar in på min knasbollslista från året som gått sedan pandemin bröt ut.  

Att springa en halvmara barfota är en bedrift i sig, speciellt i snö, men att dessutom göra det på en tid under 1.45 är minst sagt imponerande och innebar att Sevaldrud sänkte det inofficiella världsrekordet med en halvtimme. Enligt Canadian Running Magazine började han bli lite orolig för sina fötters välmående efter cirka 16 kilometer, men lyckades alltså hålla i distansen ut i en imponerande prestation. Även om jag tycker det är rätt korkat.

Men det var inte om barfotalöpning detta inlägg skulle handla om utan om  kreativitet kopplat till pandemin. 

Ett bra exempel är den franske löparen Elisha Nochomoviz som under ”lockdown”-förhållanden lyckades få ihop en maraton – på balkongen – vilket tog honom 6 timmar och 48 minuter. En anmärkningsvärd bedrift, speciellt som han tydligen inte hade någon vidare utsikt att vila ögonen på.

En 34-åring från Manchester, Asif Amirat, blev känd när han började springa dagliga halvmaror i vardagsrummet. Under maj kom han upp i hela 61 träningspass om totalt 134 mil. Jag repeterar: i vardagsrummet. Det motsvarade ungefär 426 000 varv runt vardagsrumsmattan och innebar att han, hastigt och lustigt, låg på 14:e plats i hela världen bland alla löpare som reggar sin löpning via appen Strava.

Det väckte förstås mångas misstänksamhet och för att tysta tvivlarna bestämde sig Asif på 82:a dagen att gå ut och springa en mara ”på riktigt” – vilket han också lyckades med. Sen blev det inte så mycket löpning eftersom han uppgav att han tydligen skadade sig under utemaran. För en utförlig analys av trovärdigheten i hans story, läs Marathon Investigations granskning One for the Trolls.

Den 3 april nådde den 53-årige veganen John Griffin toppen på Mount Everest. Eller rättare sagt: genom att springa uppför trapporna i trevåningshuset 1 363 gånger lyckades han samla på sig motsvarande antal höjdmeter – utan att behöva bry sig om kyla, syrgas eller andra störande faktorer. 29 timmar tog det att klättra 41 000 trappsteg och på köpet samlade han in 2 000 pund till välgörenhet.

I våras, när Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanade alla att hålla minst två meters lucka till andra människor, tänkte tvillingbröderna Colin och Keith Johnstone till och började träna nattetid. Under mars, april och maj gick de och lade sig klockan 19, ställde väckarklockan på 02 och stack sedan ut och sprang några maror. Raskt kom 46-årigarna upp i en veckoträningsdos på 15-16 mil. För BBC uppgav bröderna att det väl inte var ”idealiskt”, men att det många gånger var lättare att springa nattetid eftersom det inte var några andra människor i vägen…

Alla har vi väl gjort något knäppt – som förrförra sommaren när jag sprang 15 gånger från källaren till sjuan på jobbet, totalt 5 000 trappsteg. Vilket gav mig en sanslöst ocharmig träningsvärk i baksidan av vaderna… Kunde knappt gå på en vecka.

Men jag hade i alla fall skor på fötterna.

RunTobyRun!
Välkommen att läsa bloggen i sin helhet med bilder och statistik på www.runtobyrun.se

 

4 kommentarer till inlägget

Henrik S
1971 • Uppsala
#1
15 februari 2021 - 19:59
Fascinerande läsning på fuskjägarsidan du länkade till! Både hur långt en del tydligen är beredda att gå för att få ett resultat och jägaren själv. Jakt på fuskande motionärer som livsuppgift...
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
15 februari 2021 - 21:41
Hej Henrik!

Om du gillar att läsa den typen av ”research” kan du kolla in mitt inlägg om den osannolika marathonlöparen:
http://runtobyrun.se/2016/05/18/den-osannolika-marathonloparen/

Där finns länk till en jättelång artikel i tidningen New Yorker där reportern ger dig fan på att avslöja fuskaren. Som sagt, lång som ett ösregn men fascinerande läsning!
Henrik S
1971 • Uppsala
#3
16 februari 2021 - 00:09
Vilken historia! Tack för den Thobias! Påminner en del om naturfotografen i Värmland för några år sedan som tog liiite för perfekta bilder och envist framhärdade när bevisen började hopa sig.

Tur att man inte har 3.25-kapacitet på maran, så man slipper fundera på om det är värt att bygga upp ett parallellt universum för att fejka 2.55-tider...

Killen verkar i alla fall ha medgång i sin civila karriär: "Voted Top Dental Office in the area 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 & 2019" Grattis till det!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#4
16 februari 2021 - 07:18
Ja, den storyn är helt otrolig. Varför lägga en massa tid och pengar på att resa runt och fuska... Och varför buta kläder längs vägen? Bara det är ju misstänkt.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.