Hur väljer jag kläder för att springa i kallt väder?

Alla har sitt eget begrepp med kyla. Någon i plus 5 tar på sig en varm jacka och någon och i kylan räcker det med en T-shirt. Så här klär du dig för en körning i kallt väder, vad det än betyder för dig.
Uttrycket ”Inget dåligt väder, det finns dåliga kläder” är relevant för körning på vintern och under lågsäsong. Moderna tekniska kläder gör att du kan njuta av jogging i frostigt, fuktigt och blåsigt väder - det viktigaste är att förstå vad du ska välja och hur man kombinerar det.
Om du gillar att titta på snarare än att läsa, här är videotips om hur du väljer rätt vinterlöpningsutrustning och vad du behöver veta om urvalskriterier.
 

Grundläggande regler för att välja löpkläder för vintern

Ta hänsyn till kroppens egenskaper

Det finns områden med högre värmeöverföring på kroppen. Detta är ett naturligt fenomen under körning: kroppen slår på funktionen för termoreglering, helt enkelt - den svalnar. Pannan, nacken strax under nacken, armhålorna, solar plexus och lumbosacral ryggrad svettas mest av allt när du kör. Händerna, böjningarna i armbågarna, knäna, ljumsken och fötterna har också ökad värmeavledning, men avger inte mycket svett under körning.
Huvuduppgiften för vinterlöpningskläder är inte bara att hålla dig varm, utan också att hålla dig från att bli blöt av svett och därigenom förhindra hypotermi.
Specialiserade kläder tar hänsyn till särdragen i termoreglering under löpning. Running plagg är gjorda av andningsbara material med ventilationsinsatser i de värmeavledande områdena. Det kan vara tunnare och mer andningsbart tyg i vissa områden, blixtlås under armhålorna eller en öppen krage.

Följ skiktningsprincipen

Du kan ta på dig en dunjacka designad för -40 ° C över en T-shirt, men du kommer inte att kunna springa i den på länge: du kommer att bli överhettad och bli våt. För det första är detta obehag och för det andra svalnar en våt kropp snabbt - så fort du stannar kommer du att frysa omedelbart. Vid kallt väder är det bättre att klä sig i lager: 3-4 lager teknisk utrustning ger komfort även under långa träningar och tävlingar.
  • Det första lagret är termiska underkläder. Det tar bort fukt och överflödig värme från kroppen.
  • Det andra lagret är isolerande; det innehåller produkter av fleece eller Polartec. Detta lager behåller värmen, vilket hjälper till att inte frysa, men fortsätter att transportera fukt ännu längre bort från kroppen.
  • Det tredje lagret är skyddande. Vanligtvis är det en vindjacka eller en membranjacka som skyddar mot vind, regn, snö. Hon bör också andas bra och inte behålla fukt. Toppskiktets goda andningsförmåga gör att mitten och botten torkar snabbt.
  • Det fjärde skiktet är en extra isolering för särskilt svåra frost. Det kan vara en tunn dunjacka eller en annan fleecejacka, beroende på graden utanför och individuell frost. Det viktigaste är att detta lager också måste andas och ta bort fukten väl. För att lagra dessa föremål behöver du lagringsutrymme, till exempel en klädkammare eller garderob. Du kan välja mellan detta på vår webbplats - https://www.excluzive.se/product-category/forvaring/

Glöm inte löpartillbehör

På vintern är löpartillbehör lika viktiga som kläder. Löphandskar , hatt och bandana är ett måste för jogging i kallt väder . Vid extremt låga temperaturer, vind och snöstormar kommer ansiktet att skyddas av en balaclava med en inbyggd vindtät mask, eller separat en sådan mask tillverkad av ett vindtätt material som WindStopper. Sportglasögon är ofta oumbärliga . De är relevanta både i stark sol och i snöstorm eller i starka vindar - du behöver bara byta linser till ljusa eller genomskinliga. Detta gäller särskilt för dem som springer i bergen. När du kör på jungfru snö är "ficklampor" mycket användbara - snökoppar som bärs över en löparsko. De är oumbärliga på vinterspår.
Ägare av sneakers utan spikar och möjligheten att skruva in dem kommer att uppskatta de löpande "stegjärnen" - ultralätta enheter som förhindrar att halka på is. Under långa vinterträning är det viktigt att ha ett löpebälte, väst eller ryggsäck där du kan lägga mat , varma strumpor och en termos med te. Okej, en termos är överflödig, men strumpor kommer definitivt inte att vara i vägen.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.