Sörmlandsleden rundtur Åkers Styckebruk

Etapp 16:1 Åkers Styckebruk – Harsjöhult (11 km)

Etapp 16 Harsjöhult – Skottvångs gruva (11 km)

Del av Marviksleden.

Summa distans: 30 km varav 11 nya på Sörmlandsleden

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 774 km (huvudetapper 1-44, del av 45, 56-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1-15:2, 16:1, 22:1-22:2, 23:1-23:2, 24:1-24:3, 27:1, 28:1, 33:1, 32:2, 35:1, 36:1-36:3, 37:1-37:2, 41:1-41:2).

Check out my run on Strava:

Transport: Bil till Åkers Styckebruk, parkering vid starten av etapp 16:1.

Tidig vårtur medan marken ännu var lite frusen och isen låg på de vackra Marvikarna.

Andra gången gillt blev det i dag. För en månad sen försökte jag och Kenneth att springa denna tur men då visade det sig vara för mycket snö så det gick inte. Och jag hade etapp 16:1 kvar som en lucka i mitt Sörmlandsledprotokoll så jag var ”tvungen” att ta mig hit igen. Men eftersom jag har sprungit här i krokarna tidigare ett par gånger så kunde jag designa en alldeles egen rundtur som jag visste skulle vara superfin!

Och nu när snön är borta men det har varit minusgrader på nätterna och därför förhoppningsvis inte alltför lerigt så tänkte jag att det borde kunna vara riktigt bra förutsättningar för en tur på Sörmlandsleden. Och det visade sig stämma, det var mestadels torrt och fint (förutom vid Skottvångs där det var ordentligt lerigt ett par kilometer) och jag klarade mig torrskodd genom hela turen utan problem.

Precis i början av etapp 16:1 passerar man området för det gamla Styckebruket.
Tjusig skylt tycker jag. ”Huvudkontor” (ovanför dörren).
I Åkers Styckebruk göts de första kanonerna 1588.
Gammal fin ek. Dessvärre med ett tråkigt kalhygge bredvid.
Ett av flera gruvhål

När jag passerade det här gruvhålet på etapp 16.1 så började jag tänka på Denniz Arda. Ni vet militären som försvann i november förra året när han skulle ut och springa en långtur på Sörmlandsleden och i början av mars hittades död i Tyresta naturreservat. Jag har blivit väldigt berörd av hans försvinnande. Kanske för att jag själv ibland är ute och springer ensam i den den typen av terräng – över stock och sten långt från bebyggelse och glassbilens pling. Visst har jag varit lite småskraj någon gång när jag varit själv ute i skogen och sett mycket vildsvinsspår och hört hur det knakat i skogen men tanken på att ramla ner någonstans och dö känns ändå väldigt märklig. Särskilt för en ”elitsoldat” som han beskrivs i medierna. Jag ska inte ge mig in i spekulationer eller konspirationsteorier, försås skulle det vara teoretiskt möjligt att tex vid det här gruvhålet gå förbi vajern som ska hindra en från att ramla ner och råka halka i och slå i huvudet, drunkna/frysa ihjäl etc. Även det som är väldigt osannolikt händer någon gång. Därför har jag självklart alltid med mig telefonen när jag är ute på långpass och är jag iväg längre bort är jag alltid noga med att de där hemma ska veta var jag tänker springa och ungefär när jag kan tänkas komma hem.

Lång spång i Gallsjömossens naturreservat
Det speciella i dag var blandningen mellan vinter och vår, känslan blev nästan magisk.
Klart fräscht vatten i källa vid Harsjöhult
Nästan svart mystiskt vatten.
Jag hade lite låg energi hela dagen faktiskt, vet inte riktigt varför men jag borde kanske ha ätit lite mer frukost. Men äggmackan efter två timmar var god (men för liten) och så blev det en Snickers en timme senare. Så jag överlevde.

Sörmlandsledens bästa Bed & Breakfast? I dag blev det inget stopp här på Lilla Vasskärr men jag lovar att jag kommer tillbaka??.
Skottvångs Gruva är också väldigt trevligt att stanna vid och fika men jag sprang förbi även här i dag eftersom jag nyss ätit min egen matsäck och ville vidare.
Sträckningen längs Marvikarna på slutet var som vanligt oerhört vacker. Just här kom tre långfärdsskidskoåkare glidande förbi . De måste ju totalt ha missat alla varningar om svaga isar de senaste veckorna. Jag blev så nervös att de skulle plumsa i men jag hörde inget mer efter att de passerat så jag antar att allt gick bra.
Lätt packning i dag eftersom jag hade bil med extrakläder. Karta, turbeskrivning, körkort, bankkort, extra tröja, en flaska vatten, en flaska svart vinbärssaft, en dubbel smörgås med ägg, ost och kaviar och en Snickers som inte kom med på bild.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.