PIGGELINA.SE

Malmö five på bröllopsdagen!

Normala människor firar kanske bröllopsdag på andra sätt men varför vara normal? Vår nylonbröllopsdag tillbringar vi i Malmö. Med löpning, mat och kaffe. Varför göra annat än det bästa?

malmö five

Jag har ramlat över konceptet Malmö Five ett par dagar tidigare. Det är fem utstakade rundor i Malmö som ska avverkas, och gör man det inom en dag får man en virtuell guldpokal. Sträckorna mäter mellan 7 och 12 kilometer och totalen ska bli 44,6. En distans som brukade vara en bit kaka men som efter ett två skadedrabbade år känns som en chansning. Fredriks lårkaka har dessutom bara tre dagar på nacken. Och det ska ösregna!

Vi chansar. Skulle det gå åt fanders har vi en vecka på oss för silver och hela oktober ut för brons. Någon pokal borde vi kunna kamma hem…

malmö five

Ribersborg 12 km

Vi börjar med den längsta. För att liksom ha den gjord. Och skrapa ihop lite hunger till den förstärkta frukost som väntar. Det här är till stora delar min standardrunda när jag jobbar på kontoret. Men nu var det ju ett tag sen…

Vi har medvind i ryggen och det utlovade regnet håller sig borta. Det kan inte starta bättre. Fredrik och Lårkakan haltar lite men det ser ut att fungera. Vid Funkis Öresund svänger vi ut vid havet, en liten surprise som jag inte upptäckt tidigare trots att jag från och till har sprungit här 2 ggr i veckan.

Vi stannar och fotar och Fredrik säger att det är fusk att stoppa klockan. Jag får bita mig i fingret varje gång. Det går på reflex. Lyckas hålla mig borta men det är lite mentalt jobbigt med kilometertiderna som blir. De beror förvisso inte bara på photoshootsen.  Fredrik och lårkakan har sina ups and downs. Längst bort på ön snackar vi downs. Plötsligt går det så sakta att jag nästan får sätta foten bakom den andra för att inte springa ifrån honom. När han säger att han faktiskt inte har mer ont än innan ber jag om åtminstone 6:15-fart i bröllopspresent….

Ruths malmö Ruths malmö Ruths malmö

Frukost

Efter vad som känns som en evighet stegar vi in på Ruths. En av mina nyupptäckta pärlor i Malmö. Frukostmenyn bjuder alla möjliga härligheter, från mannagrynsgröt, yoghurt och rågbröd till scones med mascarpone. Fredrik testar scones och jag kör på en croissant till min latte. En latte som är gjort till perfektion och faktiskt en av de bättre jag druckit ute på sistone. Ni måste gå dit hörrni. Måste.

malmö five

Slottsparken 7,5 km

Vi har två kortare rundor som vi tänkte avverka i ett svep med bara en förflyttning emellan. Den första startar i Slottsparken (eller Kungsparken, vem vet ens skillnad?)  och ska komma att bli min favorit för dagen. Benen är fjäderlätta, och kilometrarna tickar fort. Fredriks också. Det känns som Lårkakan har slutat gnälla för en stund. Vi passerar centrala Malmö och bort mot Rörsjöparken. Känner cityliv och njuter. Fortfarande inget regn.

malmö five

Pildammsparken 7 km

Pildammsparken är en av mina andra standardrundor från förr. Den jag springer när det blåser, för att slippa isvindarna på Ribban. Men som sagt, det var ett tag sedan jag jobbade på kontoret, och rundan känns som ny. Dessutom gör den lite avkrokar till Malmö Opera och runt Stadionområdet. Lårkakan har fått sällskap av löparknäfeeling på andra benet. Fredriks alltså. Jag känner mig fortfarande studsig i benen när vi avslutar rundan och bockar av totalt 26,5 km.

Lunch

Vi har i 26 kilometer nästan uteslutande funderat kring var vi ska äta lunch. Förslagen är många och vi velar mellan Saluhallen, Plant Magic Kitchen, Mat- och chokladstudion, Avokado och Atrium. Några redan testade juveler och några vi är nyfikna på. Valet faller på…. Far i Hatten.  En outsider från ingenstans, känd för sina goda pizzor men vi tar en sallad. Den kommer att vara med mig resten av dagen… Miljön är fantastisk med färgglad inredning och lampor där själva skärmarna består av gamla hattar. Vi beställer supersmidigt via en app och har maten snabbt på bordet. Salladen är smakrik och god men för min mage aningens för syrlig. Den börjar knorra!

Hyllie 10 km

För att lindra den syrliga chocken i magen behöver vi panikhandla choklad innan vi ger oss ut på runda 4 med start Emporia. Vi passar på att gå in och utnyttja toaletterna och känner oss som katter bland alla finklädda torsdagsshoppande hermeliner. Men vi har i alla fall rena kläder…
Rundan går söderut mot Vintrie som ska visa sig vara en mysig liten by. Vi cruisar genom fälten och får för första gången känna regnet. Vi är varma nu och det känns bara uppfriskande. Tillsammans med blåsten ute på åkern ger det en känsla av liv och vi båda sörjer nog en smula att det inte varar mer än 10 minuter. Vi vänder tillbaka norrut, passerar jättebackarna på Kroksbäck och tittar längtansfullt upp. Men passerar. Rundan går ju bredvid. Inte över.

Kaffe

Inför sista rundan förtjänar vi en kaffe och det blir Solde som föräras vårt besök. När det vankas final är bara det bästa gott nog. Vi är helt ensamma på stället när vi klampar in i våra löparkläder vid femsnåret. Baristan tycker att vi ser sportiga ut och vi får berätta om vår bröllopsdagsutflykt. Så drar en regnskur förbi och vi passar på att snacka lite till för att det ska hinna vidare. Springa i regn funkar, gå till bilen i regn är inte lika kul.

malmö five

Kirseberg 8 km

Sista rundan och nu börjar vi se slutet. Jag är lite trött i vänster hälsena och Fredrik fortsätter brottas med sina skavanker. Men han är vid gott mod och klagar inte. Vi funderar en del på valet av runda. I alla fall de första fyra kilometrarna…
Vi springer genom industriområden, på cykelvägar i random bostadsområden, och det känns som Malmö skulle ha miljoner roligare miljöer att visa upp. Vi fattar faktiskt ingenting. Efter fyra kilometer får vi äntligen en park. Det är Sege Park som förgyller vår färd med lite grönska. Och ett klätterträd! Beiers park lite senare ger också krydda till rundan och den avslutas senare bland de mysigaste gatorna. Slutet gott allting gott och de första fyra är därmed förlåtna.

malmö five

44,8 kilometer gjorda. Nu väntar middag. Men inte bubbel och vita dukar som baristan på Solde såg framför sig. Vi tar en Resorb till fördrink och en moffig hamburgare på Tugg. Tillsammans med dottern som anslutit för den del av firandet hon tyckte kändes mest relevant.

Men alltså. Malmö Five. Vilken grej. Nu vill jag prova STHLMFIVE och GBGFIVE också. Tur att det finns fler bröllopsdagar…

Inlägget Malmö five på bröllopsdagen! dök först upp på Piggelina.

3 kommentarer till inlägget

Martin
1975 • Malmö
#1
10 juli 2021 - 13:52
Kul och inspirerande, lite långt till min bröllopsdag och jag får inget sällskap om jag skulle ge mig på det.

Var det enkelt att följa rundorna, finns det bra kartor någonstans på var de går?
1973 • Kävlinge
#2
11 juli 2021 - 08:57
Man får vägbeskrivning + gpx-filer vid anmälan. Vi kom fel någon enstaka gång men oftast var det lätt att hitta! En superkul grej som varmt rekommenderas!
Martin
1975 • Malmö
#3
17 juli 2021 - 17:29
Aha, tack, det förklarar varför jag inte hittat banorna någonstans. Skall testas, tack för tips!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.