PIGGELINA.SE

Rapport från Sthlm Five

Jag kallar det inte race report för vi rejsade inte. Vi gjorde som i Malmö: snackade, fikade, åt och sprang. Vetetusan i vilken ordning…De fem rundorna som ingår i Sthlm Five är mellan 7,5 och 11,5km. Totalen är 47,4 km och nästan tre km längre än i Malmö. Vi har tagit hjälp av Stockholmsproffsen Ingmarie och Kajsa för guidning och sällskap! Så här:

Brunnsviken 11,5 km

STHLM FIVEDet här är Kajsas standardrunda och medan hon tuggar vardagsmat njuter jag och Fredrik av nyhetens behag. Vi överraskas av klippor, pekar och säger WOW…  Det här är ingen skånsk åker. Hon känner varenda sten och ser till att vi inte missar Haga slott och andra sevärdheter. Hon ser också till att vi hittar rätt i den konstigaste karusell runt en bro som någonsin upplevts. Vi är bara tre löpare från start. Ingmarie har tagit sovmorgon och ska jobba ikapp medan vi fikar….

Kaffe

Första kaffet tar vi på Kaffeverket och vi får fika länge för att Ingmarie ska hinna i fatt. Men vem klagar på långfika?

Kungsholmen 9 km

STHLM FIVEEn bekant runda. Av oklar anledning är det alltid här jag hamnar när jag är i Stockholm. Kanske för att det är omöjligt att komma vilse.
STHLM FIVEFår marathonfeeling när vi passerar stadshuset. Fredriks marathonminnen sträcker sig bara till sambatjejerna i Rålambshovsparken….

Lunch

Fredrik kör som värsta Stockholmaren. Lyckas hitta rätt fil varje gång och dessutom parkering på krypavstånd. Det har börjat regna nu men vi tänker att det ska lösa sig under vår lunch på Organico. Det gör det inte…

Söder 10,7 km

STHLM FIVE
Vi parkerar under en bro vid Eriksdalsbadet. Det är sista gången vi är torra på ett tag. Regnet öser ner. Det känns lite som Stockholm marathon 2012 med regnet, men vi slipper vinden och har minst 10 fler grader! När vi passerar de gigantiska kryssningsfartygen är det nära att jag hoppar på ett och drar till Söderhavet. Av risk för att hamna i Finland låter jag bli. Det måste ju sluta regna nångång!

STHLM FIVE

Det gör det inte. Istället kommer en snajsig Tesla, gasar rätt genom en enorm vattenpöl och dränker oss. Jag fryser så mycket att jag inte ser mer av rundan. Jag har tunnelseende mot målet under bron där jag senare försöker byta om trots att allting bara skakar. Som tur var kommer jag springa en del av sträckan igen, då den ingår även i Årsta-rundan.

Årsta 7,5 km

STHLM FIVEÅrstarundan är oväntad. Trail mitt i Stockholm och en kupering som känns som Mount Everest efter tre rundor där höjdmeterna utgjorts av fartgupp…

Men det är fint som tusan. Och när vi kommer tillbaka på Söder igen ser jag alla mysiga kolonistugor som jag missade förra gången. Och uteserveringarna som dagen till ära är helt tomma. Vi är liksom ensamma i Stockholm. Oklart om det beror på regnet eller OS-fotbollen.

Kaffe. Igen.

Inför sista rundan blir det fika på Johan & Nyström. Snickerskakan är to die for.

Djurgården 8,7 km

STHLM FIVESist ut är Djurgården och än har ingen kroknat. Humöret är på topp och benen känns okej. Solen har kommit fram och det där planerade målgångsdoppet som jag precis ställt in börjar kännas möjligt igen. Men först lite mer spring. En fin runda längs vattnet.  Och vi ser de ställen vi tidigare passerat, på håll. Fotografiska, lyxkryssaren, broarna. Vi ser Gröna Lund och målet. Någon föreslår ett hopp och vi hoppar. Utan att få kramp.

STHLM FIVE

Vi är i mål. Efter 5,5 timmes löpning och nästan lika lång mat-och transportpaus. Nu är det bara badet kvar. För sprada är obligatoriskt när man springer med begreppets upphovskvinna. (Sprada=springa och bada).

Men bada gör man visst inte på Djurgården. Om man inte är skåning och lyckligt ovetande om oskrivna (och skrivna) regler. Vi hoppar i. Stockholmarna också som rider på vår dumdristighet.

En middag på det och dagen är komplett.

Summa summarum: I jämförelse med Malmö är logistiken mycket mer komplicerad. Bil med ombyte är skönt vid dåligt väder men en solig dag hade cykel underlättat en hel del. Det tar lång tid i trafiken och parkering är inte gratis i Stockholm. 250 kronor landade vi på och det hade man ju hellre köpt kaffe för.

Sen är det såklart snäppet mer spännande att springa på annan ort. En perfekt turistgrej för den som inte drar sig för att ta några steg!

Göteborg nästa. Fast först lite annat!

Inlägget Rapport från Sthlm Five dök först upp på Piggelina.

2 kommentarer till inlägget

1972 • Trångsund
#1
4 augusti 2021 - 06:52
Synd med regnet, men ni verkar ju ha haft en toppendag ändå! Man får se mycket av stan på dessa rundor så det borde vara den perfekta sightseeingen:-)
1973 • Kävlinge
#2
4 augusti 2021 - 20:18
Helt perfekt sätt att upptäcka en ny stad! Längtar redan till Göteborg!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.