Snabbare på maraton än för tio år sedan 2022?

I veckan anmälde jag mig till Stockholm Maraton 2022. Lika skönt som det var att inte springa Stockholm Maraton i år och inte vara tränad för uppgiften, lika mycket saknade jag stämningen, folkfesten, gemenskapen, allt jag i normala fall associerar med att springa Stockhom Maraton, när årets lopp gick av stapeln 9 oktober.  

2022 är det tio år sedan jag för första gången klarade milstolpen sub3 på maraton i den kalla, blöta upplagan i Stockholm 2012. Den långa rapporten hittar ni här, också intressant läsning vad gäller interaktionen med er läsare då bloggande som företeelse var på topp de här åren. 

Jag vet att jag automatiskt skärper till träningen lite när jag väl anmält mig till ett lopp men jag ska inte börja maraträningen inför Stockholm 2022 tidigt. Men det kommer förhoppningsvis innebär att grundformen förbättras, träningen varieras mera och och långpassen blir mer regelbundna. 

Målet den 4 juni 2022 är klart, att springa min åttonde sub3 (C-mål). Dessutom vill jag springa snabbare än de 2:59:01 jag mäktade med 2 juni 2012 (B-mål). A-målet lyder att springa under 2:55 igen. Jag gjorde det 2019 på samma bana i ett lopp jag disponerade bra och tycker i dagsläget det är ett lagom hårt och motiverande mål. Där jag är just nu vill jag inte sätta för höga mål och några tankar om sub2:50 eller att kunna snitta 4 min/km på maraton och speciellt då på Stockholm Maraton finns inte i dagsläget och kanske kommer jag aldrig komma dit och det är OK. Utveckling motiverar mig inte lika mycket längre. Däremot är jag fortfarande intresserad av att inte avvecklas så mycket utan vill kunna hålla en hygglig nivå så länge det är möjligt.

Femton män i ålderklass Herrar 50 år sprang under tre timmar i år och nästa år ska jag vara en av dem. För att nå pallen i M50 krävdes sub 2:50 och där hittar vi en viss Anders Szalkai på bronsplats med 2:49:58 men desto roligare också min sympatiska namne och löparvän Staffan Westerdahl, Fredrikshof på fina 2:46:02, mycket imponerande även om jag vet att målsättningen var något högre!Ett annat mål för 2022 är att springa halvmaraton snabbare än 1:22:59 igen. Varför denna arbiträra målsättning? Jo, mitt första Stockholm halvmaraton, hösten 2007 gick på 1:32:59 och det vore roligt att 15 år senare fortfarande springa tio minuter snabbare än så. Sub80 är liksom sub 2:50 på maran fortfarande ett drömmål men mera av dröm idag än en realistisk målsättning.

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen och det av flera orsaker, en är att träningen har gått trögt ändå sedan i somras vilket jag skrev om i förra inlägget. Trots låg volym har jag inte känt mig återhämtad och inte minst fartpassen och speciellt då tröskelpass/långa intervaller har varit svårt att springa på min normala nivå/i mina vanliga farter, en längre tid. Delvis har det kanske att göra med att jag fortsätter göra misstaget att träna där jag vill vara, inte träna där jag är men jag vet inte riktigt i övrigt varför formen är så dålig. Pulsen är låg men det är som om benen har svårt att springa lite längre sträckor (och då menar mer än någon enstaka kilometer) så mycket snabbare än fyrafart hur mycket jag än försöker. 

Första halvan av september försvann i en segdragen förkylningskänning och vilodagarna blev fler än dagarna i löparskor men sedan kom jag igång hyggligt och efter att bara ha sprungit 20-30 km/vecka i början av september har jag nu ett par veckor med ca 70 km/vecka i benen. Jag väntar däremot fortfarande på att känslan ska vända. Med det läget ska jag ändå springa ett lopp imorgon, Täljemilen 10 km. Jag gör det med lågt ställda förväntningar och krav på mig själv och hoppas jag kan ta det som ett lite tuffare träningspass och slippa bli besviken över vad klockan visar. Håll tummarna för mig.

4 kommentarer till inlägget

1967 • Torslanda
#1
16 oktober 2021 - 08:51
Med tanke på hur bra du känner din kropp och brukar lägga upp träningen perfekt för det så är ju B och C målen givna. Tror du kommer ha en bra möjlighet på A målet med. Lycka till med träningen och väldigt rolig läsning, som alltid, om dina tankar här. Du har i många år varit en stor inspiration för månnga av oss här på jogg så stort tack för det med!
1976 • Åby
#2
16 oktober 2021 - 10:19
Snyggt Staffan, lycka till.
1971 • Nykvarn
#3
16 oktober 2021 - 22:23
Stort tack Mathias, det betyder mer än du anar med den kommentaren just nu när löpningen går ovanligt dåligt. Ingenting känns givet just nu vad gäller nästa år men jag tror och hoppas den sega känslan jag haft i år släpper snart. Jag är i alla fall trygg med hur jag ska lägga upp maratonträning.

Tack Johan!
1974 • Mölndal
#4
19 oktober 2021 - 16:02
Alltid kul att läsa dina inlägg Staffan!
Tycker det är modigt att gå ut på bloggen och berätta om dina tidsmål trots att du haft en tung period bakom dig (även milloppet i Tälje)
Det är nog som du skriver att det sporrar dig genom att du anmält dig till maran. Distansen är din distans och jag tror du har stora möjligheter att nå dina mål även om 2.50 är kanske väl tufft? Detta skriver jag nog också utifrån mina tider på halvmara respektive maran (som jag "borde" kunnat springa snabbare)

Kikar in på Westerdahls träningsdagbok lite då och då när jag ser hans namn nämnas här på Jogg. Oerhört imponerande resultat må jag säga av honom.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.