Löpning Träning 39 inlägg 3506 visningar

Varför behövs löpband på vintern?

Micke Svanström
1955 • Umeå
#1
2 februari 2010 - 00:02
Gilla
Jag har sett en del inlägg om hur somliga börjar springa inomhus på löpband när kylan sätter in.....
För mej är det en otrolig kick att göra sin runda utomhus, även om temperaturen går ner mot -20, eller därunder (bor i Umeå=Norrland); det handlar faktiskt bara om rätt kläder och motivation (och, rätt kläder är inte lika med dyra kläder, ett antal tröjlager under en regnjacka funkar fin-fint).
Det är en fantastisk känsla när man kommer in efter rundan - och har besegrat vintern! Löpning handlar för mej om att vara ute - även på vintern!
(har själv fö provat löpband - dom är inte kul.... - springer hellre ute!)
< < < 1 2 > > >
1965 • Eksjö
#21
2 februari 2010 kl 19:05
Gilla
Kylan är ju i sig inte något större problem, det är slask och isfläckar som är problemet såsom vissa har beskrivit ovan. Vintern är längre i Norrland, ni har iofs två övergångsperioder precis som oss söderöver men framförallt har ni en längre midvinterperiod med stabil kyla utan slask och isfläckar (vid minus tio blir det ju snarare strävt på vägarna än halt, eller hur) så då blir det ju också mer naturligt att tillbringa större del av året/vintern med utomhuslöpning.

Tilläggas kan väl också (eftersom ingen har nämnt det än) att snöröjningen fungerar sämre och sämre ju längre söderut man kommer. Sydliga kommuner har helt enkelt inte samma kompetens, numerära manpower i beredskap och (efter ett antal gröna vintrar) rutin som era proffs uppe i Norrland. Vi har ett par före detta norrlänningar på mitt jobb och de verkar inte ha något beröm alls över för hur det fungerar här, röjningen är sen, salt sprids lite hur som helst vare sig det är temperaturläge för det eller inte, antalet gruskorn per kvadratmeter på cykelbanorna minskas för varje år (antagligen av budgetskäl) och plogningen av bilvägar görs med plogen så långt ner mot asfalten det går vilket ger en cellulitliknande yta istället för ett par centimeter sparad och hårt packad snö med jämn yta.

För att ta bara ytterligare ett exempel på inkompetensen: Andra vintern där jag bor nu hade kommunen bytt grusleverantör till en som levererade billigare (grus till cykelvägar alltså), denne levererade dock något som närmast kan jämföras med krossat glas, jag fick punktering på cykeln fjorton (14!) gånger den vintern, som mest tre gånger samma dag! Trots detta var det ändå ofta för halt för att springa ute, eftersom antalet grus/glaskorn per kvadratmeter numera mest är symboliskt i vilket fall som helst! :-(

Men för att avsluta denna rant med en positiv tanke: Borde inte vinterlöpning slash löpning på hårt packad snö vara en egen tävlingsdisciplin? Borde inte ni norrlänningar starta en kommitte eller nåt för att höja statusen på denna form av löpning? Borde det inte finnas ett svenskt rekord för 10000 meter i minus tio grader eller mer? Det har ju uppenbarligen fungerat bra för ultralöpningen att göra på ungefär detta sätt, där upplevs ju nu en boom efter att man för bara några år sedan av till och med friidrottsförbundet betraktats som något för kufar.

Vinter-SM i långlöpning, det låter väl något det? :-)
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#22
2 februari 2010 kl 20:30
Gilla
Det kanske är lite OT men angående upplevd kyla: är det -10 grader så är det, oavsett var man geografiskt befinner sig. Däremot kan ju luftfuktigheten variera och iaf för mig brukar det snarare än temperaturen vara avgörande för hur mycket jag fryser.
Karin
1983 • Stockholm
#23
2 februari 2010 kl 21:44
Gilla
Löpband är inget måste för mig, jag älskar att springa ute, men på mitt gym kan jag kombinera t.ex. löpband med core, kettlebells etc och det är mycket värt. Det är enklare än att dela upp min träning i flera pass med klädbyten mellan osv. Jag har under senaste året känt att jag haft svårt att kombinera alla de träningsformer jag vill hålla på med, men nu med mitt nya gymkort så kan jag faktiskt göra det. Löpbandet kan också hjälpa mig att vänja mig vid hastigheter som jag annars inte springer i. Samt att jag aldrig behöver fundera på hur väglaget ser ut (är det plogat? är det sandat? är det moddigt? är det isigt?) eller mycket/lite jag måste klä på mig när jag springer inomhus eftersom underlaget är detsamma och temperaturen i det närmaste konstant.
Pia
1965 • Örebro
#24
2 februari 2010 kl 21:47
Gilla
Kanske snö/blask/modd underlag skulle finnas med som alternativ som underlag när vi lägger in våra pass ;)
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#25
2 februari 2010 kl 21:59
Gilla
en kompis dotter såg in i ett gym och såg hur någon sprang på löpband och frågade pappan vad de höll på med. Han svarade att de tränade sig på att springa. Väl hemma ställer hon sig och hoppar på ett ställe. Pappan frågar "vad gör du" jag tränar på att springa svarar hon. Sen sprang hon iväg som ett jehu med orden "jag behöver inte träna på att springa jag kan ju springa redan!!!" Tyckte den var så jävla bra. Själv njuter jag av att vara ute och gillar inte att träna på gym, annars hade jag nog faktiskt gjort det.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#26
3 februari 2010 kl 11:29
Gilla
Som en inbiten antilöpband löpare måste jag ändå krypa till korset och bekänna mina synder - jag har införskaffat ett löpband!

Varför har jag då tagit detta drastiska steg?
Precis som beskrivs över, är det två huvudorsaker för mig.
Det ena är att som småbarnsförälder med en fru som jobbar konstiga tider, är det väldigt praktiskt att kunna bränna av några timmar med löpning utan att lämna huset.
Den andra orsaken är just skadorisk och det jobbiga med de moddiga blandat med isiga vägarna i Stockholmsområdet när vi nu äntligen har fått en ordentlig vinter, till kommunen och snöröjarnans stora överraskning...

Jag ser även en ytterligare fördel med löpbandet. Att kunna ta bort yttre faktorer som väder och underlag, och ha en konstant testmiljö för att mäta framgång och se om träningen ger någon effekt. Jag har provat på MAF träning, och ser fram mot att kunna köra testpass på löpbandet under vintern.

Självklart är det så att löpning utomhus med alla de extra fördelar och fantastiska upplevelser det ger ALDRIG kan jämföras med et löpbandspass, när det gäller njutning. Löpband är, för mig, ett komplement som kan göra det möjligt att få kvalitativa träningspass när omständigheterna tillsäger att det inte är möjligt att ge sig ut och löpa som löpning ska njutas enligt min åsikt.

Men vad gör man inte för att kunna fortsätta utvecklas som löpare?
Löparskor borde även de ha en varningstext -
VARNING, denna utrustning kan skapa ett beroende som kan få allvarliga konsekvenser för din ekonomi, dina prioriteringar och ditt sociala umgänge.

Löparhälsningar från Tom
Linda P
1984 • Knästorp
#27
3 februari 2010 kl 11:30
Gilla
Att folk orkar bry sig så mycket om hur andra lägger upp sin träning. Spring vart fan ni vill bara ni är nöjda säger jag.
Müller
1967 • Järfälla
#28
3 februari 2010 kl 11:53
Gilla
Ha ha håller med Linda...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#29
3 februari 2010 kl 12:01
Gilla
"Det kanske är lite OT men angående upplevd kyla: är det -10 grader så är det, oavsett var man geografiskt befinner sig. Däremot kan ju luftfuktigheten variera och iaf för mig brukar det snarare än temperaturen vara avgörande för hur mycket jag fryser."

När tempen är under 0 så är luftfuktigheten väldigt låg generellt sett. Det är nog snarare vinden som gör den upplevda skillnaden.
1978 • Åkersberga
#30
3 februari 2010 kl 13:36
Gilla
jag är lite less på folk som alltid säger att det bara handlar om att klä sig rätt.
För det är inte alltid så lätt. jag får ofta spydiga kommentarer när jag reggar pass på löpband. "varför inte springa ute, bara klä på sig" "löpband är inte riktig träning"
Jag kan springa ute ner till minus 5. Men blir det kallare än så så får jag skitont i lungorna och det spränger och spänner och fortsätter jag springa så kan jag till slut inte andas.. Så NEJ det handlar inte bara om att klä sig rätt.

Sven Andersson
1966 • Kista
#31
3 februari 2010 kl 14:33
Gilla
Löpband är ett av de underlag som gives en löpare att bedriva sin träning på. Det är varken bättre eller sämre i allmänhet, men kan förstås uppfattas olika av individuella personer, precis som asfaltlöpning, terränglöpning, obanat, och banlöpning kan. Att utesluta löpbandslöpning som ett alternativ innebär ju i det allmänna fallet bara att begränsa sig själv i onödan. Och varför ska man begränsa sig själv i onödan? Det finns ju flera elitlöpare som använder löpband.

Det är anmärkningsvärt att det är så pass många som av någon anledning känner ett behov av att "övertyga" andra som springer på löpband att sluta med det. Jag säger bara: vi möts i loppen, må bästa löpare vinna, oavsett på vad den tränat!
#32
3 februari 2010 kl 17:17
Detta inlägg har raderats
Pia
1965 • Örebro
#33
3 februari 2010 kl 18:00
Gilla
Löpbandsträning är väl bättre än ingen träning alls! Förstår inte detta mostånd!j.
#34
3 februari 2010 kl 19:36
Detta inlägg har raderats
Mikael Angelin
1969 • Tygelsjö
#35
4 februari 2010 kl 09:46
Gilla
Jag har för inte så länge sedan skaffat ett löpband. Det kändes, måste jag säga, lite märkligt men börjar nu trivas. Problemet är nu att jag trivs lite för bra. På med korta tights, t-shirt och rena skor, sedan in med en bra serie/film i DVD:n: och iväg... Förra vintern var ordentligt karaktärsbyggande, ut i den skånska snålblåsten och regnet, tvinga sig runt oavsett distans, fartlek eller intervall, antingen frysa eller svettas för mycket under klädlagren - men till slut en underbar känsla av vinst, fixar jag det här kommer jag klara allt.

Den känslan är jag lite rädd för nu. Saknar den ändå inom mig. Det ser underbart ut när man kommer körandes hem från jobb (borde egentligen cykla också) och ser någon ute, vintertights, självlysande vindjacka, andedräkten som ett stort vitt moln kring honom/henne. Då vill jag ut. Några timmar senare när barnen är lagda och min nedtryckta inre löpare får komma ut är det mörkt, kallt och jag har hunnit bli bekväm. Det blir lätt löpband då. Vill dock gärna bli obekväm igen. Ska bara...
Oldboy
1952 • Danderyd
#36
4 februari 2010 kl 11:07
Gilla
Håller med Linda P med flera: spring hur tusan ni vill. Det är bra att ni springer.
Idag skulle jag inte lägga ner pengar på ett löpband. Men när jag köpte mitt hade jag inte förstått att det fanns broddar som funkade på isfläckar och Icebugs passade absolut inte mina fötter då (nu finns fler modeller så det kan finnas nån).
Här i Stockholms förorter är det periodvis tusan så svårt att hitta underlag som duger för kvalitetsträning, särskilt den här vintern. Så ibland kör jag fartpass på löpbandet. Men visst springer jag hellre ute för det mesta.
Att kunna vara hemma och springa har varit viktigt, nu när barnen är stora är det inget skäl längre. Däremot att det är säkrare när det är mörkt och dåligt plogat så att man springer på vägkanterna och bilar kör omkring med igenisade rutor.
För övrigt anser jag som alltid att man ska variera sin träning. Bara löpband är inte bra, heller inte att springa många mil i veckan på ett underlag som inte tillåter ett riktigt löpsteg och som frestar på muskler man annars knappt använder.

Jonny Bråttom: Visst är det bra med hårda fakta och med forskning. Men när du blir lite äldre kommer du förhoppningsvis att inse att det viktigaste för varje människa är hur något upplevs. Det är inte vilken tid du har på milen/maran etc som är viktig utan vad löpningen ger dig i form av välbefinnade. Vare sig det är att känna dig nöjd med att ha blivit snabbare eller vara snabbare än kompisen eller om det är att känna dig friskare eller bara att komma ut eller att röra på kroppen.
Men klä dig du efter vad termometern visar så klär jag mig efter hur kallt jag tycker det känns så är vi väl båda nöjda.
1968 • Falun
#37
4 februari 2010 kl 11:17
Gilla
Jäklar vad vi skall gnälla på alla rullskidåkare i sommar :-)
Erik Evestam
1972 • Värmlands Nysäter
#38
10 februari 2010 kl 08:32
Gilla
Jag köpte löpband strax före jul och det har räddat säsongen helt. Kylan skrämmer mig inte men däremot halkan och sladdande bilar på landsvägen (en kompis bröt foten på vägen förra vintern, så nu passar jag mig).
Lena M
1961 • Norrtälje
#39
10 februari 2010 kl 12:34
Gilla
Svar på frågan varför löpband behövs på vintern har jag inte. Men jag kan svara på frågan varför löpband behövs, för mig.

1. Jag har under större delen av mitt liv haft hundfobi.

2. Jag är en lat människa och måste "lura" mig själv att träna med roliga saker. Jag tycker löpband är roligt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.