Löpning Kom igång 25 inlägg 10700 visningar

Kommer jag aldrig kunna springa ens 5 km?

Ulrika Östman
1970 • SKÖVDE
#1
14 april 2010 - 15:00
Gilla
Jag är en 40-åring som sedan ett halvår kommit igång med ett sunt tänk med mat och motion. Slutade röka för 2 år sedan och har alltid varit smal dessförinnan, faktiskt FÖR smal....
Men efter rökstoppet fullkomligt exploderade jag, inte kul alls :( Jag minskade på maten och gick oändliga promenader varje dag men det bara fortsatte uppåt. Sedan ett halvår har jag dragit ner på kolhydrater och går regelbundet på gym där jag kör styrka och spinning 3 dagar i veckan (dubbelpass samma dag) däremellan simmar jag 3 dagar i veckan samt powerwalk på 45 minuter. Jag har gått ner ca. 7 kg och det känns att det har lossnat! Jag har dock alltid haft ett sug att springa, och har gjort några försök men det har alltid slutat med att jag halvt avlider efter bara några minuters joggning???
Har följt program där man varvar springa med att gå men jag kommer aldrig någon vart...Tyckte ju nu när jag har tränat så pass mycket spinning att det vore väl f-n om man inte kunde springa då, men nä...efter några minuter är jag helt lila i ansiktet och får nästan astma - det känns så hopplöst :(
Dessutom får jag ont i knäna, det svullnar och värker i knävecket (det kan jag känna ibland efter ett spinningpass där man stått mycket och trampat också) Vad ska jag göra, kommer jag aldrig kunna springa?
< < < 1 2 > > >
Ulrika Östman
1970 • SKÖVDE
#21
16 april 2010 kl 10:37
Gilla
Intressant det här med ansträngningsastma Emma, ska faktiskt ta och kolla upp det! Jag har faktiskt åkt skidor på billingen i vinter som någon nämnde tidigare och jag har samma problem där - tomatansikte, det känns som om bröstkorgen ska sprängas och får inte luft och ovanpå detta en träningsvärk från helvetet...då hjälper det inte att snön gnistrar och solen skiner det blir fasen inte njutningsfullt i alla fall, ha ha!

Jag gjorde ett hälsotest för 4 år sedan och jag hade mycket dåliga resultat i lungkapaciteten eller vad det var. Där man skulle blåsa ut i ett rör och liknande, men jag rökte ju så det var väl inte så konstigt så jag tänkte inte mer på det. Värt att kolla upp igen med andra år nu när jag inte rökt på flera år.

När det gäller knäproblemen, eller egentligen bara det ena så har jag alltid haft det - även när jag var extremt underviktig på 50 kg...Det blir en svullen "bulle" på baksidan av knät i knävecket, det kan jag få av att promenera eller cykla också.
I dag är jag ju inte överviktig längre, ligger på 68 kg till 171 cm, men viktuppgången efter rökstoppet var 23 kg därför kallade jag det viktexplosion =))
Av dessa har jag nu gått ner 10 insåg jag när jag vägde mig, och vill väl bara ner några till sen känns det bra. Kolhydrater har jag börjat tillföra när jag tränar, för jag kände själv att jag blev totalt tom på energi annars. Dessutom jäkligt tjurig och grinig och det var ingen höjdare :/

Jag är ju inte den tålmodiga typen och jag vill kunna springa 5 km i juni med mina söner. De löper milen utan problem och det är förbannat pinsamt att bege sig till spåret och säga att - ta 10:an ni så tar jag 2.5:an- och så får dom vänta på morsan i alla fall...Vet inte vart dom har fått löpargenerna ifrån INTE mig i alla fall, måste väl vara pappa då ha ha!

Så som jag kör nu så går jag en runda på ca 5 km, där de första 10 minuterna är brant uppför, därefter springer jag precis så länge det känns skönt, tar inte tid eftersom jag inte har nån klocka :)
sedan går jag igen i snabbt tempo. På 5 km blir det 3-4 springsträckor. Igår kändes det riktigt bra faktiskt och jag ser fram emot nästa runda =)
Anna Söderquist
1968 • Lund
#22
16 april 2010 kl 10:46
Gilla
Det är klart att du kommer att kunna springa fem kilometer!
Jag var i precis samma sits som du, började lite nätt och blev blå i huvet bara efter tvåhundra meter... Men det gäller att härda ut. Du kommer dit om du bara har tålamod. Känn inte att det är "dåligt" att gå lite emellanåt på rundan, det är väl bättre att hämta andan lite och sedan kunna springa en bit till än att låta bli att ge sig ut.
lycka till
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#23
16 april 2010 kl 12:59
Gilla
Angående det du skrev om att du slutade röka och gick upp en massa i vikt:

Jag har hört folk säga att de egentligen skulle vilja sluta röka men inte törs, av den anledningen.

Men visar det inte bara hur giftiga cigaretterna är, om man som rökare är trådsmal utan att röra på sig, men "fullkomligt exploderar" då man slutat röka, trots "oändliga promenader"?

Tänk att det trots detta fortfarande finns folk som röker. Obegripligt.

Grattis till att du lyckats sluta och istället börja röra på dig!
Lycka till i fortsättningen.
Carina Björkén
1963 • Tumba
#24
16 april 2010 kl 20:10
Gilla
För två år sedan orkade jag inte springa eller rättare sagt jogga 1km. Men jag är envis som synden själv och började jogga med en kompis dotter och jag kunde inte va sämre än henne. Tack vare det och att jag jogga med mina barn emellanåt ( de bor långt härifrån) kan jag jogga lång,t det längsta är två mil och jag är 47 så då klarar du det också. Ta inte i för mycket, då blir man bara besviken när man stupar efter några hundra meter. Sakta men säkert framåt :-)
Eva Ek Josefsson
1958 • Ulrcehamn
#25
16 april 2010 kl 22:54
Gilla
Var i samma situation i somras. Trodde jag skulle falla död ner efter 300 m. Jag började med att springa lugnt och nerför. Jag gick helt enkelt uppför en lång backe, vände och sprang sedan hem, cirka 3,5 km. Ganska lätt löpning och i kombination med god musik i öronen och en liten portion envishet fungerade det. Det var första gången i livet som jag orkade längre än ett par hundra meter. Så småningom gick det att utöka till 4 och sedan 5 km och i lite tuffare terräng.

För mig var det viktigt att springa där det var lätt och där jag trodde att jag hade en chans att orka. Att börja i lätta nerförslut funkade för mig och självförtroendet steg i takt med att orken blev bättre. Jag trodde själv inte att jag någonsin skulle klara 5 km. Nu, 7 mån senare, siktar jag på att greja en mil.

Lycka till, och du kommer att fixa det!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.