Löpning Kläder, Skor & Prylar 23 inlägg 28112 visningar

Kan man springa med neutral sko fast man pronerar?

1995 • Jömköping
#1
4 juli 2011 - 01:54
Gilla
Kan jag springa med neutra sko fast jag pronerar? Jag har just nu några Asics med hårt pronationsmaterial som ska hjälpa till när jag springer, men tvärtom gör det ont på exakt samma ställe efter 10 min. Idag testade jag Asics gel sky speed och de kändes mycket bättre och var ju såklart betydligt lättare. skulle jag kunna byta till dem utan att få problem?
< < < 1 2 > > >
1952 • Varberg
#21
8 juli 2011 kl 15:54
Gilla
Hade Asicsskor med pronationsuppbyggnad för drygt 10 år sedan. Fick tilltagande knäbesvär som jag i efterhand helt kan härleda till skorna. Övergick till neutrala dämpade skor-Nike Pegasus och sista åren Nike Vomero. De senare de bästa jag haft. Jobba med löptekniken och gärna som föreslagits fotträning där jag gjort crabwalk - dra dig fram med bara tårna.
Karin
1976 • Sundsvall
#22
29 augusti 2011 kl 13:55
Gilla
Hej! Jag har tittat in i den här tråden lite till och från de senaste veckorna för jag har själv haft liknande problem som trådskaparen. Vill bara berätta min story som tangerar ämnet helt enkelt.

Jag har sprungit mycket hela livet, men pga kraftig foglossning och debut av ledsjukdom vid graviditet haft ett långt uppehåll på senare år. Sedan för två år sedan har jag kunnat börja springa igen och har trappat upp långsamt. Har haft gamla skor och aktat mig för asfalt fram till i våras. Då skulle nya skor införskaffas.
Går till en butik med kunniga säljare som tittar på mina fötter när jag står barfota på en glasskiva. "Ojojoj, du pronerar du". "Nästan plattfot". Ja, ni anar. Jag är nämligen rejält överrörlig i hela kroppen så det är inte så konstigt att lederna i fötterna sjunker i hop/ger vika. Fick ett par Nike structure +14 med mig. Redan efter första turen får jag en kraftig överansträngning i ett senfäste på utsidan av fotleden och upp i benet. Kan inte stödja på benet första dagen. Tänker att "det ger väl med sig" - men lägger till lite övningar med gummiband för fotleden och även några nya grejer på balansplattan hemmavid.
Har sedan sprungit i dessa skor närapå hela sommaren, men har konstant kännt av en retning vid fotleden. Så för en månad sedan börjar jag känna av ena knäet, den enda led i kroppen som jag hittills aldrig haft problem med.
Börjar googla dilemmat, hamnade bland annat på den här tråden. Börjar ana. "Hm, jag kanske inte pronerar så mycket ändå"...
Nu har jag varit på en annan butik och sprungit på band och blivit filmad. Hade 8 km i benen när jag kom dit så jag skulle vara lite trött och inte orka springa missvisande. Mycket riktigt. Filmsekvensen visar tydligt att jag har ett klockrent neutralt steg, trots ihopsjunkna fötter, knappt befintligt fotvalv, Hallux-knölar och allt man kan tänka sig... Om det har att göra med all stabiliseringsträning jag ägnat mig åt sedan jag fick vetskap om min generella överrörlighet och att mina muskler nu klara att stabilisera upp, eller något annat, det vet jag inte. Jag vet bara att man kan stillastående visa alla tecken på pronation och ändå ha ett neutralt steg i rörelse.
Jag hade tur nu, en jätteskön neutral NIke-sko (Moto +8) fanns på erbjudande och jag kom billigt undan, när jag nu åkte på att köpa nya skor mycket tidigare än jag önskat.
Med andra ord, i mitt fall hade mina problem en förklaring, och jag vill tacka den här tråden för den fick mig att släpa mig iväg till butiken med löpband.
Hoppas nu att min story kan guida någon med liknande problem. För mig var det oväntat.
Felix M
1990 • Göteborg
#23
29 augusti 2011 kl 14:31 Redigerad 29 augusti 2011 kl 14:30
Gilla
Har alltid i diverse utprövningar fått domen mot mig att jag överpronerar kraftigt och därför behöver såväl mycket stöd som inlägg. Skorna blir som två båtar, och för mig fanns det ingen frihet eller skön känsla. Bara två betongklumpar på fötterna (modeller som NB 859, Asics 2140, Nike Triax +13).

I våras bestämde jag mig för att testa att köra med ett par Nike Free V2. Efter första passet kändes det mycket skönare att springa. Försökte tänka på att hålla min kropp så korrekt som möjligt, och att landa bra. Är säkert långt ifrån perfekt på denna punkten, men åtminstone har jag gjort en uppryckning jämfört när de stödjande skorna satt på fötterna.

Nu har jag två par Nike Free (V2 och V3) samt ett par Saucony Kinvara 2. Har bara positivt att säga, en helt annan känsla i löpning jämför med tidigare.

Tilläggas skall också att jag ett par år kört thaiboxning, och har väl någorlunda byggt upp en styrka i fötter och vader, utan stöd, genom kampsporten.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.