Löpning Kom igång 30 inlägg 29238 visningar

Hur länge väntar ni?

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
11 februari 2013 - 21:46
Gilla
Hur länge väntar ni med att träna efter förkylning. (Tänk er en förkylning där man är sängliggande 2-4 dagar med halsont osv).

Många "experter" säger att man kan börja motionera igen när man varit frisk och pigg i minst en dag men att man då ska börja lugnt med "20-minuters promenader". Jag har känt mig frisk (men snuvig) i 3 dagar och har varit i skolan och på stan och sådär. Räknas det som att jag tagit "promenader" och att jag nu kan börja springa igen? Känns så himla segt att gå till gymmet för att "gå en promenad". Jag vill springa!! Men är det dumt?

Är det att "ta det lugnt" om man tränar ett hårt pass 2 dagar i veckan istället för vanliga 5, eller ska varje enskilt pass vara sådär lugnt?
< < < 1 2 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#21
14 februari 2013 kl 09:51
Gilla
Re Ingrid

Vaccinerade du dig mot svininfluensan 2009 ?
1981 • Dals-Ed
#22
14 februari 2013 kl 10:15
Gilla
Brukar ta 1-3 dagars vila efter en förkylning då jag känner mig helt frisk innan jag ger mig ut. Det brukar kännas ganska omedelbart hur formen är och hur mycket man kan ta ut sig så det är bara att anpassa sig efter det.
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#23
14 februari 2013 kl 13:43
Gilla
Re Bo

Ja, jag tog vaccinationen 2009 så det borde inte ha varit den influensan som drabbat mig. Diskuterade influensavaccin med läkare inför denna säsong eftersom jag är gravid nu. Men enligt denna läkare så borde 2009-sprutan ge effekt även i år även om detta skydd verkar variera, samt att eftersom jag drabbades förra året borde det i sin tur ge visst skydd också beroende på hur influensastammarna ser ut. Dessutom bör man ha tagit vaccinet innan folk börjar insjukna och eftersom man inte får ta vaccinet för tidigt i graviditeten så var det tydligen onödigt för mig att ta sprutan i denna säsong då det skulle bli för sent.
Min arbetsledare drabbades lika hårt som mig förra året och det tog ännu längre tid innan hon hade full ork igen, även hon hade tagit vaccinet 2009.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#24
14 februari 2013 kl 14:30 Redigerad 14 februari 2013 kl 14:31
Gilla
Re Ingrid

Det var förmodligen ogynnsamt för dig och din arbetsledare att då vaccineras mot svininfluensan (om ni inte tillhörde högriskgrupp).
Om ni då 2009 hade blivit smittade hade sannolikt följderna i ny smitta t ex förra året och i år av influensa av typ A som är den vanligaste influensatypen (HxNy) hade ni antagligen blivit lindrigare sjuka då än senare.
Svininfluensan var en mycket mild pandemisk influensa av typ A som orsakade avsevärt färre dödsfall än säsongsinfluensorna gör. Det var känt när svininfluensamassvaccineringen startade i okt 2009 även om myndigheterna i Sverige inte ville kännas vid det då.
När pandemiska virus övergår i säsongsinfluensavirus åren därefter är de bättre anpassade till att föröka sig m m i människa och blir farligare för många riktigt gamla.Hög dödlighet råder bland gamla i säsongsinfluensa.

En fördel med att ha smittats av svininfluensa, och andra influensavirus av typ A är att smittan ger ett grundskydd mot nya influensor av typ A, ett s k cellmedierat immunskydd som endast uppstår efter smitta från influensaviruset då dess komponenter presenteras för immunförsvaret.
Orsaken till det breda grundskyddet är att influensavirusets alla inre proteiner också ger upphov till immunsvar OCH att dessa inre proteiner är till stor del identiska mellan olika influensavirus av typ A.

Så att smittas av en influensa av typ A ger ett mycket bredare och därmed långvarigt partiellt skydd mot nya influensor än att vaccineras mot en viss influensa. Vaccinet riktar sig endast mot ytproteinerna på viruset.
Därför ska man inte massvaccinera mot milda pandemier.

Jag fick ett inlägg (4 korrekturfel är kvar (byt MOC till MHC))om detta efter granskning publicerat i British Medical Journal 2009 http://www.bmj.com/rapid-response/2011/11/02/cell-mediated-immunity-neglected-influenza-vaccination-strategies
Det bygger i grunden på det som min fru hade insett och debatterat om i TV och publicerat artikel om i SvD.

Det tycks som Sverige nu "får igen" för massvaccineringen, även immunologiskt sett.

Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#25
14 februari 2013 kl 15:20
Gilla
Re Bo

Vi tillhör riskgrupp via jobbet. Valde dock att inte vaccinera våra barn - vilket i efterhand känns väldigt klokt.
1987 • Råcksta
#26
16 februari 2013 kl 20:31
Gilla
Det är bara att känna efter, jag försöker att köra på i så gamla spår som vanligt. Oftast går det, finns dock vissa gånger som inte går.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
1992 • Helsingborg
#27
6 februari 2020 kl 17:14
Gilla
Skriver i en gammal tråd då det känns onödig att starta en ny.

Har ett 80km lopp på lördag som jag tränat väldigt ambitiöst för och blir i så fall premiär på distansen. Men blev sjuk/förkyld för en vecka sedan. Var hemma från jobbet måndag-onsdag och har jobbat idag. Energin är inte 100% återställd men väldigt nära. Är fortfarande lite slemmig i halsen men det är nog bara gammalt slem som behöver hostas upp. Tanken är att springa 7km efter jobbet imorgon för att utvärdera formen. Men 7km känns som ingenting jämfört med 80km. Samtidigt vill jag inte springa så mycket mer dagen innan loppet. Oavsett om det känns bra eller ej vet jag inte om jag ska starta. Väldigt tråkigt att behöva stå över men ännu tråkigare att bli långvarigt sjuk. Nån som har kloka råd?
1984 • Göteborg
#28
6 februari 2020 kl 23:20
Gilla
#26
Låter smart att köra en testrunda och se under tiden och efter det. Om man känner sig ovanligt risig under eller efter rundan kommer du ju inte kunna prestera på loppet ändå och löper stor risk att få bryta.
Men ofta tror jag den där första rundan är det som gör att man känner sig piggare och friskare igen, man får igång kroppen och kan som du säger hosta upp eventuellt kvarvarande i halsen.

Nu är vi ju alla olika men för min del i alla fall brukar jag inte bli sjuk om man har varit ute och joggat/sprungit regelbundet i lagom mängd. Den friska luften rensar, inbillar jag mig. Så att man ändå blir sjuk skulle kunna vara ett tecken på överträning inför loppet?
Om du brukar ha koll på pulsen så kolla den både i vila och under tiden du springer. Vet inte hur pass säker rekommendationen är men har hört att 10 slag eller mer i förhöjd puls då ska man hoppa träningen annat än lättare motion, borde vara en hyfsad indikator på om man fortfarande har en infektion i kroppen.
Niklas Mylfalk
1973 • Solna
#29
6 februari 2020 kl 23:23
1 Gilla
En lite OT-reflektion är att det alltid är dumt att gå till gymmet för att gå. Ta promenaden ute i friska luften istället, bättre för både kropp och knopp :)
1983 • Hedemora
#30
7 februari 2020 kl 08:09
1 Gilla
Så fort ev halsont är borta även om lätt snuva/hosta dröjer sig kvar. Lugn jogg då. Om du ändå tränar på gym, kör lite styrka också? Höjer inte pulsen så mycket. En timma pw på band lät sjukt tråkigt :-p
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.