Löpning Träning 80 inlägg 9889 visningar

Går det snabbare med löpband?

Jens Sjöberg
1972 • Lidköping
#1
26 januari 2014 - 15:11
Gilla
Hej!

Har sprungit 3 gånger ute efter att ha haft knä känning i 3 veckor!

Sist sprang jag på ett löpband för första gången i livet gick över förväntan...12.4 km på 59 min sista 2-3 km gick snabbt ;-)

I dag sprang jag igen då 9,7km på 40 min som är en km tid på ca 4:06!

Innan knäkänningen hade jag personligt rekord ute då på 4:34


Jag hade tryckt upp farten till 12 sista km...
Sedan sprang jag utan att sätta på något värdigt program, dvs startade bara maskinen och sprang och höjde farten eftersom

Nu är frågan kan jag tro på detta nya personliga rekord?

Mvh/Jens Sjöberg
< < < 1 2 3 4 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#21
28 januari 2014 kl 19:27
Gilla
Att vissa springer bättre på band än ute är väl ganska uppenbart. Beroende på hur löpsteget är så kan man utnyttja bandets "rullning" olika väl. Själv är jag ganska neutral och springer i ungefär samma fart inne och ute. Min son springer avsevärt snabbare på band än utomhus ( han är också betydligt tyngre ).

Svaret blir alltså ja, kanske eller nej!
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#22
29 januari 2014 kl 00:04
Gilla
Angående myten om att det bara är att lyfta benen och att löpbandet gör jobbet när man springer på det.... Man kan med en rätt enkel tankelek visa att det inte håller! Tänk dig att du springer på ett löpband som rullar fram med konstant hastighet. Du blundar en sekund och när du öppnar ögonen så har bandet förvandlats till ett JÄTTESTORT löpband, flera kilometer stort eller t o m lika stort som Stocholms län. På ett sådant löpband skulle du kunna springa i vilken riktning som helst i många minuter eller t o m timmar om det är riktigt stort. Du skulle inte ens märka att du sprang på ett löpband, så vad skulle vara skillnaden mot att springa på en landsväg (bortsett från luftmotstånd och ojämnheter, men ett sån´t jäkla stort löpband hade du nog fått ha utomhus ändå). Du skulle alltså inte märka att du sprang på ett löpband, om inte hastigheten ändrades. Då skulle du känna en viss acceleration (att bandet drar iväg) under tiden hastigheten ökar, eller en retardation (att bandet bromsar) under tiden hastigheten minskar. Annars absolut ingen skillnad mot att springa på marken. Inget konstigt i detta! Vi far fram med typ 1000km/t på våra breddgrader tack vare jordens rotation. Inte tusan får vi hjälp av detta när vi springer i jordens rotationsriktning :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#23
29 januari 2014 kl 07:20 Redigerad 29 januari 2014 kl 07:21
Gilla
Suck! Inte den diskussionen igen ... man får inte hjälp har vi tidigare ventilerat. Men trots allt springer vissa snabbare på bandet och vissa långsammare. Troligen beror det på att vissa har en stil som passar bättre på bandet och vissa en stil som passar bättre.

Medan vi håller på ska vi inte reda ut om Gud finns?

... och humlor ska egentligen inte kunna flyga - men de gör det ändå! Troligen har ingen talat om det för dem ännu.
1984 • Stockholm
#24
29 januari 2014 kl 08:05
Gilla
Tror att den största anledningen till att vissa är snabbare/långsammare på band är mental. Att man trivs olika bra/dåligt med farthållningen som bandet ger, miljön runt omkring och enformigheten. Vissa springer mindre avslappnat, andra har hjälp av farthållningen.

Sen är det ju en viss skillnad (iallafall teoretiskt sett) på så sätt att man faktiskt springer uppför om man kompenserar för bristen på luftmotstånd genom att köra tex 1% lutning. Så det innebär att man använder ett lite annorlunda steg och lite annorlunda muskler.
1959 • Rönnäng
#25
29 januari 2014 kl 09:24 Redigerad 29 januari 2014 kl 09:24
Gilla
Och jag är övertygad om att de som tycker att det går så lätt på löpband springer på okalibrerade löpband i lätt utförsbacke (precis som jag gjorde i ett år)
Och de som tycker att löpband är trögt står på ett löpband i uppförsbacke.
Nu när jag har mina löpband kollade med vattenpass så är ansträngningen likartad med att springa ute.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#26
29 januari 2014 kl 09:34
Gilla
"Medan vi håller på ska vi inte reda ut om Gud finns?

... och humlor ska egentligen inte kunna flyga - men de gör det ändå! Troligen har ingen talat om det för dem ännu."

Om Gud finns är en svår fråga. Men det gamla skämtet om humlan som inte kan flyga, är just bara det; ett skämt:
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/humlan-inte-kan-flyga

Så nu kan du få äran att förklara hur fysiken fungerar när du så att säga "utnyttjar bandets rullning". Vassego.
1959 • Rönnäng
#27
29 januari 2014 kl 10:44
Gilla
En fråga till dig Lars.
Har du haft med dig ett vattenpass och kollat de löpband du använder?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#28
29 januari 2014 kl 12:39
1 Gilla
... och när folk på samma löpband presterar olika i förhållande till vanlig slätlöpning så beror det troligen på att någon är där och ändrar kalibreringen och lutningen.
Frågan är bara hur f-n de vet när jag tänker dyka upp nästa gång.

Jag vidhåller att folk är olika tekniskt lämpade för att löpa på bandet. Om man flyttar in ett gäng löpare på en 400 m löparbana så är det också så att det tar en stund att lära sig springa kurvlöpningen på ett optimalt sätt, dvs att trycka på in i kurvan.
Mentalt sett så är det troligen lättare att springa fort inne på gymmet intill de andra löparna, för att inte tänka på damerna som står med rumpan till på crosstrainers i raden framför, svårt att inte höja blicken då :=)
1959 • Rönnäng
#29
29 januari 2014 kl 13:10
Gilla
Ojoj.......känslorna svallar.
Jag tolkar detta svar som att du inte haft med dig ett vattenpass för att kolla om dina löpband är i våg (vid 0%lutning på displayen).
Jag påstår att min anledning till varför det går lätt eller svårt på ett löpband vida överstiger dina anledningar till detta (Damer på crosstrainer etc.)

Det enda jag vet med säkerhet är att på mitt gym stod 5 av 6 löpband i utförslut vid 0% lutning och vid den tiden tyckte jag också att det var himla lätt att springa på löpband.
Nu när det är fixat är det inte samma dans på rosor.
Nu upplever jag ansträngningen likartad med att springa ute.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#30
29 januari 2014 kl 14:04
Gilla
Jag söker fortfarande en förklaring till varför folk på samma band upplever det så olika jfr med att löpa utomhus. Det borde rimligtvis ha något med löpteknik att göra. Om jag kör intervaller på bandet och riktigt fokuserar på att höja stegfrekvensen så sjunker min puls.

Ps Mikael, jag är lugn.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#31
29 januari 2014 kl 14:18
Gilla
Har ni sett den här ? Också ett sätt att springa snabbt på bandet.
http://youtu.be/E16APOeu9tM
Jens Sjöberg
1972 • Lidköping
#32
29 januari 2014 kl 18:21
1 Gilla
En artikel om löpning på löpband från en av sveriges bästa löpare!
http://www.marathon.se/traning/szalkai-sa-tranar-du-pa-lopband
1984 • Stockholm
#33
29 januari 2014 kl 21:07 Redigerad 29 januari 2014 kl 21:19
1 Gilla
#33 En av sveriges bästa löpare men inte fysiker uppenbarligen - iallafall inte för 4 år sen när det där skrevs :).

Det är den där typen av artiklar som håller myten vid liv. I stort sett allt i de första två styckena är fel. Bandet hjälper inte till, löpsteget är inte annorlunda (om man inte springer på ett annorlunda sätt eller har ett annorlunda steg pga själva underlaget på bandet men det gäller ju alla underlag isåfall) och man höjer inte till lite lutning för att efterlikna löpning på mark tekniskt sett utan för att kompensera frånvaron av luftmotstånd. Att köra 1% lutning är snarare att skapa skillnad på steget, inte att göra det likadant.

Det finns ett klipp på svtplay ur deras serie sportlabbet där de visar varför man inte kan ändra riktning i luften när man hoppar. Vilket håll kraften går åt avgörs enbart i upphoppet. Är samma princip på löpband, och som någon här sade: det är ingen skillnad på att springa med eller mot jordens rotation. här är klippet, kanske kan förklara för någon (hoppa till 7min20sek): http://www.svtplay.se/video/1738389/del-9-beachvolley

EDIT: för att förklara ytterligare:kraften framåt i det exakta ögonblicket för förra avstampet är det som gör att du inte åker bakåt ända till du gör nästa avstamp - någon annan framåtkraft skapas aldrig. Du måste därför ha framåtkraft från förra steget för att inte åka bakåt när du sätter ner foten nästa gång - eftersom det tar ett tag från isättningen av foten till avstampet. Kraften framåt måste hållas konstant och börjar man försöka fuska sig till det genom att skapa uppåtkraft för att "utnyttja bandets rullning" så kommer man ändå att åka bakåt precis lika mkt som man hade gjort om man struntat i uppåtkraften från första början.
1984 • Stockholm
#34
29 januari 2014 kl 21:26
Gilla
och gör man tankevurpan att "bandet flyttar foten bakåt så under tiden jag har foten på bandet så behöver jag inte samma framåtkraft" så kan man fundera på vad som skulle hända om man stod på ett ben på bandet. Benet flyttas bakåt, det är sant, men var tar resten av kroppen vägen?
Peter F
1971 • Västra Frölunda
#35
29 januari 2014 kl 21:32
Gilla
Är kalibrering någon man normalt kan utföra själv på löpband på gymmet eller måste en servicetekniker kallas in?
1959 • Rönnäng
#36
29 januari 2014 kl 21:56
Gilla
Det skiljer nog på modellerna hur man kalibrerar.
Men när det gäller att kalibrera lutningen (vilket är det lättaste och viktigaste enligt mig) så funkar det oftast likadant som att ställa en tvättmaskin i våg.
Det finns två skruvben i bakdelen av löpbandet som man kan skruva uppåt eller neråt.
Du behöver ett vattenpass och kanske en polygrip för att orka dra runt skruvbenen. (De kan vara för tröga att dra runt för hand)
OBS... Glöm bara inte att kolla så att displayen visar 0% när du justerar benen.
Och kolla också att bandet hamnar i våg även i sidled för annars kan bandet slitas ut i förtid?
Pär M
1969 • Umeå
#37
30 januari 2014 kl 08:04
Gilla
Jag tror att det är som allt annat..

man blir duktig på det man tränar.
så gör man många mil löpband så springer man nog fortare där än "ute" på vägen!

skulle vara skoj att höra nån som gjorde ett tex 15km pass.
första 5 ute på väg sen 5km löpband sen 5km väg igen.
(och har pulsbälte och är tränad för ett 15 pass i jämnt tempo)
och se om puls är jämn under hella passet !!!!!!!
1967 • www.sapiens.se
#38
30 januari 2014 kl 08:53
Gilla
Jag gjorde ett pass på 5x3 km@42kp med 1 km joggvila i 30 sekunder långsammare/km. Första två intervallerna på exakt kalibrerat löpband och sista tre på måttligt kuperad asfalt och i snöstorm. Väldigt liknande puls, samma upplevda ansträngning och samma fart.

Så usel är jag på löpbandslöpning när jag inte har vanan inne.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#39
30 januari 2014 kl 09:29
Gilla
Citat; och gör man tankevurpan att "bandet flyttar foten bakåt så under tiden jag har foten på bandet så behöver jag inte samma framåtkraft" så kan man fundera på vad som skulle hända om man stod på ett ben på bandet. Benet flyttas bakåt, det är sant, men var tar resten av kroppen vägen?

Sant att benen jobbar för att förflytta kroppen relativt bandets yta - men vart tar kroppen vägen? Ja, bålen är kvar på samma plats i rummet som den startade, vilket borde innebära en liten energivinst om man är en tekniskt driven löpare. Eller ...
1984 • Stockholm
#40
30 januari 2014 kl 10:12
Gilla
#40 nej, om man står still på bandet och startar det så åker hela kroppen bakåt, inte bara benen. man ramlar inte framåt.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.