Löpning Kost & Näring 27 inlägg 34647 visningar

Fimpade kaffet och detta hände...

Magnus Wallén
1985 • Växjö
#1
5 augusti 2014 - 15:55
Gilla
Har druckit 3 stora muggar med kaffe varje dag ca ett år. Slutade helt för någon vecka sedan och upptäckte att:
Löppassen känns mycket lättare. Hjärtat och kroppen går liksom inte på "högvarv" på samma sätt! Känns skönare efter passet i kroppen! Återhämtar och sover bättre! Har du upplevt detta??
< < < 1 2 > > >
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#2
5 augusti 2014 kl 16:45
Gilla
Skrattade åt rubriken: 'fimpade kaffet', vad blir nästa steg, 'sumpa ciggen' ;)?

Skämt åsido, jag har druckit kaffe hela mitt liv, främst till frukost, men ibland slinker det ned en kopp eller två på dagen också, och jag har aldrig märkt några negativa effkter på löpningen. Inför en tävling, eller tom under (tänk slutet av Lidingöloppet eller Vasaloppet) är det en perfekt energikick med lite kaffe.
Men våra kroppar är alla olika.
Kinsei
1974 • Malmö
#3
5 augusti 2014 kl 17:56
Gilla
Kaffe är dokumenterat prestationshöjande, så att sluta med det borde i sig inte ge förbättrade resultat. Möjligen skulle förklaringen kunna vara förbättrad sömn. Du kanske drack kaffe på eftermiddagen/kvällen så att det blev svårare att komma till ro? Om du bara hade varit kaffedrickare ett år var du säkert inte så tillvand att du kunde somna gott efter kvällskaffet!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
5 augusti 2014 kl 19:54
5 Gilla
Jag kan inte dricka kaffe när jag sover ... annars har jag inga problem med kaffedrickandet. Jag dricker nog aldrig mindre än 5 muggar om dan när jag jobbar. Att tävla utan att ha druckit morgonkaffet var aldrig ett alternativ. Jag började med kaffedrickandet när jag var 4 år. Den riktiga höjdaren var att tassa ut i trädgården och dricka morgonkaffet med pappa innan han cyklade till jobbet.
Cecilia
1970 • Örebro
#5
5 augusti 2014 kl 20:35
Gilla
Jag slutade dricka kaffe för några månader sedan. Innan dess drack jag mycket kaffe.
Jag trodde jag skulle bli trött och hängig när jag inte drack kaffe, men det har jag inte blivit. Jag märker ingen skillnad i träningen, åt något håll.
Men jag märker stor skillnad på att jag nästan aldrig har ont i huvudet nu. Det hade jag ofta förut.
1969 • Järfälla
#6
5 augusti 2014 kl 21:10
Gilla
Jag tränar ofta tidigt på morgonen och märker jättestor skillnad om jag druckit kaffe el inte. Särskilt då jag kör kvalitet. Det kan vara så mkt som 10s på 1000m intervaller, så kaffe är ett måste för mig om jag ska springa fort.
1985 • Pussen
#7
5 augusti 2014 kl 22:01
1 Gilla
Koffein är ju som det skrivits innan bevisligen prestationshöjande (ergogent) men det finns givetvis en baksida med det hela också om du använder det ofta. Dricker du lite varje dag så kommer till slut koffeinet göra att du når din ursprungliga basnivå i pigghet. Utan kaffe så kommer du alltså ligga under basnivån där du låg innan du började dricka kaffe.
Detta p.g.a olika endokrina anpassningar. Minsta bevisad prestationshöjande koffeindos är 3mg/kg kroppsvikt. Dvs väger du 80kg så är minimum 240mg koffein (motsvarar 3,5 koppar kaffe ungefär).

Har du druckit kaffe länge kan ett uppehåll vara en ren mirakelkur för att återfå känsligheten för det igen och för att få tillbaka kroppens naturliga basnivå. Sen har koffein en halveringstid i blodbanan på ca 5 timmar så dricker du en kopp kaffe med 70mg koffein så har du 35mg koffein kvar i blodet efter 5h vilket kan ställa till det lite med sömnen etc.

Min kompis, kollega och före detta kurskamrat skrev ett informativt inlägg på sin blogg för 1,5 år sen.
http://smartavagen.blogspot.se/2013/03/koffein-sa-tacklar-du-beroendet-och-far.html


Som en extrabonus kan jag flika in vår C-uppsats som skrev för länge sedan om någon är intresserad av varför du blir hungrig och om blodsocker påverkar detta - http://smartavagen.blogspot.se/2013/03/hungerkontroll-och-var-inre-matklocka.html
Peter
1985 • Luleå
#8
6 augusti 2014 kl 12:45
Gilla
Hade vinterkräksjuka för några år sedan vilket medförde ett ofrivilligt uppehåll av min favoritdrog. Väl tillbaka på jobbet så kände jag mig hyperaktiv, livsglad och pigg kring 10 när dagens tredje kopp intagits. Var rätt trevligt att under en vecka eller så faktiskt - med någon större precision, att från 6 öka till 8-9 koppar är ganska luddigt, man blir bara stirrig - kunna använda drogen för vad den är/kan vara till för.
HR
1972 • Stockholm
#9
6 augusti 2014 kl 20:54 Redigerad 6 augusti 2014 kl 20:57
Gilla
Insulinus: mycket intressant läsning! Kommer läsa det minst två gånger ikväll.

Jag har länge försökt propagera för det här bland mina träningskompisar och andra kostinresserade, dvs att blodsockerdippar är en myt och att det inte är blodsockerkurvan (som är mycket flack) som ligger bakom dipparna i vardagen utan en hormonell påverkan.

För de flesta personer så kommer man ur en dipp på en halvtimme till fyrtiofem minuter om man "härdar ut" och för egen del så sker det ganska sällan att det händer och då brukar jag dricka lite vatten och hålla mig sysselsatt. Efter dippen så är det som om det aldrig har hänt. Blodsockret har under den här tiden givetvis inte slagit i botten och vänt upp igen på något magiskt sätt.

Under ungefär två dygn hålls blodsockret inom ett mycket tajt spann - även om man inte äter någonting alls. Sedan startar andra mekanismer för att upprätthålla det inom det tajta spannet och det är först här det börjar bli problem som kroppen måste lösa.

Jo-jo blodsocker är en gammal och invand felaktighet som idag tillhör LCHF-mytologin som grundbult. Även Läkare (och andra som borde veta bättre) pratar om blodsockret som en berg- och dalbana och man blir tvungen att se och höra det varje dag i valfri träningsblaska eller löpsedel samt i tidningar av typen Hälsa för Alla och Må Bra.

Paulun har säker en Müsli som är blodsockerreglerande. Han har ju produkter som botar eller förhindrar cancer också. ;)

Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
6 augusti 2014 kl 21:21
Gilla
Intressant med blodsockret. Jag brukar själv klara att överleva rätt länge på bara frukosten om det kniper, kanske inte så konstigt med tanke på att vi normalt har ganska mycket energi lagrad i kroppen. I min ungdom fastade jag 10 dagar vid ett par tillfällen och jag kände mig aldrig låg på energi, joggade 5-10 km per dag utan problem. Vi är säkerligen genetiskt utrustade för perioder med brist på mat.
HR
1972 • Stockholm
#11
7 augusti 2014 kl 07:29 Redigerad 7 augusti 2014 kl 07:35
Gilla
Lars: eftersom jag sällan upplevt "blodsocker-relaterade" besvär själv så har det aldrig varit så intressant att läsa in sig på det. Men jag tyckte att den gängse förklaringsmodellen kändes skev på något sätt eftersom jag, liksom du och många andra bevisligen klarar av ganska långa perioder utan att blodsockret "ebbar ut".

För ca tio-tolv år sedan läste jag en del om blodsocker i kroppen och blev lite förvånad eftersom "det stämde så dåligt" med hur typ ALLA beskriver blodsockret.
Kapitlet i boken stämde ju mycket bättre med mina erfarenheter. Nöjd med detta så släppte jag det hela för egen del och har inte haft anledning eller tillfälle att diskutera det med andra.

På senare tid så har det ju diskuterats väldigt mycket kring kost och löpning och att äta "smart" eller med speciella bokstavsdieter så då har man fått anledning att åter läsa upp sig på det så att man kan sortera bland olika teorier och deras grundbultar.

Kroppen - oavsett vad man valt för kostideal - strävar efter att hålla blodsockret inom ett mycket snävt spann. Det är livsviktigt för kroppens energiförsörjning och cellmetabolism så den har flera mekanismer och hög prioritet på det. Man kan inte ha noll blodsocker i kroppen - då är man död. Därför blir det på ett sätt skrattretande och samtidigt mycket oroande med dieter där man ska "nolla" kolhydraterna och ägna sig åt träning. Man hamnar snabbt i en skuld som blir svårare och svårare för kroppen att betala.

Av den anledningen kan jag bli lite förbannad på tramsbloggar där man experimenterar med "10g kolisar innan ett pass". Kroppen kan syntetisera glukos i frånvaron av kolhydrater men på dygnsbasis så är den andelen nätt och jämnt tillräcklig för basmetabolismens grundkrav - mer kan den inte syntetisera utan kolhydrattillförsel - och att sedan försöka få kvalitetsträning och att "bygga muskler" på en sådan kost ger ett mycket magert resultat. För löpning är det helt kass.

Även om kroppen klarar att hantera blodsockret i uppemot två dygn utan tillförsel av mat så innebär det förstås inte att det är lämpligt att försöka göra det i samband med träning - kroppen hamnar ju i skuld mycket snabbare då.

Den andra ytterligheten är de som "chockbulkar" och går och dricker på en proteinshake mellan sina set på gymmet och äter sjukt mycket proteiner i förhållande till sitt behov och som lassar på dubbla kaloribehovet på tallriken varje dag i längre perioder. Sedan ska man chockdeffa ner kroppen inför tävlingar på ett mycket disciplinerat sätt. Dessa personer går ofta och är lite "sälfeta" mellan sina träningsperioder och verkar hyfsat bekväma med att vara plufsiga till vardags.

Jag har lika svårt för bägge förhållningssätten men kan konstatera att för maximal muskeltillväxt så fungerar det senare sättet oerhört mycket mer effektivt i samband med hård träning.
HR
1972 • Stockholm
#12
7 augusti 2014 kl 07:43 Redigerad 7 augusti 2014 kl 07:44
Gilla
Som svar på TS fråga:

Jag har lagt av med kaffe i perioder. En gång "cold turkey" och det gick förvånansvärt lätt. Ingen huvudvärk och inga cravings. Ersatte kaffet med Rooibos te.

Sedan jag började med kaffe igen så har jag antagligen med tiden mättat upp kroppen som Insulinus beskriver och jag får inte samma kännbara "effekt" av det. Det går fortfarande bra att bryta med kaffe, ibland en dag och ibland flera dagar. Har jag en riktigt trög morgon så hoppar jag oftast över kaffet (!) och tar det senare, det passar mig iallafall.

Tyvärr verkar det som att jag snabbt tappar känsligheten för koffein eftersom jag inte upplever att kaffet gör mig direkt piggare - jag dricker det för att det är gott. Igår drack jag en stor kaffe vid midnatt (!) efter ett längre kvällspass och somnade på fem röda när nyllet planterades i kudden. Men, jag vankar rätt tidigt om jag druckit kaffe sent så det påverkar säker sömnen på något sätt. Men eftersom jag vaknar av mig själv och mår fint så upplever jag det inte som ett problem.
1985 • Pussen
#13
7 augusti 2014 kl 09:32
Gilla
Jag ska inte kladda ner TS tråd med diskussioner om blodsocker, hunger, vad kroppen föredrar i energiväg etc. Men när det kommer till sena koffeinintag så är även det ett diskussionsforum för sig. Jag vet många (jag själv tidigare också) som dricker kaffe sent på kvällen. Det blir liksom lite rutin och kanske även mysigt att sitta på sin balkong/veranda med sin respektive och dricka en varm kopp kaffe en sen kväll.

Dessa personer, precis som du och även jag somnar så fort huvudet når kudden men bekymret är att sömnkvaliteten blir lidande. Med stimulanter i kroppen är det svårt att komma ner i REM-sömn och din sömn/återhämtning blir lidande. Det är givetvis en avvägning och vaknar du pigg som en lärka (hur morgonpigg en lärka nu är?) så kanske det inte är några problem men jag är lite tveksam till om långtidseffekterna av dålig sömnkvalitet överväger myskänslan på balkongen så jag personligen skippar den biten iaf.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#14
7 augusti 2014 kl 09:37
Gilla
Det händer att jag avstår kaffet dagar då jag tränat hårdare än vanligt för jag kan uppleva att jag får någon sorts obehaglig hjärtklappning om jag kombinerar kaffe med överträning. Då kan det bli svårt att somna på kvällen om jag känner mitt hjärta dunka. Men skippar jag kaffet några dagar så blir det bättre. Nu har jag inte haft det problemet på ett tag men det beror väl mer på att jag inte har tränat överdrivet mycket på sistone.

Tog en kaffefri vecka på semestern. Det var när jag besökte mina föräldrar en vecka och eftersom de endast dricker kokkaffe som jag inte tycker är gott så avstår jag hellre helt och hållet. Effekten blev huvudvärk i ca 5 dagar men sedan gick det över och jag kände mig "avgiftad". Dricker kaffe igen nu men inte lika mycket som innan min avgiftningskur.

Jag tror det bara är bra att ha kaffefria veckor emellanåt. Visst kan man få ont i skallen men det gör över förr eller senare. Kan inte påstå att det märks någon skillnad på prestationsförmågan men jag tycker man mår bättre om man håller nere kaffekonsumtionen. För min del brukar jag försöka hålla det till 2 koppar om dagen, det får räcka. Med 3 stora muggar om dagen så hade jag nog upplevt samma som trådskaparen, det är för mycket för att jag ska må bra.
Peter
1985 • Luleå
#15
7 augusti 2014 kl 10:15
Gilla
Det där med att kaffe stör sömnkvalitén var bra att veta, och nytt för mig. Tänkte det var lugnt så länge man kunde somna direkt. Kanske ska räkna lite på vad jag får i mig, och när..
Åsa
1983 • Fagersta
#16
7 augusti 2014 kl 12:55
Gilla
Intressant, igår fick jag i mig nio koppar på dagen... Mår som vanligt. Löpingen var som vanligt, men alla är olika. :D
1962 • Laholm
#17
7 augusti 2014 kl 13:15
Gilla
@Insulinus. Du skriver att koffeinet påverkar vår basnivå i pigghet.
Vad är "basnivå i pigghet" ? Hur mäts den? Hur varierar den mellan olika individer? Vilka andra faktorer (blodsockernivå, sömn&vila, depression, temperatur , ev infektioner, fysisk aktivitet, etc ) kan tänkas påverka den? Det är t ex vanligt att man gör en sk "aktivering" i form av en promenad eller lättare jogg några timmar innan en fotbollsmatch där syftet är att "väcka kroppen". Jag tror att du har rätt med tillvänjning till koffeinet eftersom kroppen adapterar sig på liknande sätt i andra situationer, men här är behöver måttet dvs " basnivå i pigghet" förklaras. Tacksam om du orkar…!
1985 • Pussen
#18
7 augusti 2014 kl 14:28
Gilla
@Rer Rabe. Basnivå i pigghet var bara mitt uttryck för ditt normaltillstånd. Vad gäller mätning utav sådana saker så används objektiva mätredskap såsom RPE, Borg, VAS-skalor där personen själv skattar sin "pigghet". Den varierar ju extremt mycket från person till person baserat på flertalet faktorer där du nämner några.

Fysisk aktivitet påverkar ju givetvis också din pigghet, jämför t.ex hur pigg du är före och efter en fotbollsmatch ;)

Basnivå i pigghet är ju absolut inget vetenskapligt uttryck på något vis så någon bra definition har jag inte. Vad jag menade är den nivå av energi/pigghet du har i kroppen innan du blir van vid koffein.
1965 • Eksjö
#19
7 augusti 2014 kl 16:13
Gilla
1962 • Laholm
#20
7 augusti 2014 kl 17:43
Gilla
@ Insulinus, OK, men jag tror som sagt att din teori stämmer.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.