Löpning Träning 24 inlägg 12356 visningar

Nybörjare som behöver hjälp för att komma vidare

Agnes Hermansson
1994 • Landskrona
#1
27 november 2014 - 17:20
Gilla
Hej!

Jag är en tjej på 20 år som har joggat i snart i ett år och nu äntligen har nått mitt mål som var att jogga 40 min i sträck! :D Kanske inte världens bästa utveckling men jag är sjukt nöjd, har nog aldrig håll i något så här länge. Problemet nu är att jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Hittills har jag bara joggat mina rundor i ett snacktempo till jag kommit upp i 40 min men skulle nu gärna lägga in lite andra löptyper. Typ intervall, fartlek osv. Min enda tanke är väl att jag ska ha kvar ett långsamt pass i veckan där mitt mål är att kunna jogga 60 minuter. Men jag vill också bli snabbare samt att variera träningen. Så om någon kunde ge mig tips på ett träningsprogram med 3 träningsdagar i veckan samt beskriva de passen så skulle jag bli världens gladaste!
< < < 1 2 > > >
Agnes Hermansson
1994 • Landskrona
#21
27 december 2014 kl 19:37
Gilla
Men tips på vilken tidskategori jag ska ställa upp i? Har ingen som helst erfarenhet av detta
1984 • Stockholm
#22
27 december 2014 kl 21:20 Redigerad 27 december 2014 kl 21:29
Gilla
Jättesvårt att säga nåt om tid när det är så långt kvar. Jag har ingen aning om vad du kan tänkas landa på men det känns inte omöjligt att du går under 70 så anmäl dig dit du. Jag fegade mitt första Midnattslopp bara för att jag var osäker och så stod jag där med 8000 långsammare löpare framför mig när det var dags. Det sög ärligt talat. Startar du i 60-70-gruppen och går i mål på typ 1:15 så kommer du vara långt ifrån ensam och ingen kommer bry sig. Det är många som gör över 70min i startgrupper längre fram än så. Tänk på att många inte tränar mer än några gånger i januari och några gånger i augusti typ. När de anmäler sig är dock planen att träna 5 ggr i veckan ;)
Agnes Hermansson
1994 • Landskrona
#23
8 februari 2015 kl 21:18
Gilla
Hej!
Här kommer lite uppdatering. Träningen hitintills har gått bra men jag har börjat få problem med knäna när jag joggar och ibland även när jag bara är ute och går. Mitt mål är oförändrat (Midnattsloppet i år) men frågan är nu hur jag ska göra med träningen. Imorgon hade jag tänkt köpa gymkort och börja med konditionsträning på Crosstrainer och Spinningcykel istället + att börja styrketräna med koncentration på ben- och bålövningar.
Om man kör lika länge på crosstrainer och spinningcykel som man egentligen tänkt jogga kommer det då ha någon effekt? Tänkte i första taget bara köra konditions på gym (1-2 veckor) och sen lägga in ett lugnt joggpass i veckan. Tror ni detta är en bra plan? Totalt 3 pass kondition och minst 2 pass styrka
1973 • Järfälla
#24
9 februari 2015 kl 09:08
Gilla
Problem med knäna är tyvärr ganska vanligt. Det finns säkert din som är mer experter på knän än mig men jag har en massa erfarenhet av knäproblem och den säger följande:
1) Träna inte igenom smärtan, kör inte på för att klara av det och ta inte smärtstillande för att kunna köra passet. Detta är det absolut viktigaste, det är så lätt att köra på och för varje gång du gör det så förlänger du tiden tills du blir bra igen.
2) Alternativträna och lägg in inslag av löpning. T ex promenad och kortare sträckor löpning, eller när du är på gymmet så kan du ta några minuter på löpbandet då och då. Men tänk på punkt 1.
3) Viktigt med rätt styrka, oftast är det funktionell, utan några extra vikter förutom kroppen, som ger bäst resultat. Baksidan lår (som ofta är svag) kan vara ett tips att träna. Men det är allra bäst om någon som kan tittar på just din kroppsuppbyggnad och kan komma med tips på vad just du behöver stärka upp för muskler för att klara löpningen.

Du verkar ha insikten att ta tag i problemet direkt så det kommer säkert gå bra. Lycka till.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.