Skidor Skidor 46 inlägg 12943 visningar

Längdåkning för skåning

Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#1
11 februari 2017 - 23:31
Gilla
Jag har en ambition att någon gång göra klassikern och undrar hur man som skåning ska klara av Vasaloppet. Är skidtunneln i Göteborg det närmsta om man vill träna i snö? Känns sådär att köra så långt för ett spår på en dryg km. Hur gör ni som bor i södra Sverige när ni tränar inför Vasaloppet? Räcker det med rullskidor eller kör ni norrut flera gånger under vintern?
< < < 1 2 3 > > >
Walker67
1947 • Växjö
#21
20 september 2017 kl 20:52
Gilla
Susanne; hur har det gått med träningen ? Har du skaffat rullskidor och hur fungerar åkningen i så fall ? Stakning och stakning med frånskjut fungerar väl bra på rullskidor, men diagonalåkning är svårare att lära sig. Sen när du kommer på snö får du räkna med en omställning, då snöskidor lättare slinter bakåt vid frånskjut (rullskidor har bombfäste) så det gäller att träna mycket diagonal utan stavar första tiden på snö.
(har viss skidvana; 31 VL o 50 år på skidor)
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#22
26 september 2017 kl 10:45
Gilla
Tack för att du frågar Walker67! Skidåkningen har inte riktigt kommit igång. Sprang Lidingöloppet i helgen (gör klassikern) så nu är det dags för nästa gren. Jag var ute och testade åka inlines med stavar men det funkade inte. Jag har ett par gåstavar och de fäste inte i asfalt så jag fick inget frånskjut. Har också provat att springa med stavar och det var jättejobbigt! :) Eftersom det ändå är så kostsamt att göra klassikern har jag bestämt mig för att inte köpa rullskidor. Vi har tittat på var man kan åka norrut för träning och det beror ju helt på hur vintern blir. Hade varit skönt om det räcker att ta sig till typ Ulricehamn eller Jönköping. Tänker försöka få in två resor till snö och utöver det får det bli löpning, stakmaskin på gymmet och träning av armmusklerna.

31 VL...imponerande! Jag känner mest skräck inför denna utmaning. Det är så många timmar och till skillnad från VR så är det dessutom kylan man har att uthärda.
Walker67
1947 • Växjö
#23
26 september 2017 kl 22:54
Gilla
Kör du fullklassikern eller tjejklassikern ? Var Lidingöloppet nr 1 i din klassiker ? Jag försökte ta klassikern 1978-79. LL tycker jag var enklast och inte heller Vasaloppet var några svårigheter. Vätternrundan var lång, trots för lite träning (30 mil) lyckades jag ta den också. Sista provet var Vansbrosimningen och trots att jag tränat både ute och inne, klarade jag inte den(15-16 gr i vattnet och ingen våtdräkt) jag är en usel simmar och min kroppskonstitution är inte lämpad för simning. Så det blev ingen Klassiker, men jag är inte besviken för det, tycker egentligen inte simning hör hemma bland de övriga konditionsidrotterna. De plockade upp mig före Västerdalälven, lika bra det, annars hade jag druknat. Men de som är hyggliga simmare tycker ju att Vansbrosimmet är enklast.
Om du är bilburen finns det flera konstsnöanläggningar i Småland inom 20 mil från Malmö och sen tror jag Björnstorp/Ski Team Skåne ordnar en träningsresa till snön, kolla på deras hemsida när och vad det kostar och om det ingår instruktion i resan.
1965 • Sala
#24
27 september 2017 kl 10:38
Gilla
Susanne: "Eftersom det ändå är så kostsamt att göra klassikern har jag bestämt mig för att inte köpa rullskidor."

Jag tror du kommer att ångra det beslutet dagarna efter Vasaloppet om du nu inte har sådan tur att det blir en snörik vinter även i Skåne och du får den träning du behöver. Skidåkning innehåller rörelser som bara rullskidåkning kan efterlikna; stakmaskin och stavlöpning är bara komplement.
1981 • Göteborg
#25
27 september 2017 kl 14:24
Gilla
Kylan har jag inte upplevt som ett problem under Vasaloppet, med rätt klädval ska du i normalfallet inte behöva frysa, men det är ju individuellt om en fryser eller ej.

Jag använder på träning funktionsunderställ, t-shirt i funktionsmaterial om temperaturen är låg samt jacka + byxor med vindtät framsida + ett isolerande lager. Är det lite varmare stryker jag t-shirt, är det lite kallare lägger jag till en buff eller motsvarande i halsen. Mössa eller pannband.

Med den utrustningen klarar jag de flesta temperaturer som förekommer i södra Sverige och i de flesta fall första helgen i mars i Dalarna. Rörelsen och ansträngningen kan nästan garantera att en håller värmen, problemen kan uppstå när du står still.

De gånger jag fryser i samband med träning eller VL är efteråt, när aktiviteten stannat och energin är låg, då är det bästa att så snabbt som möjligt byta kläder/åka hem och duscha. Det är inte nödvändigtvis utomhustemperaturen som avgör om jag fryser eller inte, efter en tuff tävling/träning när jag springer vår/sommar/höst kan jag få samma känsla.
Walker67
1947 • Växjö
#26
27 september 2017 kl 20:04
Gilla
Det mest närliggande problemet är att få till en träning på barmark och sen på snö, så att man kommer någorlunda förberedd inför loppet.
Jag vill föreslå att som steg 1 börja med Tjejvasan alt ÖS för att skaffa sig nödvändig erfarenhet inför det "Stora loppet". Då får man en bra värdemätare var man står som skidåkare och har möjlighet att rätta till ev. brister inför debuten i VL och minska risken att råka ut för Repet.
Man kan mycket väl åka loppet utan rullskidträning förutsatt att man skaffar sig en bra konditionsgrund på barmark och hinner med ett antal mil på snö före loppet. Om man inte kan åka skidor på hemmaplan kan det kanske bli svårt att få ihop de 30-40 mil som rekommenderas, men snöträning är ett måste inför loppen samt helst ett seedningslopp på 40 km.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#27
27 september 2017 kl 23:43
Gilla
Är det verkligen så mycket vunnet att köra rullskidor? Meningarna hos er går isär men jag har fått för mig (utan att någonsin ha provat) att det är rätt stor skillnad på rullskidor och vanliga. Min sambo har ett par rullskidor liggande, rätt gamla, som jag ev kan använda. Men det kanske faller på att nya sorters pjäxor inte funkar på dom. Får väl kolla och i så fall köpa pjäxor snarast. Nu när jag är klar med träningen inför LL kan jag som sagt mer fokusera på nästa moment.

@Walker67 - VL är sista grenen i min klassiker och jag gör den riktiga. På VR fick jag någon sorts total energibrist efter 23 mil och fick vila upp mig i sjuktält. Sådant funkar ju inte på VL, kylan är min största oro. Jag är en riktig fryskyckling och hade på mig allt tänkbart på Vansbro. Händer och fötter är nog det jag har svårast att hålla varmt men värmekuddar funkar hyfsat.
Jag kommer förresten att delta i öppet spår och inte i riktiga VL. Jag håller med dig Per K om att det är när man är trött som man fryser. Så det gäller att energin räcker alla nio mil så man inte behöver stanna och vila lite. För då kommer jag garanterat frysa så det blir risk för bryt.

30-40 mil på snö finns inte en chans. Men det hade varit bra för självförtroendet att testa någon längre skidtur innan det är dags. Ska kolla de där bussresorna. Det lät intressant.
Tack för alla bra tips och info!
1965 • Sala
#28
28 september 2017 kl 08:23 Redigerad 28 september 2017 kl 08:26
Gilla
Susanne: "Är det verkligen så mycket vunnet att köra rullskidor? Meningarna hos er går isär men jag har fått för mig (utan att någonsin ha provat) att det är rätt stor skillnad på rullskidor och vanliga. Min sambo har ett par rullskidor liggande, rätt gamla, som jag ev kan använda. Men det kanske faller på att nya sorters pjäxor inte funkar på dom. Får väl kolla och i så fall köpa pjäxor snarast."

Ja, rullskidåkning är den absolut viktigaste barmarksträningen för en skidåkare. Den höjer också avsevärt kvaliteten på den antagligen ringa träning på snö du hinner få. Jag ser ingen här i kommentarsspalten som skulle motsäga det. Rullskidåkning är svårare än skidåkning men det ger dig bara ännu bättre balans på skidorna och därmed bättre möjlighet att tillägna dig god teknik. Om din makes rullskidbindningar inte passar dina pjäxor brukar det inte vara överdrivet svårt att byta ut bindningarna mot sådana du ska ha. Vad sitter det för bindningar på rullskidorna, och vilket bindningssystem har dina pjäxor?
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#29
28 september 2017 kl 11:07
Gilla
Jag vet inte om du har sett programmet "En klassiker" på SVT ? Där åkte bland annat Richard Herrey (med dålig teknik) Vasaloppet på ca 12 timmar.

Får du till tekniken så har du vunnit mycket men det blir ju svårt om du inte åker så mycket.
Walker67
1947 • Växjö
#30
28 september 2017 kl 21:09
Gilla
Det där med kylan tror jag inte är så stort problem, om du klarade Vansbrosimningen, som är mycket mer nerkylande än skidåkning. Det var kylan i vattnet som var bidragande orsak till att jag inte klarade det, men i VL har det ibland varit en 10-15 gr kallt och med extra vantar över skidhandskarna och skydd över pjäxorna har det fungerat utan problem. I och med att du åker ÖS behöver du inte oroa dig för att stå och frysa i backen utan du kan åka på hela tiden och hålla värmen. Jag tycker du kan lägga det åt sidan och fundera mer på hur du kan få till skidträningen.
Walker67
1947 • Växjö
#31
28 september 2017 kl 21:21
Gilla
Ett tips; Nu på lördag 30/9 kan du testa rullskidor kl 10-11 i Björnstorps IF.s regi, Lund. Det står inte men jag antar att det är vid Skryllegården i Södra Sandby, men det kan du kolla upp innan. Då kan du få känna på om rullskidor är något för Dig.
1965 • Sala
#32
29 september 2017 kl 09:38
Gilla
Walker67: "Med skidåkning på snö tränar du att åka utan bombfäste, att få en mer avslappnad stavföring (stavarna slinter inte som på asfalt) samt tränar upp ljumskarna, som alltid blir stela efter det första passen på snö."

Slinter stavarna på asfalten är spetsarna för trubbiga; då får man skärpa dem med t.ex. ett diamantbryne. Påfrestningen på ljumskarna kommer främst av diagonaltekniken som går att träna även på rullskidor sedan man blivit säker i dubbelstakning och dubbelstakning med frånspark.
Walker67
1947 • Växjö
#33
29 september 2017 kl 20:02
Gilla
Med 50 tävlingssäsonger på skidor kommer jag från en tid, då vi diagonalade mycket mer även på rullskidor, som kom på allvar på 70-talet. Då åkte man diagonal även på slätan, numera blir det bara i uppförsbackar bla pga rullskidorna rullar lättare idag. Jag kan inte minnas någon uppstart på skidor utan att jag blivit stel i ljumskarna även om jag kört en hel del rullskidor före.
Det beror på asfalten hur mycket stavarna slinter, på tät gammal asfalt slinter även vässade stavar, på asfalt med stora porer inte alls. Vid rullskidåkning får man vara beredd på "tjuvsläpp" på någon stav ibland och då är det bara att fullfölja rörelsen bakåt. I ett klassiskt snöspår händer det i princip aldrig att staven slinter utan där kan man i stället koncentrera sig på andra delar i åktekniken.
Men för Susannes del handlar det väl om att komma fram till om hon skall satsa på rullskidåkning eller ej - det andra får komma sen.
1965 • Sala
#34
29 september 2017 kl 20:53
Gilla
Walker67: "Då åkte man diagonal även på slätan, numera blir det bara i uppförsbackar bla pga rullskidorna rullar lättare idag."

Det beror på hur tröga hjul man använder och om man dessutom kanske använder en fartsänkande mekanik.

Walker67: "Jag kan inte minnas någon uppstart på skidor utan att jag blivit stel i ljumskarna även om jag kört en hel del rullskidor före."

Då har du kanske kört lite för hårt med lite för dåligt fäste.

Walker67: "Det beror på asfalten hur mycket stavarna slinter, på tät gammal asfalt slinter även vässade stavar,"

Så tät och gammal asfalt har jag aldrig åkt på.

Walker67: "Vid rullskidåkning får man vara beredd på "tjuvsläpp" på någon stav ibland"

Ja, det är inte som att staka på snö och kräver en lite mer omsorgsfull stavisättning, men tänker man på det är stavfästet inget man ständigt behöver oroa sig för.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#35
29 september 2017 kl 23:51
Gilla
Okej, ni har övertygat mig. Det får bli träning på rullskidor framöver. Och löpning. Och styrketräning på gymmet. Sista grenen, nu ger jag järnet för att få bästa tiden i min klassiker :)

@Jenny Svensson - Trevlig dag ni i Björnstorps IF bjuder på i morgon men tyvärr lite för långt bort för mig. Det får bli youtube för att få lite tips om åkteknik.

@MagnusH - tack jo jag har tittat på serien "En svensk klassiker" flera gånger. Det har varit både stressande och roligt att kolla på inför varje gren. Kul i alla fall som nybörjare att få en uppfattning om vad det är man ger sig in i :)

Det borde finnas en massa människor som gjort klassikern och som vill sälja sin utrustning. Letat runt lite på de kända säljsidorna men inte hittat något. Synd för jag kommer inte ha nytta av längdskidor efter ÖS. Om någon vet någon mindre känd sida man kan leta efter begagnat på så tipsa gärna!
1965 • Sala
#36
30 september 2017 kl 11:26
Gilla
Susanne, nu när jag har propagerat så mycket för rullskidåkning vill jag även att du ska vara medveten om riskerna med den aktiviteten. Läs t.ex. Per K:s första kommentar en gång till. Rullskidåkning är långt ifrån ofarligt; många är de elitskidåkare och motionärer som skadat sig ganska svårt under rullskidåkning. Exempelvis var det en skada från en rullskidolycka som ändade Björn Dählies elitkarriär. Ta det mycket försiktigt i början och använd skyddsutrustning. Var medveten om att det oftast tar lång tid att bli en skicklig rullskidåkare. Eftersom det är åktekniskt krävande är det viktigt att du tränar så ofta som möjligt; hellre i början många korta pass än få och långa.

Håll oss gärna uppdaterade om din träning och återkom med frågor om och när de dyker upp! Låt dig under tiden inspireras av utmärkta skidåkare som Per Elofsson: https://www.youtube.com/watch?v=iklPCny0fF0
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#37
30 september 2017 kl 15:46
1 Gilla
Tack Magnus för varnande ord. Jag ska vara försiktig. Här omkring är det ganska plan mark att köra på och jag tänker att det väl inte är mycket värre än inlines som jag har åkt en del. Jag kommer inte köra särskilt fort. Det ser väldigt lätt ut när jag tittar på Per E i länken men som med allt annat så är det såklart inte det när man själv ska göra det sedan. :)
Jag återkommer med info om hur många vurpor, blåmärken och skrapsår det blir. Ha ha!
Walker67
1947 • Växjö
#38
30 september 2017 kl 19:31
Gilla
Även om det kostar en slant att skaffa sig nya skidor är det väl investerade pengar under förutsättning att du får ett par skidor som är avpassade till din vikt, åkteknik. Det säkraste är att vända sig till en etablerad skidbutik tex Huselius skidsport eller Pölders Sport som hjälper dig att ta fram ett par skidor som passar Dig. Detta är den viktigaste förutsättningen för att du skall få en trevlig resa från Sälen till Mora.
Med bra utrustning finns det chans att du blir biten på längdåkning och behåller din skidutrustning för många trevliga skidmil framöver.
Om din budget är begränsad skulle jag hellre prioritera bort rullskidor och lägga de pengarna på skidutrustning avpassade för Dig.
Köper du paket skidor, pjäxor, bindningar får du rabatt upp till 1000 kr tex kostar Pölders Salomonpaket 2999, som annars skulle kostat 3900 kr var för sig, enbart skidan kostar 1999 kr. Sen har butikerna ibland restskidor från förra året, som är kraftigt rabatterade, fast där är det inte säkert att det finns skidor som passar dig.
Bara för att man bor i Skåne behöver man inte välja bort skidor, skidintresset är större där än du kan ana. :)
1965 • Sala
#39
30 september 2017 kl 20:29
Gilla
Väl bekomme, Susanne. Det är bra att du har åkt rullskridskor tidigare, och även om rullskidåkning kanske inte är mycket värre så tror jag att du kommer att tycka att det är värre. Är din makes rullskidor mycket lättrullande kommer du att behöva söka upp lättare uppförsbackar för att träna diagonalåkning. Klarar du dig undan med blåmärken och skrapsår kan du se det som att det har gått bra. Plogbromsning är viktigt att tidigt träna på vilket Eirik Brandsdal visar här: https://www.youtube.com/watch?v=xxrk-xdfNUE

Walker67: "Med bra utrustning finns det chans att du blir biten på längdåkning och behåller din skidutrustning för många trevliga skidmil framöver."

Det kan mycket väl hända och har tidigare hänt många.
Richard Nordberg
1966 • Malmö
#40
18 oktober 2017 kl 19:53 Redigerad 19 oktober 2017 kl 17:40
Gilla
Bild uppladdad av Richard Nordberg
Jag bor själv i Malmö och arbetar som personlig tränare i Lund. Jag ordnar en träningsresa för längdåkare i norska Sjusjøen - snösäkert och med fantastiska spår. Resan är mest tänkt för åkare från södra Sverige som inte har tillgång till riktig snö. Det blir 2 teknikpass à 3 timmar + 2 kvällspass med uppföljning och diskussion. Kontakta mig för mer info och anmälan, nordbergrichard@gmail.com eller 0739752511. Kolla också in min Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/122372401803134/
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.