Löpning Träning 229 inlägg 15194 visningar

Vill tjejer hävda sig mot killar i tävlingar/lopp?

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
29 november 2017 - 01:31
Gilla
Jag har läst diverse bloggar och lyssnat på en del poddar om både motionär och elitlöpare. Och jag har märkt att när tjejer ska beskriva sin insats i en tävling/motionslopp så brukar dom väldigt ofta tycka att det är jätteviktigt att dom springer om eller "plockar killar" under loppen. Jag bara undrar vad detta kommer ifrån? Hur tänker ni? Är det roligare att springa om killar? Jag personligen struntar fullkomligt i vilka jag springer om eller bli passerade av under lopp. Jag bryr mig bara om min egen tid eller att få ett trevligt lopp.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Kurre Bussman
1956 • Karis
#21
30 november 2017 kl 10:22
Gilla
#20 Låter obehagligt. Kanske det ändå sen inte är så ovanligt, man bara int observerar vad som sker i omgivningen då man är fokuserad på sitt eget.

Vore det på plats med en liten "metoo" för kvinnor om karlar som int kan uppträda i motionslopp!?
Det borde ju vara nolltolerans då alla betalar för sitt deltagande och har rätt att göra sin prestation utan att den medvetet påverkas/saboteras av andra!
Marcus
.
#22
30 november 2017 kl 11:31
1 Gilla
Intressant. Jag har inga problem med att tjejer springer om mig, det är oundvikligt i mitt tempo och dessutom tycker jag bara det är roligt att se.

Jag tycker också det är roligt att se vissa killar som pressar sig extra för att hålla jämna steg med vältränade tjejer för att sedan stumna av helt, haha.
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#23
30 november 2017 kl 14:54
2 Gilla
Fast är det inte en "underdog" grej att tjejer blir lite extra glada när de springer om killar? Lite som att vi vart så exalterade med krigsrubriker i pressen när svenska fotbollslandslaget faktiskt bara kvalade till VM?
Eller tänk om ni grabbar sprang om en kenyan? Det finns säkert massa långsamma kenyaner men ni skulle nog ändå sträcka lite extra på er när ni passerade en....
Jag är både äldre och kvinna och ingen väntar sig att jag (som inte är gammal löpare bara gammal ;-) ) ska passera någon. När jag väl gör det så är det extra kul om det är en yngre kille än en jämnårig tant.
1969 • Bara
#24
30 november 2017 kl 15:23
2 Gilla
Efter att ha följt den här tråden är det inte utan att man känner sig speciell. Nästa lopp vet man att många är ute efter att plocka en. Jag kommer att träna extra mycket.
Åsa
1983 • Fagersta
#25
30 november 2017 kl 16:11
1 Gilla
#19 Det var inte i starten, vilket jag då nog inte ens hade reflekterat över en "närstrid". En av gångerna var på ett 10km lopp, sista 2km var det två äldre herrar som skulle om mig och la sig framför, för att sedan sakta ner tempot. Varpå jag surna till och drog iväg i 3:55 fart, då drog en av dem om och la en armbåge i sidan på mig. Och typ hånskratta. Det var bred grusväg och plats för minst fyra i bredd. Jag vann dock över dem vid upploppet... och just där och då kände jag mest uppgivenhet. Ingen segersötma. Nåväl, i regel är draghjälp eller sällskap av herrar guld. Alltid trevligt med pigga löpare.
1985 • Handen
#26
30 november 2017 kl 20:00
2 Gilla
Nu saknar jag erfarenheter av just detta fenomen, om det ens är ett men rent allmänt så tycker jag att folk är otrevligare ju kortare loppet är
Oldboy
1952 • Danderyd
#27
1 december 2017 kl 01:03
2 Gilla
Har inte märkt av någon "könskamp" i spåren. Alltid roligt att springa om nån, särskilt i senare delen av lopp. Men de enda som är "viktiga" är de män som springer i min egen åldersklass. Och i viss mån de som är äldre, det svider lite att förlora mot en 70+löpare. Utom Anders Hansson från Vilsta, han är suverän.
Tjejer gillar jag att ha i sikte, särskilt de som har hästsvans (sic!). De har nämligen ofta en bra stegfrekvens (brukar vara kortare och lättare) och hästsvansen vippar i takt och gör det lättare att hålla uppe min egen stegfrekvens som ofta sjunker en del mot loppets senare del. Dessutom är tjejerna färre i min fart och därför lättare att hålla reda på.
Åsa
1983 • Fagersta
#28
1 december 2017 kl 06:06
2 Gilla
#27 som en metronom! :-)
1974 • Hägersten
#29
1 december 2017 kl 09:35
Gilla
Bryr mig inte så mycket vem jag passerar - alla ryggar räknas, även om andra tjejer ju innebär placeringar. :)

Däremot blir jag ett halvår senare fortfarande arg när jag tänker på speakern i ett lopp i somras som menade på att det var tur att en kille passerade mig (tror jag, men vet inte om han passerade fler tjejer bakom min rygg) på upploppet, för annars skulle han minsann få höra att han blivit slagen av en tjej!?!
1971 • Nykvarn
#30
1 december 2017 kl 10:27
2 Gilla
Jag har själv inte märkt av fenomenet.

Mina övriga tankar. Om loppet har gått bra försöker jag alltid göra mitt allra bästa och verkligen avsluta starkt, definitivt på ett lopp där jag har ett PB i sikte. Det innebär då att jag tar i precis allt jag har i spurten/på upploppet. Har jag en löpare framför mig ser jag det som en hjälp och jag gör mitt yttersta för att komma ikapp och förbi. Har jag en löpare precis i rygg gör jag mitt yttersta för att hålla den löparen bakom mig. Givetvis hindrar jag inte löparens väg men jag tar i allt jag har.

Om jag kommer på plats 99 eller 100 spelar ingen roll i det läget. Om det är en kille eller tjej framför mig eller i rygg spelar heller absolut ingen roll och jag är inte det minsta "rädd" att få "tjejpisk". Det finns ett antal tjejer i Sverige som är snabbare än jag och de har då tränat för det. Dumt att bli upprörd över det :)

Jag försöker generellt peppa löpare omkring mig på lopp, både tjejer och killar, vid en spurt som ovan finns såklart inte det fokuset men då blir det alltid ett "bra jobbat" till vederbörande efter målgång.

Att en speaker på ett lopp pratar om att "bli slagen av en tjej" som i #29 är naturligtvis helt förkastligt.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#31
1 december 2017 kl 11:15
Gilla
När män talar om att bli slagen av en kvinna så syftar det ju snarare på att skämta om mäns sårbara ego än om kvinnors dålighet. Det ironiska är ju att kvinnor verkar vara mera lättstötta numera :)

1986 • Hyltebruk
#32
1 december 2017 kl 11:26
14 Gilla
#31. Du kanske tolkar det så. Jag tolkar absolut kommentarer om "tjejpisk" som nedvärderande mot tjejer, för det påstår att att tjejer/kvinnor generellt är sämre än killar/män, och då inte bara inom löpning. Ungefär som Emanuels Karlstens resonemang om att fotbollsspelare skriker "hora" eller "flicka" till sina motspelare, för att markera att de inte bara är dåliga män, utan ännu värre: kvinnor.

Kvinnor är inte mer lättstötta nu mera. Nu mera kräver kvinnor respekt. Några tusen år för sent.
1984 • Sösdala
#33
1 december 2017 kl 11:40
Gilla
#31 Men i processen så använder man en massa människor som dåliga exempel. I deras närvaro. Har full förståelse för att man snabbt tröttnar på sådant beteende.

Vad gäller ursprungsfrågan så har jag sett betydligt fler exempel på herrar som har svårt för att acceptera att damer springer eller cyklar om dem än tvärt om.

Själv har jag inga större problem med att någon springer om mig överhuvudtaget, utan försöker se det som en möjlighet att ta en rygg att hänga efter när jag är trött. Om det inte är någon som bufflat sig en massa i onödan för att köra om enligt en del exempel här ovan. Dem vill jag också gärna sätta på plats om jag har möjlighet. Nästan alltid män.

Som av en händelse så minskade de tillfällen när jag blev behandlad så betydligt under tonåren när jag växte till mig så att jag inte längre var ett ofarligt byte. Tyvärr så kommer de flesta kvinnor aldrig upp i den längd och axelbredd att den effekten uppstår.
1973 • Åkersberga
#34
1 december 2017 kl 12:04
Gilla
Jag "skäms" nästan när jag springer om någon i andra halvan på ett lopp för vet hur jobbigt det är mentalt när man själv blivit omsprungen, om det nu inte är en vän/klubbkamrat som man vet är snabbare, och det oavsett kön.
Men jag springer om ändå när det går för PB:s skull så jag får kvitto på att träningen gett resultat :-))
1994 • Västerås
#35
1 december 2017 kl 12:50
1 Gilla
Det har väl sagts lite redan, men jag blir ofta lite mer mallig när jag springer förbi seniga snubbar som springer i kortbyxor på vintern eftersom
a) Den hybris vi tjejer fått hantera och bekräfta av killar i allmänhet under t.ex. idrotten i skolan gör att man blir lite sugen på att uppleva samma hybris själv
b) Killar har biologiskt mer förutsättningar (som redan sagts här), och då är det klart att man blir stolt när man dundrar förbi
c) se punkt a igen och igen och igen

Och det är ju inte riktat mot den enskilde individen, herregud. Oavsett vem jag springer om är det självklart kul, men jag måste erkänna att det känns lite roligare att springa om en snubbe, men det ligger kanske mest i mina erfarenheter med hybrisdrabbade män och inget annat :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#36
1 december 2017 kl 12:53
1 Gilla
OT: Nu börjar tråden glida mot lättstötta och/eller buffliga personer och jag kommer då att tänka på en berättelse från Tjejmilen om ett fasligt knuffande och trängande före och efter start. Nu drar ju olika arrangemang lite olika samlingar människor till sig men den och liknande berättelser har fått mig att tro att enkönade tävlingar/arbetsplatser/skolklasser etc oftare har ett sämre klimat än väl blandade. Det känns därför bra att andelen kvinnor som deltar i motionslopp mm har ökat betydligt de senaste decennierna. Särskilda tjejlopp? På gott och ont. Det finns enstaka veteranlopp också. På gott och ont.
1974 • Hägersten
#37
1 december 2017 kl 13:03
Gilla
#32 Instämmer! Precis så.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#38
1 december 2017 kl 13:43
Gilla
#32 Är männen kvinnor för att de är horor? Och det skulle va värre än att vara hora? haha

1986 • Hyltebruk
#39
1 december 2017 kl 14:12
8 Gilla
#38
Du har tappat mig. Och eventuellt något annat också.

Fatta du inte att nedsättande uttryck som består av "kvinnliga" objekt eller adjektiv som "tjej-pisk", "flicka", "hora" eller för all del "som en kärring" är nedsättande mot kvinnor i allmänhet?


Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#40
1 december 2017 kl 14:34
1 Gilla
#39 Nej inte i allmänhet. Alla kan ju va en kärring, hora etc. Flicka har jag dock aldrig hört. Det tror jag är påhitt för att krydda texten.

Det är ofta negativt att vara en kärring inom kampsport. Damfotbollen har ju typ samma språkbruk som herrarna. Kränker de också kvinnor i allmänhet eller är det bara männen som är skyldiga?

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.