Löpning Övrigt 103 inlägg 21520 visningar

Konditionen hos folk i allmänhet?

Lars M
1977 • UPPSALA
#1
8 september 2019 - 17:03
1 Gilla
Eftersom många, mig inklusive, jämför sig med andra är det lätt att bli fartblind och tycka att "alla" andra är så mycket snabbare och bättre. Om vi tar ner det några snäpp och kollar på befolkningen i stort - hur stor andel skulle då klara 1 km, 5 km, 10 km, halvmara eller marathon på en viss tid? Vi kan ta maxtiden på Stockholm marathon som grund, dvs ett tempo på ca 8:30 min/km.

När jag började träna kanske jag skulle kunna klarat en km på 8:30 med växlande jogg och gång, men det är mycket tveksamt. Aldrig att jag hade klarat 5 km på 42:30.

Så hur tror ni det ser ut i befolkningen allmänt? Visst blir det bara spekulationer nu, men få se om vi kan komma fram till någon rimlig gissning. Någon kanske har sett en riktig undersökning på detta?

1 km på 8:30
5 km på 42:30
10 km på 1h 25 min
Halvmarathon under 3 timmar
Marathon under 6 timmar

Jag är inte säker på att ens 5-10% klarar milen under 85 minuter. Eller är jag för pessimistisk? Många som motionsspringer har ofta sträckor runt 5km.

Kollade lite snabbt på Blodomloppet i Uppsala som 2018 hade över 12000 deltagare. Cirka 4000 sprang/gick utan tidtagning. Nästan alla som sprang milen med tidtagning (strax under 3000) klarade milen under 85 minuter.

4041 av 5072 personer, dvs ca 80%, klarade 5 km under 42:30. Dessa borde rimligen vara mer representativa för normalmotionären.

Nu är detta då säkert personer som åtminstone har lite träning i kroppen. Så vad gäller allmänt?
Kan över hälften verkligen klara en km på 8:30?

Enbart några procent som kan klara milen på under 85 minuter?
Halvmara - Pratar vi en halv procent nu?

Varför frågar jag då detta? Som lite pepp för alla därute som sliter på och, precis som jag, jämför sig med andra. Bara att klara milen är ju egentligen bra!
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Sniberup
1971 • Gästrikland
#21
9 september 2019 kl 19:48
Gilla
#20
Om du har noterat att det handlar om tiden på 1609 meter så är du rätt ute.
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#22
9 september 2019 kl 19:51
Gilla
Aha, en engelsk mil ..
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#23
9 september 2019 kl 21:23
Gilla
Den bästa första halvmilen jag gjort ligger på 27:35 dvs 5:31 min/ km - det motsvarar alltså 8:53 i tabellen då ?
Lars M
1977 • UPPSALA
#24
10 september 2019 kl 09:04
Gilla
#23 stämmer. Så du springer bättre än hälften av alla 30-åriga män och enormt bra för din åldersgrupp.
1972 • Chavenay
#25
10 september 2019 kl 10:20
Gilla
Som många andra här så gillar jag den där tabellen. Om jag tar mitt bästa 5K lopp (träning) så har jag fixat 4'09/km i snitt, som då omräknat till engelska mile blir 6'38/mile.

Min 47e födelsedag hägrar, men jag känner mig yngre när jag ser att det motsvarar topp 1% i årsgruppen 27-31.

Då skall vi kanske ockå ha i åtanke att testet gäller snitt-tiden på bara 2 miles (typ 3.2km). Ansiktet ser ändå betydligt mer skrynkligt ut nu än det gjorde för typ 20 år sedan... :-)
Rebecka Svensson
1989 • Karlshamn
#26
10 september 2019 kl 10:56
2 Gilla
Jag tror att den större andelen hade klarat de tidsgränserna om de bara hade tagit sig ut. Min uppfattning (efter att ha försökt få med ett stort antal vänner ut på några rundor) är att många har ett "allt eller inget"-tänk som i kombination med prestige sätter stopp innan de ens knutit på sig skorna. En rädsla av att misslyckas eller känna sig värdelös gör att många stannar inne och ger det inte ens ett försök.
Jag tror att "no pain no gain"- mentaliteten gör stor skada på gemene mans motivation och sätter målbilder i människors huvuden som gör att de känner att det är ouppnåeligt i vilket fall, så varför ens försöka? Det ger en "vi och dom"-känsla.
Jag lägger själv noll procent prestige i mina träningspass. Det gör att jag endast har glädjen kvar, vilket lett till att jag sedan dess inte längre går in och ut ur perioder av träning.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#27
10 september 2019 kl 16:28
Gilla
Försöker begripa mig på tabellen fortfarande, tror inte jag som 40-åring hörde till top 1% av kvinnorna så uppenbarligen räknar jag ju fel (26:07 på 5km ger en engelsk mil på 8:21?) någonstans?

Hur som helst tror jag att vi som tränar underskattar stillasittandets effekter. Vi är vana vid känslan av att det är jobbigt och kan skilja (nåja) på de olika ansträngningsgraderna. När jag startade om nu efter graviditeten och en lång, ofrivillig totalvila blev jag påmind om hur obeveklig gravitationen är och hur tröstlöst det kändes att ta i så man nästan kvävs, bara för att inte komma framåt fortare än 9:30/km - i bästa fall!
Tack och lov går det över ganska fort, kroppen är en fantastisk manick på det viset, men det gäller ju att våga och redan där tror jag de flesta faller ifrån.

Egentligen borde alla försöka få med sig en ny löpare ut varje månad, invig en ny person till löpningens magi varje månad. Det borde gå ganska snabbt att konvertera hela landet till löpare på det viset :-)
1972 • Chavenay
#28
10 september 2019 kl 17:06
1 Gilla
#27
Du läser tabellen på samma sätt som jag gör och du hamnar i toppskicktet med dina 5'13/km. Det tycker jag inte är så underligt. Det är ju en bra tid. Känner många män i 40-50 årsåldern som inte springer på den tiden och som ändå sportar regelbundet. Huvudaktiviteten kanske inte är just löpning för dom, men de är inte alls några soffpotatisar jag snackar om.

Tycker som du att man borde försöka få med sig mer folk på sina turer. Vi är 3 som ofta springer tillsammans och vi försöker få med andra (precis som de första två fick med mig). Men det är inte lätt att övertyga folk. Precis som tidigare sagts är rädslan för att göra bort sig, för att inte räcka till eller för att göra turen tråkig för polarna stor. Jag kände mig likadan. Dessutom tar det ju lite tid att komma ikapp. Dock går det ju med fördel att t.ex. göra återhämtningslopp med relativa nybörjare. I den mån det är nödvändigt kan man ju springa hemåt efter 5km och vänligt följa med polarn och sedan fortsätta några km till på egen hand.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#29
10 september 2019 kl 18:24
Gilla
#28 Tiden är bra, den är jag nöjd med men med tanke på hur många som springer om mig på Blodomloppet osv kändes det ändå inte som en top-tid. Men jag har gärna fel i det här fallet :-)

Precis så kände jag också, men ultralöpare är fantastiskt bra sällskap att lära sig av. Joggar och går om vartannat, glatt pratandes och plötsligt har man sprungit både längre och fortare än man själv trodde man kunde. Och man hade kanonroligt undertiden!
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#30
10 september 2019 kl 22:06
1 Gilla
Om man använder andra som en måttstock på hur "bra" man själv är så är man med en gång ute på djupt vatten. Alla har vi olika förutsättningar både i form av inre och yttre det är utifrån dessa som vi kan planera och genomföra träning och tävling och i det långa loppet känna oss stolta över vad vi åstadkommer oberoende av vad vi vad springer på för tid eller vilken placering vi hamnar på. Det är ju det som är grejen.

Att utifrån en tabell, där tider och procent tvådimensionellt presenteras, värdera sin egen prestation blir således ur mitt perspektiv bara fånigt.
Walker67
1947 • Växjö
#31
11 september 2019 kl 00:50
Gilla
Jag anser att det effektivaste sättet att öka den allmänna konditionsnivån i Sverige och världen är att motivationen att röra på sig sitter i en app. på mobilen. Det var fantastiskt när Pokemon Go lancerades och fick många barn, ungdomar och vuxna aktivera sig och komma ut och leta efter "figurer". Något liknande borde introduceras, där det gav hög status om man fick många km att skicka in till en landsomfattande tävling. Som det är nu är det ett måste att mobilen måste finnas med oavsett vad man sysslar med, så därför hoppas jag att något liknande snart dyker upp.
Black Lodge
#32
11 september 2019 kl 08:09
Gilla
# 31 Tänk om man också kunde få till i appen att man fick poäng för det skräp man plockade upp medans man var ute och rörde på sig.
1972 • Chavenay
#33
11 september 2019 kl 08:11 Redigerad 11 september 2019 kl 08:15
1 Gilla
#30
Till syvende och sist tror jag att ALLA här håller med dig och faktiskt "arbetar" på samma sätt. Iaf. när vi talar om oss motionärer oavsett nivå.

Är fullständigt övertygad om att ingen av oss försöker sätta oss själva på en piedistal genom att jämföra med andra (framför allt då genom jämföra med mängder av människor som - tyvärr - inte motionerar alls.

Däremot är det (iaf. för min egen del) någorlunda intressant att se hur man rent generellt står sig jämfört med andra. Lika övertygad är jag att de allra flesta här inne jämför sina egna presationer från vecka till vecka och månad till månad för att se vilka eventuella framsteg man gör. Det är en härlig känsla att slå att PR på en runda oavsett längd och då är det nog inte många som bryr sig om huruvida detta motsvarar topp 10%, topp 50% eller lägre jämfört med övrig befolkning. Just där, just då är man mästare oavsett.

Walker67
Även om jag själv inte var så begeistrad av just Pokemon Go så hade spelet en del fördelar. Det måste finnas sätt att få folk att ge sig ut mer, om än bara för en promenad. Allmänhälsan blir ju bara värre och värre och här i Frankrike hörde jag så sent som för någon dag sedan att en femtedel av barnen är överviktiga och att vi följer en trend liknande som tydligen är otäckt lik den de hade i USA för några decennier sedan. Det är sannolikt likadant i många andra länder i resten av Europa. Mobiltelefonerna har säkert en stor del i det.

Kanske var det bättre förr (!?) när man sprang ut och lekte kurragömma med granngänget, spelade innebandy på garageinfarten eller tog cykeln till närmsta lekplats/fotbollsplan och roade sig. Oroande att se hur stillasittande många ungdomar - och äldre för den delen - har blivit.

#32
Försöker men "gillaknappen" som jag trycker på för ditt inlägg vill inte registrera. Det vore helt fantastiskt. Gillar de olika "challenges" som ordnas här och var. I Spanien i somras hade de dragit igång en kampanj om att alla skulle plocka upp minst 3 bitar skräp var (utöver det de själva tagit dit naturligtvis) och slänga. Det var en hel del som anammade detta, bl.a. min familj. Behövde inga poäng för att det skulle kännas bra, men en App som på något sätt räknade poäng och credits skulle säkert få en hel del till att börja rensa på gator, stränder och i skogar.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#34
11 september 2019 kl 09:04
3 Gilla
Jesper, ett sätt skulle ju kunna vara att de som anordnar löpargrupper och gemensamma träningar sänker kraven så att nybörjare också kan vara med. Jag vet inte hur många gånger jag gått med för "alla kan vara med" och så visar det sig att det de kallar "den långsamma gruppen" i bästa fall snittar 7 min/km - på uppvärmningen!
Sätt det i relation till vilka farter en total nybörjare klarar av.

Även om folk vill ge sig ut och springa vet de inte hur man gör, och de löpargrupper som finns är tyvärr ganska exkluderande. Åtminstone de jag hittat. Jättetrevliga människor, supertrevliga grupper i övrigt. Men inget för nybörjare.

Jag är medlem och admin i en grupp på Facebook för långsammare löpare och personer med ambition att en dag börja med löpning, så jag vet att jag inte är ensam om att uppleva det här. Vi är några tusen vid det här laget som enats om att långsamt också är framåt. Det saknas inte ambitioner där ute i stugorna. Det som saknas är någon som fångar upp de här personerna, som förstår att för vissa är 9 min/km racerfart. Då kan man inte bränna av uppvärmningen i 7 min/km för då lämnar man halva gruppen åt sitt öde, och så får man springa själv.
merlin
1985 • Karlsborg
#35
11 september 2019 kl 12:05
Gilla
#30. Jag håller inte alls med. Att jämföra sig själv med andra och överhuvudtaget jämföra saker är ett mänskligt fundament och en inte så liten del av hur vi tänker och agerar. Den som inte jämför sig ljuger med allra största sannolikhet (eftersom våra hjärnor trots allt är hyfsat lika på den biten).

Dessutom är det ju väldigt bra att kunna mäta folkhälsa eftersom en sjuk befolkning är dåligt på så många sätt. Både för människor välmående och för ekonomin. En frisk individ som äter hälsosamt och har en hälsosam vikt samt motionerar regelbundet kan utan problem jogga ett par kilometer.

merlin
1985 • Karlsborg
#36
11 september 2019 kl 12:09
1 Gilla
#34

Det finns ju dock faktiskt en hel del löpgrupper för nybörjare där man främst kör intervaller så att alla kan springa i sitt tempo.

Man ska man lägga upp en löpgrupp krävs ju en hel del planerande. En snubbe som spelat fotboll regelbundet till 20 års ålder för att sedan solkat ner sig i 15 år brukar ändå relativt snabbt kunna jogga i ett hyfsat tempo utan att avlida. Det är stor skillnad mot personer som aldrig någonsin konditionstränat och ska börja i 40-50 årsåldern.

Här tycker jag mtb-cyklistgrupperna ändå visat att det funkar med sina nybörjargrupper. Man cyklar på led och stannar upp för att vänta in
1954 • Falun
#37
11 september 2019 kl 12:39
4 Gilla
Jag var inne lite på samma tankegångar som #33 skriver. Att vi motionärer är mycket bättre än vad vi själva uppfattar oss som. För här på jogg.se och på träningar och tävlingar möter vi nästan bara vältränade individer och då får man lätt uppfattningen att man springer långsamt och tränar väldigt lite. Då glömmer man lätt bort att de stora flertalet inte tränar alls.
1971 • Nykvarn
#38
11 september 2019 kl 14:21
2 Gilla
#34, #36
Kan komplettera med lite egen erfarenhet som gränsar till detta. Jag bor på en ganska liten ort, ca 10.000 invånare. En person från Dalarna flyttade hit och ville ha träningssällskap och skapade då en Facebook-grupp "Löpning ortsnamn" i syfte att samla folk till gemensamma träningspass. Enligt honom så finns det en mycket stark tradition i Dalarna med gemensamma träningar för motionärer (han kommer från Mora). Då han flyttade hem till Mora med familjen igen fick jag ta över admin-rollen för gruppen och många där jag bor vet att jag springer "väldigt mycket" (åsikten hos dem som inte tränar precis som Leif är inne på i #37) medans mina ca 50 km/5h/vecka är ganska liten när jag jämfört mig själv med andra på jogg.se

För att inte bli för långrandig så testade jag ofta att lägga ut inbjudningar till gemensamma träningspass, det spelar ingen roll att jag alltid skrivit att tempot anpassas så att alla kan hänga med, rundorna läggs upp så att man kan avvika efter en del av sträckan etc, många gånger fick jag ingen respons alls, andra gånger fick jag respons av de som redan springer regelbundet och ganska mycket och som jag ändå tränar med ibland.

Jag har hört på omvägar att folk "inte vågar", att de tror att de kommer sinka alla andra o s v, och förmodligen är det så om man är absolut nybörjare vilket ingen av de ca 50 medlemmarna i gruppen är. Efter några försök har jag i princip givit upp ambitionen om gemensamma träningspass och lägger bara ut information om lite trevliga lokala lopp med mera i gruppen.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#39
11 september 2019 kl 14:56
Gilla
#35

Konstaterar att suget efter att svara en påhittad karaktär som inte loggar sin träning här, och som inte läser in vad jag skriver, samt delvis kallar mig lögnare (?) är totalt ointressant.

#33

Tack för bra svar! Jag hoppas att du har rätt men är aningen skeptisk. Vi lever i ett tidevarv där instagram, FB etc uppmanar till jfr och där många människor söker bekräftelse av andra löpare i det här fallet. Den inre utvecklingen och drivkraften brukar desvärre inte alls stå i centrum.
merlin
1985 • Karlsborg
#40
11 september 2019 kl 16:05
Gilla
#39 Haha ja, men lite sug har du allt eftersom du svarar!

Att vara "lögnare" och att "ljuga" anser inte jag vara riktigt samma sak. Jag ljuger förmodligen om många saker, precis som alla andra. Ingen skillnad där heller. Men du kanske är undantaget som aldrig ljuger. Då ber jag ödmjukast om ursäkt.

För övriga mänskligheten påstår jag ändå att jämförelse är något vi alla sysslar med och att det inte finns något moraliskt fel i det. Jämförelse betyder inte heller att din eller andras prestation förminskas.

Nu blir det här förmodligen provocerande. Men jag slänger ur mig här att Kipchoge är en mycket bättre maratonlöpare än jag. Han slår mig ju ändå med 1,5 timme!

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.