Löpning Kom igång 24 inlägg 8998 visningar

Börja springa på en budget?

Antarktis
#1
30 september 2020 - 17:46
Gilla
Jag vill (måste) börja motionera och löpning verkar vara ett mycket vettigt val. Jag vill gärna springa utomhus och det är mest asfalterade vägar där jag bor. Jag har sprungit några gånger hittills och 2.5km är ungefär så långt som jag kan springa långsamt utan uppehåll så det verkar vara en bra startrunda. Planen är att succesivt öka distansen när jag klarar att relativt bekvämt springa på under 5 min / km, dvs 2.5km på mindre än 12:30, med det är en bra bit kvar till dess, springer på 16 minuter nu.

Hursomhelst, jag är studerande och jag lever på en BUDGET. Löparskor är ju som alla vet otroligt dyra men bra skor är ju viktigt, speciellt för mig som väger en del samt springer på asfalt.

Det börjar ju även bli kallt ute och då kanske man måste investera i speciella kläder samt andningsmask för att inte dra ner jättekall luft i lungorna.

Jag undrar om någon har några råd för hur jag ska gå till väga för att kunna få tag i ok utrustning utan att behöva bli helt ruinerad. Finns det några billiga och bra skor som funkar för nybörjare som springer ca 3 ggr i veckan? Vilka kläder ska jag investera i till vintern? Behöver jag en andningsmask eller hinner man bli "härdad" (om man nu kan bli det) innan det börjar bli minusgrader?

Jag skulle verkligen uppskatta alla råd och tips som ni erfarna löpare kan ge mig, men det viktigaste är att det är så pass billig men ändå ok utrustning som möjligt.

Tack så mycket för hjälpen!!!
< < < 1 2 > > >
HCL
1966 • Landet
#21
2 oktober 2020 kl 11:39
Gilla
#Kalle vad är din löparbudget?
Ett par bra skor till ok pris kan t.ex. vara Nike Pegasus 36 https://www.keller-sports.se/p/nike-air-zoom-pegasus-36-loeparskor-RSCNIJ74000.html

Men 900kr för ett par skor kanske är för mycket?

vad det gäller handskar så använder jag själv bomulls trädgårdshandskar för typ 15kr https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/herrklader/arbetshandskar/tradgardshandskar/bomullshandskar-903013/
Desmond
1963 • Hällefors
#22
3 oktober 2020 kl 17:09 Redigerad 3 oktober 2020 kl 17:11
1 Gilla
Började löpträna igen när jag var student (ja, studerade som 50+...) Så jag tog det snålt i början, och gör det fortfarande. Har aldrig betalat över 500:- för ett par skor, alltid köpt på rea, förrförra årets modell. Alla kläder är köpta på rea, Sportamore outlet och Timarco premium outlet blev mina viktigaste butiker. Här på jogg får man ibland tips på skor på rea.
Det viktigaste är att inte köpa något förrän att man vet säkert att man behöver det. Och om man vet att man behöver något, så köper man fler när det är rea. Klarade mig länge med två par löparkalsingar, ett par tigthts, två t-shirts, en jacka, och handtvätt ofta... Sen har jag handlat mer när jag vet vad jag vill ha, har t.ex. upptäckt att jag gillar linne mer än t-shirt på sommaren, då är det skönt att inte ha köpt för många t-shirts... Löpning är en billig sport, och skor behöver inte vara dyra. Och... jag har bara två par skor... ;)
Daniel
1979 • Stockholm
#23
3 oktober 2020 kl 17:59 Redigerad 3 oktober 2020 kl 18:00
1 Gilla
Kul att du börjat springa!

Springer man utomhus i 20 min så behövs inga speciella kläder, ta något du redan har hemma, mjukisbyxor och någon tröja funkar även när temperaturen går ner mot nollan. När du sedan vill vara ute lite längre tid så kan du ju köpa några löp-specifika kläder som du fått många bra tips på. Själv behöver jag mössa och vantar vid ganska höga temperaturer men har relativt tunna kläder på resten av kroppen.

När det gäller träningsupplägget ska du så klart köra något som känns skoj och bra för dig. All träning du gör kommer att förbättra din kondition och hälsa. Med det sagt så är 5min/km ganska snabbt tempo för en nybörjare, jag skulle rekommendera att hellre försöka öka på längden/tiden du springer så kommer högre tempo att komma av sig själv med tiden.
1986 • Lund
#24
3 oktober 2020 kl 20:38
2 Gilla
Allt som behövs finns på Facebooks marketplace för ett par hundralappar, eller andra köp & sälj-grupper. Krävs kanske lite tid, men ingen budget.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.